Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Риболовните кораби се връщат пълни с чернокоп и барбун. Снимки:Тони Щилиянова
Риболовните кораби се връщат пълни с чернокоп и барбун. Снимки:Тони Щилиянова

С пълни лодки се връщат през последните няколко дни рибарите от морските градчета по Южното Черноморие. Уловът е предимно от чернокоп, който много се търси на пазара, а цената му варира от 4 лв. за най-дребния до 8 лв. за по-едрия. Вече се появи на места и много едър чернокоп, който се продава като лефер и струва 10 лв. за килограм. Според морски вълци това е много приемлива цена, защото когато наедрее съвсем, леферът става една от най-скъпите риби и се харчи по 25-30 лв. за килограм.

Риболовните корабчета в Несебър, Поморие, Созопол, Царево и Ахтопол буквално разпродават всичко още щом хвърлят котва на кея. Опашки от хора чакат докато рибарите са в морето. Съвсем пресен и едър чернокоп в Поморие в неделя вървеше по 8 лв. килото, а барбунът - по 6 лв., установи репортерска проверка.

Рибните пазари в Бургас също са залети от чернокоп, има и паламуд, но той е предимно турски. Други риби по-рядко се срещат, но може да се намери и пресен барбун.

Изобилието и по-големина е толкова голямо, че цените са в доста широк диапазон. Едрият чернокоп се продава от 6 до 8 лв., по-дребен се намира и за 4 и 5 лв. Същото е положението и при паламуда - масово е 6-7 лв., но има и турук за 20 лв. като парчетата излизат около 2 кг. Барбунът, известен като "царската" риба, върви по 6-7 лв. килото.

Сафрид също има, но доста дребен. Търговците го продават от 5 до 6 лв.Цаца и хамсия е абсурд да се намерят при изобилието на паламуд и чернокоп, които се хранят с тях. Ципура и лаврак от развъдниците вървят от 12 лв. нагоре.

Шаранът е закотвил на 6 лв. и под тази цена рядко пада. С голям късмет се намират и единични едри парчета за по 5 лв. килото без люспи, но бързо свършват.