Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдия Мариян Марков бе уволнен от Висшия съдебен съвет през 2017 г. заради стотици забавени дела.
Съдия Мариян Марков бе уволнен от Висшия съдебен съвет през 2017 г. заради стотици забавени дела.

Магистратът Мариян Марков вече бе уволнен от системата за тромаво правораздаване през 2017 г.

Дело за грабеж на касетофон и портативен телевизор събирало прах 12 г. в кабинет на съдия, а присъдата по него дори изчезнала. За безхаберието, което продължило 14 г., 3 месеца и 20 дни, съобщи Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, без да споменава името на съдията от Софийския градски съд (СГС).

Проверка на “24 часа” установи, че става дума за Мариян Марков, уволнен през 2017 г. от Висшия съдебен съвет (ВСС) за стотици забавени дела. Магистратът е стар познайник и на ВСС, и на инспектората. Името му присъстваше във всеки един доклад на съдебните ревизори, а срещу него -

“не пише

навреме

мотивите

по присъдите си”

и “не е насрочил серия от дела в тримесечния срок”. Неведнъж той е бил наказван с порицание, рязане на заплатата му с 25% за 6 месеца, понижаване в длъжност и други. В решението на Върховния административен съд, който потвърди уволнението му, пише, че всички способи за поправянето му били изчерпани.

Обвинителният акт за грабеж срещу Васил Колев, който се оплаква за бавно правосъдие, бил внесен в Софийския районен съд през 2004 г. Там процесът приключил за 9 месеца с осъдителна присъда.

През 2005 г. папките отишли в СГС. На първото заседание през ноември с.г. тричленният състав с докладчик Мариян Марков оправдава Колев.

11 години по-късно, през 2016 г., при проверка в кабинета на съдия Марков делото било намерено там. В него обаче

имало само

решение от 2007

г., подписано от

самия Марков

По разпореждане на зам.-председател на СГС то било изпратено за подпис на другите съдии от състава. Съдия Мими Петрова обаче отказала, тъй като не била съгласна с оправдателната присъда.

Тогава шефът на градския съд Калоян Топалов наредил да бъде съставен акт за възстановяване на присъдата. През февруари 2017 г. съдебен администратор заключил, че присъдата е изгубена.

Ръководството на съда избрало нов състав, който да реши делото 13 г. след внасянето му в СГС. През декември 2017 г. новият състав е осъдил Колев на 6 месеца условно.

Предстои Колев да се споразумее с Министерството на правосъдието за обезщетение. То не може да надхвърля 10 хил. лв.

Стана съпартиец на Тодор Славков. Пусна убиеца Чеци на свобода

Преди да се сбогува със системата, съдия Мариян Марков пробва да изпързаля Висшия съдебен съвет, като се записа за член в партията “Напред, България” на Тодор Славков. Целта му бе съдебните кадровици да не го уволнят дисциплинарно, а да го освободят от системата, тъй като е станал партиен член, което е забранено за магистрати. Номерът му обаче не мина.

През 2012 г. Марков чете скандално решение, с което пусна от ареста срещу 15 хил. лв. Николай Русинов-Чеци по обвинение, че зверски удушил 28-годишната Яна в храсти в Борисовата градина през 2011 г. “Русинов е нямал никакъв мотив да посегне на Яна Кръстева”, посочва Марков. Апелативният съд обаче отмени решението му. Сега Чеци излежава присъда от 20 г. затвор.

Марков стана жертва на свиреп бандитизъм през 2012 г. Той бе пребит с метален бокс пред входа на дома си в София. Нападателят остана в графа “неизвестни”.