Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ И ВИДЕО: МВР
СНИМКИ И ВИДЕО: МВР

Печатница, скрита в гараж на къща в местността Евксиноград край Варна, е бълвала фалшиви щатски долари. Това съобщи директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов след операция на антимафиоти по дело на Специализираната прокуратура в началото на ноември.

Разследващите открили почти готови 1,3 млн. щатски долара. Банкнотите били 100-доларови. Задържани били трима души, които се сдобили с обвинения за участие в престъпна група за производство на неистински парични знаци и за документни престъпления.

Мастилото, с което правели банкнотите, имитирало магнитно мастило. Така фалшивите долари трудно били разпознавани дори от банкомат или преброяващо устройство, каза наблюдаващият прокурор по делото Евгения Деянова.

Банкнотите се печатали с машина "Хайделберг, изобщо не се е чувал шум от нея наоколо, посочи Спиридонов. И добави, че все още се установява дали тези пари са били разпространявани.

Бандата е действала от март 2017 г. досега. Уличените печатали парите не всеки ден, а от време на време, за да не бъдат заподозрени, че вършат нещо престъпно.

По случая ГДБОП си партнирали с американската агенция "Сикрет сървис".

Шефът на антимафиотите каза още, че бандата била разкрита след грешка - получавали през куриерски фирми материали за производството на фалшивите банкноти.

У групата са били намерени и служебни знаци на МВР, Морската администрация и други институции. Засега от прокуратурата не знаят за какво са били използвани те.

СНИМКИ И ВИДЕО: МВР
СНИМКИ И ВИДЕО: МВР