Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министър Цецка Цачева
Министър Цецка Цачева

Министърът на правосъдието Цецка Цачева е препоръчала на вицепрезидента Илияна Йотова да откаже българско гражданство по произход на 2 092 души, съобщиха от Министерството на правосъдието след запитване на "24 часа".

Предложенията за отказ Цачева е постановила от май 2017 г., когато стана министър, досега.

Част от преписките били образувани между 2012-2014 г. Причините, които министърката е посочвала, били, че липсвали документи, които да доказват произход. Въпреки че било давано време на кандидатите за българи да представят допълнително книжа, пропуските не били отстранявани.

За същото време Съветът за гражданство към Министерството на правосъдието замразило други близо 5 800 молби за българско гражданство по произход. През това време експерти от министерството проверяват преписките по издаване на удостоверенията от Държавната агенция за българите в чужбина.

Както днес по-рано Цачева декларира в Стара Загора, в министерството от 15 февруари работи група за промени в Закона за българското гражданство. Целта е да се пресекат корупционните практики, уверяват от министерството.

Обмисляли се критериите, на които да отговарят удостоверенията за произход. "Експертите работят и по изменения на текстовете във връзка с получаване на гражданство чрез инвестиция. Прецизира се какъв е ефектът от получаване на гражданство срещу инвестиция. Води ли това до разкриване на работни места? Води ли това до полза на държавата от вложения?", посочват от министерството.

Очаква се измененията да са готови за обществено обсъждане до Нова година.