Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алексис Ципрас, Александър Вучич, Бойко Борисов и Виорика Дънчила  СНИМКА: Министерски съвет
Алексис Ципрас, Александър Вучич, Бойко Борисов и Виорика Дънчила СНИМКА: Министерски съвет

За изграждането на две магистрали, които да свързват гръцкото пристанище Александруполис на Егейско море с българските черноморски Бургас и Варна, подписаха днес във Варна премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас. Това стана по време на петата среща на Балканската четворка, в която влизат още Румъния и Сърбия. За първи път на такава среща имаше и пета държава в лицето на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който бе поканен от Борисов да се включи.

„Тази декларация, която подписваме днес, е с конкретни графици за модернизацията на железопътната линия Александруполис-Бургас-Варна, която да е скоростна, и за построяването на магистрала от Александруполис до границата с България и българските магистрали „Марица“ и „Тракия“, обясни Ципрас. Строителството на двете магистрали ще бъде възложено на обща компания, която България и Гърция ще основат.

Декларацията ще трябва да бъде одобрена от парламентите на двете държави, обясни българският премиер Бойко Борисов. „Това ще е най-бързата връзка между Егейско и Черно море и тогава ние ще имаме един български кей в Солун и Александруполис, Гърция ще има кейове в Бургас, Варна, Лом или Русе. Единственият неизчистен проблем засега е дерогацията за ДДС-то, което ще плаща съвместната компания“, заяви още Борисов. Той показа и карта на бъдещия транспортен пръстен.

До 2 години ще е готова и магистралата София-Белград, обеща Борисов пък на сръбския президент Александър Вучич. Сърбия вече довършва участъка до българската граница, но България още не е започнала да строи магистрала от София до Калотина. В момента археолозите обаче довършвали работата си и строителството ще започне скоро, обеща Борисов. „Много скоро от Белград до Истанбул ще се пътува без един светофар“, обясни ползата от този проект българският премиер.

Ципрас подкрепи и включването на България в източносредиземноморския газопровод, който трябва да доставя природен газ от Израел до Кипър, Гърция и Италия. Този газопровод да доставя гориво и за хъб „Балкан“, който иска да изгради България, бе предложено от израелския премиер Бенямин Нетаняху на двустранната му среща с Бойко Борисов в четвъртък вечерта. Днес израелският министър-председател повтори офертата си. Това ще е най-дългият подводен газопровод, подчерта Нетаняху.

„Диверсификацията на енергийните доставки е от изключително значение за всички нас. Неслучайно кръстихме хъба „Балкан“, защото от него гориво ще може да се подава както на запад към Сърбия, така и на север към Румъния“, подчерта днес и Борисов.

Четирите балкански държави ще създадат организация на работно ниво, която по-бързо да придвижва общите инфраструктурни проекти, съобщи още Алексис Ципрас. На среща през декември в Белград вече ще се конкретизират още повече общите проекти, обясни сръбският президент Александър Вучич.

Балканската четворка ще обсъди и изграждането на нови мостове над Дунав между България и Румъния, заяви румънската премиерка Виорика Дънчила. Тя постави като приоритет на четворката и превръщането на Дунав във важен европейски транспортен коридор по оста Запад-Изток.

Следващата среща на Борисов, Ципрас, Вучич и Дънчила ще е в Белград през декември. На нея също ще бъде поканен пети гост. Този път по предложение на сръбския президент гост ще е канцлерът на Австрия Себастиан Курц.

Борисов: Със Сърбия ЕС ще е по-силен

„Целта на нашите срещи в този формат винаги е била в рамките на ЕС да направим региона по-свързан. С приемането на Сърбия в ЕС, съюзът ще стане по-силен.“ Тази подкрепа за бързо присъединяване на западната ни съседка към ЕС направи днес премиерът Бойко Борисов. Гръцкият премиер Алексис Ципрас и румънската Виорика Дънчила също подкрепиха Сърбия за бързо присъединяване към ЕС и поздравиха президента Александър Вучич с отварянето на нови преговорни глави.

„Запознах колегите си с диалога между Белград и Прищина. Надявам се, че с тяхната подкрепа можем да докажем, че ще запазим мира и стабилността“, заяви сръбският президент. Неуредените отношения между Сърбия и Косово са основната пречка пред присъединяването на западната ни съседка към ЕС. Допълнително между двете държави постоянно избухват конфликти заради сръбското малцинство в Северно Косово.

Борисов и Ципрас пък дадоха пример как в последните две години първо България подписа договора за приятелство с Македония, а след това бе сключено и Преспанското споразумение между Атина и Скопие за промяна на името на бившата югославска република. „Преспанското споразумение има положителен ефект за развитие на цяла Югоизточна Европа“, подчерта Алексис Ципрас.

Искаме световното първенство по футбол през 2030 г. с обща балканска кандидатура

Световното първенство по футбол през 2030 г. да се проведе в Гърция, България, Сърбия и Румъния. Тази идея е дал гръцкият премиер Алексис Ципрас при днешната сбирка на Балканската четворка в резиденция „Евксиноград“ до Варна. Тепърва кандидатурата ще бъде изработена, но бе посрещната изключително добре от Бойко Борисов и Александър Вучич.

„Така чрез спорта сътрудничеството между четирите държави ще се задълбочи още повече. Заради това ще поискаме домакинството на такова голямо спортно събитие“, обясни Ципрас.

Първоначално пред журналистите гръцкия премиер не каза за какво голямо спортно събитие говори – световно първенство или пък олимпиада. Един през друг обаче Александър Вучич и Бойко Борисов го помолиха да уточни, че кандидатурата ще е за Мондиал.

„Както България и Италия преди месец бяха заедно домакини на световното по волейбол, така и четирите държави можем да домакинстваме световното по футбол“, каза и Бойко Борисов.

Александър Вучич, Бойко Борисов и Виорика Дънчила
Александър Вучич, Бойко Борисов и Виорика Дънчила
Алексис Ципрас, Александър Вучич, Бойко Борисов и Виорика Дънчила  СНИМКА: Министерски съвет
Алексис Ципрас, Александър Вучич, Бойко Борисов и Виорика Дънчила СНИМКА: Министерски съвет
Алексис Ципрас, Александър Вучич, Бойко Борисов и Виорика Дънчила  СНИМКА: Министерски съвет
Алексис Ципрас, Александър Вучич, Бойко Борисов и Виорика Дънчила СНИМКА: Министерски съвет
Снимки, видео и карти: МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ
Снимки, видео и карти: МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ