Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Омбудсманът си смени адреса от Кюстендил в столичния “Лозенец”. “Дали и защо ще се кандидатирам, когато реша - ще го обявя публично”, обясни червената дама, която Корнелия Нинова спря за президентския пост

Омбудсманът Мая Манолова се е регистрирала адресно в София на 18 октомври, научи “24 часа”.

До тази дата тя е била регистрирана в Кюстендил. Това тутакси породи предположения, че Мая Манолова се готви за нова кариера - кмет на София.

“Дали и за какво ще се кандидатирам, когато реша, ще го обявя публично. Имам още две години мандат. Знам, че много хора се притесняват от мен. По-добре е да се притесняват от проблемите на хората, отколкото от омбудсмана, който има много работа”, коментира Манолова пред "24 часа".

Хора от най-близкия ѝ кръг потвърждават, че тя едва ли ще се впусне в местните избори за кмет. По-скоро ще използва тази вероятност за натиск върху управляващите за един или друг проблем, който като омбудсман решава.

Целта според запознати все пак са президентските избори след три години. В разгара на лятото през 2016 г. БСП бе буквално разцепена на два лагера - между тези, които искаха Манолова да е кандидат за президент на левицата, и привържениците на избора на Нинова - ген. Румен Радев. Макар че омбудсманът замрази членството си в червената партия, когато преди 3 г. бе избрана на поста, доста активисти на “Позитано” 20 виждаха в нея избираемата фигура за “Дондуков” 2. Накрая се наложи през август 2016 г. Манолова да заяви публично, че благодари за номинациите, но няма да се кандидатира за президент. В същото време в края на юли 2015 г. тя на практика бе избрана за омбудсман с подкрепата на депутатите от ГЕРБ.

Манолова живее от много години в София, защото беше депутат, а сега е омбудсман - и на двете длъжности работните места са в столицата. Тук е и семейството на дъщеря ѝ. Промяната в адреса е необходима, ако ще се кандидатира за кмет на София, защото законът изисква уседналост за заемането на изборна длъжност. В случая за кандидат-кмет той е 6 месеца.

“Смених адресната си регистрация още през август - тогава имах повече свободно време. Докато бях депутат, представител на Кюстендил, имаше логика да си пазя предишната, но сега вече - не. Затова един ден през август отидох в районното кметство в “Лозенец” и стана за половин час - за щастие, не е като с българското гражданство. Ако исках да се кандидатирам изненадващо за кмет, щях да изчакам последния възможен срок - април, за да участвам в изборите през следващия октомври”, каза Манолова пред “24 часа”.