Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Архив
Снимка: Архив

Варненският апелативен съд остави в ареста с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража молдовец с румънско гражданство, разследван за разбита наркооранжерия край варненското село Кичево.

Обвинението срещу Виталий Ч. е за това, че "с други лица по досъдебно производство затова, че отглеждал и държал с цел разпространение марихуана". Чужденецът е в ареста от 14 юли тази година и поиска от варненските магистрати по-лека мярка за неотклонение.

Оранжерията, оборудвана за отглеждане на растения от рода на конопа, бе разкрита на 13 юли при специализирана полицейска операция. В отдаденият под наем частен имот на друг обвиняем по делото в село Кичево бяха намерени 482 саксии с растения в ранен стадий на развитие, апаратура за отглеждане и 382,9 гр. суха марихуана. В хода на разследването, в гората по пътя Аксаково-Албена, бяха намерени укрити 5 чувала с около 15 кг суха тревиста маса. Иззети бяха и два леки автомобила – единият от които на Виталий Ч. Като съпричастен към разкритата оранжерия се счита и румънски гражданин, наемател на къщата в Кичево, който успя да се укрие и в момента още се издирва.

Според апеталивните съдии близо 4 месеца след задържането на Виталий са налични всички законови основания за постоянния му арест. Анализът на събраните доказателства - протоколи за разпити на свидетели, за претърсване и изземване, за обиск и изземване, експертни справки и др., обосновават и към настоящия момент предположение, че обвиняемият е съпричастен към престъпленията, за които се разследва. Именно той е управлявал намерения в гората мерцедес, а на малко разстояние от колата бяха чувалите с марихуана.

Фактът, че един от обвиняемите е успял да се укрие и по този начин да затрудни разследването, мотивира съда, че е реална опасността и Виталий да се укрие или да извърши престъпление. Обвиняемият е чужд гражданин, няма постоянен адрес или статут на временно или постоянно пребиваващ в страната.