Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Възможно ли е наистина хората подсъзнателно да се осведомяват за предстоящи катастрофи? Науката не може да даде нито едно сигурно доказателство за съществуването на шестото чувство

Чували ли сте за планинското селце Булунгу в Кабардино-Балкарската република? Не се притеснявайте, ако отговорът е „не“. Става дума за територия, забита някъде в далечен Кавказ, където са се омешали кабардинци, балкарци, осетинци, турци и какви ли не други националности.

Но планинското селце Булунгу си заслужава да бъде посетено с полет на нашето въображение, защото там се е случило нещо много любопитно. През 2007 г. мощно свлачище затрупва голяма част от къщите. Местните са ужасени от размера на бедствието и в същото време са учудени, че калните потоци убиват само един техен съселянин, унищожавайки за сметка на това почти всички домашни животни. В часовете и минутите преди да се активизира свлачището обитателите на Булунгу сякаш по команда напускат своите домове. Всеки се сеща, че има неотложна работа. Мъжете подкарват кравите към пасището, а подир тях тръгват жени и деца да занесат обяда на пастирите. Цяло семейство решава да замине ден по-рано за сватба в съседен окръг. Виден местен жител усеща остра болка в кътника и се запътва към по-голямото населено място, за да търси зъболекар.

Всички до един имат основателно оправдание да напуснат домовете си малко преди те да бъдат връхлетени от хиляди тонове земна маса. Дали пък точно в този ден късметът е решил да гостува на селяните, пропускайки само един от жителите на Булунгу?

Възможно е, но тогава как да бъде обяснен фактът, че през 1995 г. подобен катаклизъм поразява същото село и пак загива само един човек. Отново обитателите на разрушените къщи във фаталния ден си намират причина да се махнат от постройките, които са поразени от свлачището.

Крайните рационалисти ще махнат с ръка, обявявайки двата случая за съвпадение, и то от онази порода, която дава толкова много възможности за развихряне на въображението. Само че на този свят има и достатъчно сериозни учени, които ще ни отведат в съвсем друга посока, без да стоварят отговорността за случилото се в Булунгу върху плещите на късмета. Затегнете коланите, защото предстои пътуване през най-опасните и неизследвани кътчета на мозъка та чак до центъра му, където се крие една велика дарба – човешката интуиция.

Възможно ли е наистина да предусещаме каква ще е последователността на събитията в уж неподредения пъзел, каквото представлява нашето бъдеще - четете повече в "Космос".