Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е къщата на бизнесмена в столичния кв. “Бояна”, заснета по време на акцията на спецпрокуратурата и ГДБОП през септември.  СНИМКА: МВР
Това е къщата на бизнесмена в столичния кв. “Бояна”, заснета по време на акцията на спецпрокуратурата и ГДБОП през септември. СНИМКА: МВР

Апелативният спецсъд наложи запори и възбрани на над 15 имота, сметки и дружествени дялове на бизнесмена Миню Стайков.

Искането за налагане на мерките е на спецпрокуратурата. С тях се гарантира предвидената в закона конфискация за престъпленията, за които Стайков е обвинен – ръководене на престъпна група за продажба на цигари без акцизен бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.

Състав на спецсъда първоначално е отказал запори, но след протест на прокурор Ангел Кънев апелативните съдии са преценили друго.

Миню Стайков е зад решетките вече втори месец.  СНИМКА: “24 ЧАСА”
Миню Стайков е зад решетките вече втори месец. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Магистратите са запорирали къщата на Стайков в столичния кв. “Бояна”, която бе показана при акцията срещу бизнесмена в началото на септември. На името на Стайков имало и много земеделски земи, лозя и промишлени имоти, които били разпръснати в Карнобатско, Ямболско, Сливенско, дори Северна България. Те също са запорирани.

Коли на Стайков не са под възбрана, тъй като не били негова собственост, а на фирми.

За да наложи запорите, апелативният съд приема, че по обвинението срещу него за данъчни престъпления и пране на пари има доказателства.

Според прокуратурата групата на Миню Стайков е 8-членна. Петима се издирват, сред тях е и синът на бизнесмена - Стайко (виж карето). Зад решетките засега са само Миню Стайков, шуреят му Белун Хазърбасанов и синът на карнобатския кмет - Иван Димитров.

В началото на септември щурмуваци от ГДБОП влязоха във “Винпром Карнобат”, “СИС Индустрийс” и “Топаз Мел”.

Обвиненията са, че групата на Стайков е организирала производството на цигари в нелегална фабрика и ги е разпространявала на черния пазар.

Бизнесменът е обвинен още, че ощетил хазната, защото не плащал данъци като управител и собственик на фирмата за производство на брашно “Топаз Мел”. Разследващите все още уточняват какви са размерите на щетите. Според прокуратурата той е източил и 1 016 139 лв. ДДС.

По време на разследването от прокуратурата съобщиха, че са събрали и доказателства за злоупотреби с европари по програмата “Млад фермер”.

Синът му Стайко втори месец в неизвестност

29-годишният син на Миню Стайков - Стайко, вече втори месец се издирва по света и у нас.

Той е обвинен задочно като член на групата на баща си за данъчни престъпления, пране на пари и нелегално производство на цигари.

Засега от прокуратурата не са съобщавали в коя сфера е действал Стайков-младши.

Снимката на младия мъж бе качена в публичния сайт на Интерпол в началото на октомври.

Една от последните информации за локацията на Стайков е, че в началото на август е заминал на почивка в Гърция. Напуснал България 2 седмици след като от спецпрокуратурата и ГДБОП влязоха за първи път във фабриката за нелегални цигари в Карнобат на 18 юли.