Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Теодоро Петкоф критикувал Тодор Живков за участието на България в нахлуването на войски на Варшавския договор в Прага през 1968 г.
Теодоро Петкоф критикувал Тодор Живков за участието на България в нахлуването на войски на Варшавския договор в Прага през 1968 г.

Починалият вдъхновен от Фидел Кастро и Че Гевара

Внучката му Каролина е модел, секссимвол, кротък Водолей, но ако я ядосат, се превръщала в лъвица

Бащата на починалия венецуелски политик Теодоро Петкоф е участник в атентата в църквата "Света Неделя" през 1925 г. и заедно със свой съратник - обущаря Ненко от Габрово, бяга с помощта на Коминтерна през Цариград към Венецуела. Установява се там и отваря ателие за поправка на писалки в Каракас.

Майка му пък била полска еврейка и работела в петролно поле в латиноамериканската държава. Семейството има трима синове - Теодоро, Любен и Мирослав. Още в младите им години

полицията застрелва третия брат

Не е много ясно защо и как. Всички тези факти разказа пред "168 часа" бившият политзатворник Иван Дреников, който е бил библиотекар в столицата на Венецуела и е виждал на живо сенатора от българо-полски произход в посолството в Каракас.

Теодоро първоначално бил в добри отношения с БКП и Тодор Живков, но през 1968 г. се обявил срещу нахлуването на войските на Варшавския договор в Прага и по-конкретно срещу участието на България с танкове и войници.

Преди това няколко пъти е идвал в България, но само за малко. А за баща му не се знае дали след атентата през 1925 г. е посещавал родната си страна. Според Иван Дреников приятелят на Петко Петков - Ненко, с когото избягали заедно, се върнал с жена си в Габрово през 70-те години с намерението да си остане. Очаквал хубав живот при народната власт, но останал разочарован. Атентаторът скоро след това починал, а съпругата му хванала самолета обратно за Каракас.

Петкоф, който в младостта си е

командир на няколко отряда

на герилята

и се е вдъхновявал от Фидел Кастро, също се разочарова от Съветския съюз и основава опозиционното Движение за социализъм. То издига българина на три пъти като кандидат за президент, но безуспешно. Последният му опит е през 2006 г. срещу Уго Чавес. За сметка на това е попадал в сената, а през 1990 г. става министър на планирането при икономически кризи.

Биографията на Теодоро Петкоф е изпъстрена с екшън сцени. Той е борец срещу диктаторите Перес Хименес и Ромуло Бетанкур. Познат е с прякора команданте Роберто. Освен че е последовател на Че Гевара и Фидел Кастро и участва в партизанското движение, българинът веднъж дори

залавя американски полковник

Разбира се, властта прави всичко възможно, за да го хване, и няколко пъти успява.

Но българинът също е много изобретателен и им се изплъзва. Особена хитрост проявява, когато го залавят. Два пъти бяга зрелищно от затвора - веднъж прокопавайки 70-метров тунел под военната крепост "Сан Карлос" заедно с още двама съучастници.

Тримата работят тайно цели 2 г.

и накрая излизат необезпокояванни в мазето на съседна кръчма, докато навън се провежда карнавал с маски. Българинът и съкилийниците му се смесват с множеството и така избягват среща с издирващите ги. В Съветския съюз толкова се впечатляват от изобретателността на Петков, че заснемат филма "Тази сладка дума свобода" (1972).

Втория път, за да избяга от затвора, бъдещият политик повърнал кръв, симулирайки, че е болен, и така попаднал в затворническата болница.

"На втората нощ - пише проф. Йордан Баев - българинът облича цивилни дрехи, развива найлоново въже и пред смаяните пациенти се спуска от 30 метра до партера. Там разсеяно пита охраната къде е най-близката автобусна спирка."

Точно

нестандартният начин на живот

на Теодоро Петкоф

го сближава с носителя на Нобелова награда за литература Габриел Гарсия Маркес. Двамата били приятели и обичали да си приказват дълго. Роберто вдъхновява колумбийския писател за някои сцени в творбите му. "Той има невероятен живот. Ако не го познавах, моите писания щяха да са много по-бедни", разказва приживе авторът на "Сто години самота", който почина преди 4 г.

Със смъртта на Теодоро екшънът в семейството не приключва. 20-годишната му внучка е на път да задмине славата на дядо си. Тя е модел. Във Венецуела я възприемат като истинска сексбомба заради пищните й форми.

Каролина Петкоф бе обявена за една от най-сексапилните жени. "Спасете кралицата", пишат медиите в Каракас за дамата, която не се притеснява да покаже свои горещи снимки. В свои интервюта обаче споделя, че е

притеснителна,

но страхът й

се изпарява,

щом веднъж на подиума. Отказва да говори за личния си живот, защото никога не го смесвала с професионалния.

Във венецуелските медии се появи информация, че за една от сесиите й екипът я затворил в стая без прозорци, напомняща затвора, в който е бил дядо й. И когато журналистите я питат дали споделя възгледите му, тя отговаря, че позицията й е коренно различна. Но очевидно темпераментът на дядо й и прадядо й живее в нея, защото в свои интервюта Каролина разказва, че е кротък водолей, но ако я настъпиш, тутакси става истинска лъвица. А местните сравняват знойната красавица с изригнал вулкан.

През 1925 г. дейци на БКП взривяват покрива на църквата “Света Неделя” в София, при което загиват 134-ма, а ранените са над 500 души.
През 1925 г. дейци на БКП взривяват покрива на църквата “Света Неделя” в София, при което загиват 134-ма, а ранените са над 500 души.
Каролина Петкоф не крие пищните си форми, макар че в интервюта твърди, че е притеснителна.
Каролина Петкоф не крие пищните си форми, макар че в интервюта твърди, че е притеснителна.