Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Червената планета е негостоприемна, студена и трудна за опитомяване. Процесът на тераформиране ще е много по-лесен в атмосфера, пълна с въглероден диоксид

Преди да си отиде от този свят, Стивън Хокинг даде ясна заръка - времето ни на Земята изтича. Човечеството трябва да намери нов дом. Години наред мечтите и погледите ни са насочени към Марс. НАСА и футуристът Илон Мъск се състезават кой първи ще изпрати човек на Марс. Подготовката на правителствената агенция продължава вече 70 години, а финансирането им не достига, за да се построи нужната ракета. Илон Мъск, разбира се, няма този проблем. Space X вече тества своя "Фолкън Хеви", прототип на кораба, който бизнесменът визионер ще изстреля към Марс. Той има и своя капитан - японският милиардер Юсаку Маезава, който напълно се доверява на мозъка на Мъск. 

Но можем ли да стигнем Марс и още повече - да живеем на него? 

Пътят до Червената планета ще е труден и дълъг. Астронавтите трябва да са подготвени да прекарат в кораба си близо година и половина. Същият този летателен апарат трябва да има солидна защита, тъй като неговите пасажери ще бъдат изложени на огромни количества радиация. Човешкото тяло не е пригодено да изтърпи подобно лъчение (космическа радиация и слънчеви частици), което е многократно над норма и се увеличава колкото повече се отдалечаваме от Земята. Как НАСА планира да се справи с радиацията? Все още няма отговор на този въпрос. Идеите са няколко - учените да построят супербърза ракета, за да може астронавтите да не са изложени толкова дълго на радиация, или тя да има обвивка от нови, доста по-леки от оловото наноматериали, които да защитават астронавтите. Медици пък работят по откриването на медикаменти, които да облекчат вредното влияние на космическото лъчение върху организма на бъдещите колонизатори. Все още технология, която ни позволява да стигнем безопасно до Марс обаче няма.

Подходящ ли е Марс за колонизиране и защо Венера е по-добрият избор четете в хартиеното издание на сп. "Космос".