Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Служители на антикорупционната комисия обикалят около входа на агенцията СНИМКА: Десислава Кулелиева
Служители на антикорупционната комисия обикалят около входа на агенцията СНИМКА: Десислава Кулелиева

Иван Гешев: Красимир Каракачанов няма връзка с престъпната дейност във Агенцията за българите в чужбина 

Шефът на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев е получил обвинения и за шест подкупа, освен че е подведен под отговорност за лидер на престъпна група. Размерът на рушветите бил от 350 евро до 5000 лв. на човек, каза наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев. Той посочи, че заедно с Харалампиев има и други трима обвинени. Те действали като банда за подкупи от юли миналата година. Чрез посредници търсели кандидати, които да получат удостоверения за български произход.

Плащали се подкупи най-много за бързина, каза зам.-главният прокурор Иван Гешев, уточнявайки, че за кандидатите за удостоверение за произход имало доказателства, че са с български корени. По-малко били чужденци, които искали фалшиви удостоверения без да имат български корени. 

Разследващите са установили, че подкупите били предавани директно в кабинетите на шефа на агенцията и на главния секретар в София. В институцията царял хаос и забавяните преписки били над 20 000 за една година. 

Иван Гешев коментира, че към момента разследването няма връзка с това, че вицепремиерът Красимир Каракачанов е замесен в корупционната афера предвид факта, че задържаният Петър Харалампиев е близък до ВМРО. Зам.-главният прокурор отрече сигналът за корупция да е пристигнал в прокуратурата от президента Румен Радев. 

Днес прокурор Кънев ще поиска постоянен арест от съда на трима от обвинените. Четвъртият е пуснат на свобода под парична гаранция.