Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нито ще упрекна онези, които събират храна на Задушница от гробовете, нито ще ги оправдая.

В същото време ми прави впечатление, че българските т. нар. консерватори използват случая с ци*га*ните, за да си прокарат опорките срещу тази малцинствена група.

А същите тези т.нар. консерватори би трябвало да зачитат поне основните положения в християнската религия.

В какво време живеем - уж вярващите в християнския Бог консерватори се държат като атеисти, а пък уж безбожните либерали се държат състрадателно като истински православни християни!

Ето за какво се раздава храната според традиционното за България православно християнство:

Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Задушница. На гроба на починалите или посещавайки други християни, на Задушница правим така наречените помени или раздавки - всеки с това, което според възможностите си е приготвил.

Прието е да подаваме варено жито, хляб или пита, вино, плодове, сладкиши или бонбони. Защо именно жито и вино, какво символизират те? Житното зърно "няма да оживее, ако [първо] не умре" (1Кор. 15:36), затова вареното църковно жито ни припомня нашето бъдещо възкресение, а виното символизира животодателната Лоза Иисус Христос и Неговата пречиста Кръв в тайнството на светото Причастие (Иоан 15:4).

Освен близките ни, дошли да почетат и да се помолят за близките ни, подаваме и на хората около съседните гробове, та и те да измолят прошка от Бога за тях, както и ние за техните обични.

За жалост в незнанието и суеверието си дори благочестиви християни придават друг смисъл на раздавките, вярвайки че житото и виното, които се принасят и преливат в памет на покойника, са за самия него. Но имат ли нашите покойници нужда от храна и питие, когато техните души са нематериални и храната им е също невеществена?!

"За да се нахрани" в отвъдния свят някои оставят и храна на гробовете на любимите си покойници, без да мислят, че тя ще послужи само на птиците и безпризорните животни, които ще омърсят и осквернят християнските гробове. "Сладкиши, поднесени на затворени уста, е също каквото ястия, сложени на гроб" (Сир. 30:18).

*От фейсбук