Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Обвиниха Маестрото, че винаги си избира най-любимия корт, най-прохладния час и най-добре платения турнир

Египет си има своите пирамиди, Франция - Айфелова кула, САЩ - Статуята на свободата, а световният тенис си има Роджър Федерер. Това са символи, които са неподвластни на времето и социалните промени.

Но се случи чудо, което би могло да се сравни с превръщането на пирамидите в космически кораби, които да се отделят от земната повърхност и да се върнат при своите създатели. Намериха се хора да посегнат на Маестрото и да го обявинят във връзкарство, което му помага да печели големите турнири.

Авторите на това светотатство си имат и говорител в лицето на Жулиен Бенето. 36-годишният французин до този момент не е спечелил нито една значима титла в кариерата си, но това не му пречи да посегне на ореола на Роджър Федерер. Тези дни Бенето се престраши да обяви на всеослушание, че швейцарската легенда в действителност е един изпечен връзкар. Според французина Маестрото поддържал изключително топли връзки с организаторите на най-престижните тенис турнири и благодарение на тях се уреждал с по-лесна програма спрямо съперниците си.

Това се случвало най-често на Australian Open, където Федерер винаги играел във вечерната сесия, когато е далеч по-прохладно и приятно за игра.

Маестрото се ползвал с привилегии и по други кортове. На "Уимбълдън" винаги го слагали да играе на централния корт, където се чувствал най-добре. На тазгодишното издание на турнира от Големия шлем някои от другите тенисисти се оплакали и организаторите пратили Роджър на друг корт и той загубил мача си.

С привилегии се ползвал швейцарецът и на US Open, където нито веднъж не бил пратен да играе на новия корт "Луис Армстронг". Агентът на великия тенисист Тони Годсик предупредил турнирния директор, че клиентът му желае да играе на "Артър Аш" и точно така се случило.

На всичкото отгоре Федерер започнал напоследък да променя финансовите си претенции в последния момент, притискайки така организаторите, които искали на всяка цена да го привлекат за каузата. Точно така се случило преди турнира в Дубай, когато от екипа на Федерер поискали 2 вместо 1 милион, но не ги получили, а швейцарецът не пътувал за приказното емирство.

Всички тези разкрития на Жулиен Бенето сериозно разтърсиха световния тенис.

Много от големите съперници на Маестрото побързаха да го защитят от нападките. Направи го дори големият му съперник и номер 1 в ранглистата Новак Джокович. Ноле беше категоричен, че на швейцареца трябва да се гледа по по-различен начин и той си заслужава всички привилегии, които може да му предложи съвременният тенис.

"Роджър наистина заслужава специално отношение. Той е голям шампион и навсякъде по света феновете искат да го гледат на централния корт, в най-добрите възможни часове. Разбирам позицията на Жулиен, защото понякога изглежда, че някои играчи са привилегировани на някои турнири.

От друга страна, трябва да разберете, че Федерер е водеща сила в тениса по отношение на приходи, популярност. Няма как отношението към него да не е по-различно", категоричен беше сърбинът. Почти същото казаха и много от другите момчета в първата десетка на ранглистата.

Роджър засега мълчи, но за това си има конкретно обяснение. Той не обича скандалите, а в момента се нуждае от пълна концентрация, тъй като участва във финалния за годината турнир на ATP и с удоволствие би вдигнал титлата над главата си. Просто няма време за провокациите на всички, които мечтаят за неговото величие.