Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПОРЕДИЦА НА В-К “24 ЧАСА”
ПОРЕДИЦА НА В-К “24 ЧАСА”

Бизнесменът Венцеслав Василев е осъден окончателно на 13 г. и 4 месеца. Остави без майка 2 малолетни деца. Прогнозите за живота му са неблагоприятни

На 18 август 2017 г. около 13,50 ч обичайно няколко столичани обядват на 7 маси в заведение “Колектив” в кв. “Лагера”. Сред клиентите е и 42-годишната Елена Василева, която от няколко месеца е в лоши отношения с мъжа си. Тя разговаря със своята приятелка Милена. Близо час след спокойния обяд Елена ще се строполи между дървените маси, покосена от 5 куршума пред клиентите в заведението. През това време тя ще набира тел. 112, за да потърси защита от мъжа си, който от дни я преследва.

65-годишният Венцеслав Василев, от когото Елена има 2 деца, бе осъден окончателно от Върховния касационен съд (ВКС) на 13 г. и 4 месеца затвор на 19 октомври т.г. Присъдата мъжът изтърпява в Софийския затвор. Осъден е и да плати общо

500 хил. лв.

кръвнина на

двете си

малолетни

дъщери, които

е лишил от

майчина грижа

и ласка.

Наказанието на убиеца е намалено с 1/3. Петчленен състав на Софийския градски съд, оглавяван от съдия Евелина Папазян, му даде 20 г. затвор за кървавия разстрел и 2 г., задето носел пистолет с изтекло разрешително от 2006 г. Василев се разкая и призна фактите в обвинителния акт на прокуратурата. С този ход той намали наказанието си на 13 г. и 4 месеца затвор.

Венцеслав Василев, заснет през август м.г., когато съдебни полицаи го конвоираха до съда.
Венцеслав Василев, заснет през август м.г., когато съдебни полицаи го конвоираха до съда.

Лекари откриват рак на простатата на Василев през февруари 2017 г. Прогнозите за живота му са неблагоприятни. През последните месеци той не е лекуван.

65-годишният мъж е бизнесмен, занимава се с търговия на хранителни добавки. За първи път му е издадено разрешително да съхранява 3 оръжия през 1998 г. от районното управление в Елин Пелин като отговорник на фирма “Роял Фуудс”.

Запознават се с Елена през есента на 2004 г. в кабинета му, когато тя се явява да кандидатства за работа. Женят се през 2009 г. Преди това той разтрогва брака си с първата си жена.

3 ч преди Елена да бъде убита от бащата на децата си, тя отива в Софийската районна прокуратура да пусне жалба за тормоз срещу него. В нея пише, че изпитва страх за живота си, тъй като предишния ден била преследвана от Венцеслав. Подчертава, че мъжът ѝ има пистолет.

Същото упражнение с жалбите се повтаря 3 пъти преди кървавия 18 август. Децата Елена отглежда с майка си Стефка Тунева.

Елена Василева
Елена Василева
Преди да убие жена си, Венцеслав прави неуспешен опит да поговори с нея. Паркира ситроена си на ъгъла на улиците “Мъглен” и “Смолянска”, слиза и отива до масата на Елена и Милена. Застава прав до пейката, пита съпругата си дали може да си кажат няколко думи за децата. Елена отказва и го предупреждава, че ще се обади на спешния телефон. Срещу него има издадена заповед от Софийския районен съд да не припарва до нея на по-малко от 100 м. В заповедта се казва, че ако мъжът наруши разпореждането на съда, полицаите са длъжни веднага да го задържат и да го предадат на прокуратурата. Бизнесменът се маха.

Връща се на масата на двете жени в 14,55 ч. Този път спира колата си пред заведението.

На колан под тениската, с която е облечен, носи пистолет “Зиг Зауер”. Когато се приближава до жена си, Елена казва, че ще се обади на тел. 112, като взема мобилния си телефон и започва да набира. На висок глас Венцеслав крещи, че тя му е съсипала живота.

Повдига

тениската си и с

дясната ръка

изкарва

оръжието

Насочва го към съпругата си и от близко разстояние натиска спусъка 5 пъти.

Приятелката Милена заснема с телефона си част от случилото се.

Веднага след изстрелите Венцеслав казва пред всички, че отива да се предаде в полицията.

Около 15 ч влиза в сградата на 6-о РУ, оставяйки оръжието на земята. Арестуват го.

За страданията на Елена приживе и бездействието на полиция и прокуратура в съда разказа адвокатът на близките ѝ Григор Вълков. “Казвал пред майка ѝ: “Няма да ти дам развод и ще те разстрелям, ще оставя децата без майка”, посочи Вълков. През 2016 г. Венцеслав нарязал 4-те гуми на джипа на Елена “Мерцедес ML”, дни по-късно запушил и ауспуха на колата, твърди Вълков.

Венцеслав съжали за убийството пред Софийския градски съд. “За 12 г. тя е работила 2 пъти. Аз я издържах! Изпълнявал съм всички желания и прищевки, съжалявам... Съжалявам за унищоженото семейство, смятам, че

проявих нелепа

човешка гордост

Изпаднах в шок, чувайки думите ѝ: “Ти нямаш деца!”, каза той.

После се засегна, като чу, че двамата били непоправимо разделени: “Всеки уикенд пътувах от Ямбол до София да съм с децата и с Елена да правим секс”, заяви той.

И продължи: “На първите ни срещи идваше с палтото на майка си. Не знаеше къде е Калотина и терминал 2. Не знаеше какво е Нова година във Ватикана”, каза Василев.

ВКС не отрича това. “Той е бил подчертано грижовен към Елена Василева, осигурявайки я материално със заплатата си, прехвърлил ѝ свое търговско предприятие, отчуждил е собствени имоти за нейното обезпечаване и това на дъщерите им”, пишат в решението си съдиите Бисер Троянов, Галина Тонева и Петя Шишкова. Те го оправдават по обвинението, че убийството е извършено със “средство, опасно за живота на много хора”. Променят и режима за изтърпяване на наказанието му от строг на общ.