Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Семейство Баневи на коктейл
Семейство Баневи на коктейл

Поредна акция на спецпрокуратурата срещу олигарси

Мултимилионерите обвинени в пране на пари, укриване на данъци, документи с невярно съдържание и длъжностни присвоявания

Николай Банев и съпругата му Евгения са арестувани в Ница по разследване на спецпрокуратурата за източването на “Полимери” - Девня, съобщи в петък зам. главният прокурор Иван Гешев.

Двамата са обвинени за укриване на данъци, длъжностни присвоявания, документи с невярно съдържание и пране на пари.

“Задържани са в Ница след издадена европейска заповед за арест. Разследване има и във Франция”, обяви Гешев.

В петък прокурори и следователи окупираха офиси и имоти на Баневи в София. Разследващите иззеха документи от къщата им в кв. “Бояна” и централите на фирмите им на бул. “Фр. Жолио-Кюри” и бул. “Витоша”. През целия ден разпитваха и техни служители. 

“Основният обект на разследването е източването на “Полимери” - Девня. 1800 души са работили там, сега са 0”, допълни зам. главният прокурор в кратко изявление пред медиите.

“След като някой е арестуван, това означава, че има достатъчно данни за извършено престъпление. Ще бъдат доведени в България, когато реши френският съд”, коментира и вътрешният министър Младен Маринов в Кърджали, където откри паметник на загинали полицаи и пожарникари.

Мултимилионерите Николай и Евгения

Баневи живеят

в Ница поне от

месец насам,

научи “24 часа”. Бизнес империята им залязва през последните години, но те продължават да поддържат луксозен начин на живот. (Кои са Баневи и от какво натрупаха милиони - виж долу.)

Заводът в Девня не работи от 8 г. и има дългове за десетки милиони.
Заводът в Девня не работи от 8 г. и има дългове за десетки милиони.
Химическият завод “Полимери” - Девня, беше приватизиран от “АКБ Форес” на Николай Банев през 1998 г. Капиталът за фонда е набран с боновите книжки на хората от масовата приватизация.

Предприятието спря работа през 2010-а след дълга агония и беше обявено в несъстоятелност две години по-късно. От 2011 г. обаче започва масово рязане на машини и съоръжения за скрап. То се извършвало от друга фирма на Баневи - “Полимери инвест”, което е различно от обявеното в несъстоятелност “Полимери” АД. Преди и след обявяване в несъстоятелност на завода има прехвърляния на имущество между двете фирми и апортни вноски. До 2014 г.

по заповед

на Банев

са нарязани

и изнесени

от завода

резервоари за разсол и сода каустик, пълначни машини за солна киселина, сгради, помпени станции и други активи на стойност 10,5 млн. лв. По-късно се оказва, че апортните вноски, които “Полимери инвест” уж са направили за “Полимери” АД, са недействителни и имуществото, нарязано от едната фирма на Банев, трябва да се плати в масата на несъстоятелността.

Николай Банев и съпругата му Евгения обичат светлината на прожекторите.
Николай Банев и съпругата му Евгения обичат светлината на прожекторите.
Машините, съоръженията и металът от съборените сгради се изнасяли от завода с огромни камиони, продавали се на търговци на скрап, а печалбите отивали по сметка на “Полимери инвест”. Изнасянето на имуществото на завода се е случвало по времето, когато той е бил в неплатежоспособност.

На практика Банев е рязал за скрап имоти, които е трябвало да бъдат продадени за покриването на дълговете му като приватизатор на фалиралия завод. Най-големият кредитор на “Полимери” - Девня е АЕЦ “Козлодуй”. Държавната атомна централа има да взема 9,3 млн. лв. от предприятието.

Над 800 хил. са

непогасените

дългове

към НЕК,

или общо колкото е стойността на машините и съоръженията, които Банев е нарязал и продал с другата си фирма. Пари имат да вземат стотици работници и обслужващи фирми. Всички имат изпълнителни листове за вземанията си. Един от големите кредитори е лизингово дружество, от което Баневи са купували луксозни лимузини. Те били вписвани като актив на завода, когато още е работел.

През лятото на 2017 г. “Полимери” беше купен от пловдивското дружество “Хъс” ООД за 14,5 млн. лв. Сделката е за терена и остатъка от сградите. Там ще се строи нов завод. 

Николай Банев (вляво) на Бузлуджа през 2010 г., когато заводът в Девня спира работа и служителите остават на улицата.
Николай Банев (вляво) на Бузлуджа през 2010 г., когато заводът в Девня спира работа и служителите остават на улицата.

В началото на годината правителството отпусна 15 млн. лв. за обезвреждането на опасния химикал трихлоретан, който остана на площадката на “Полимери”. С парите той беше превозен и обезвреден във Франция, където в петък бяха арестувани Баневи. През лятото на 2017 г. премиерът Борисов посети обезкостения завод в Девня и заяви, че ще настоява прокуратурата да разследва приватизацията. По това време той изпрати и доклад от ревизия на приватизационните сделки.

Баневи са поредните богаташи, които бяха ударени от спецпрокуратурата. Преди това имаше акции срещу бившия съдружник на Банев Ветко Арабаджиев, който още се издирва заедно с жена му Маринела, и алкохолния бос Миню Стайков. И тримата са обвинени в пране на пари и данъчни престъпления.

Очаква се и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да се задейства срещу Баневи в близките дни, научи “24 часа”.

Бизнесменът: Кризата ме свали от самолета на майбаха

“Кризата ме свали от самолета на майбаха.” Така през 2010 г. Николай Банев отговаря на въпрос за глобалната икономическа стагнация в интервю за “24 часа”. Точно по това време социалистическият индустриален мастодонт “Полимери” - Девня спира да работи. Това е само едно от десетките предприятия, на които той става собственик чрез приватизационния фонд “АКБ Форес”. Другите са заводът за хартия в Костенец, “Елма” в Троян, “Полихим”, “Тежка механизация”, “Декотекс” в Сливен, тецове и много други. Освен това слага ръка на черноморския курорт Русалка и къмпинг “Каваци”. Днес работят по-малко от 10% от активите, които Банев приватизира. Повечето са с огромни дългове и в несъстоятелност. 

Семейство Баневи позира за снимка на плажа в курорта Русалка.
Семейство Баневи позира за снимка на плажа в курорта Русалка.

Николай Банев е син на най-младия активен борец против фашизма в Хасково Йордан Банев. Още като ученик и студент Николай Банев прави кариера в комсомола. През 1990 г. започва частен бизнес с охранителна фирма. През 1996 г. става съдружник с чешката “Форестинвест” и заедно с нея основава “АКБ Форес”, за да участва в масовата приватизация. Тогава е женен за поетесата Дочка Банева, която е втората му съпруга. Тя почина от рак през 2005 г. Още от 2000 г. обаче Николай Банев имаше връзка със секретарката си Евгения, която също е от Хасково. Двамата се ожениха на пищна сватба през 2006 г. и тя влезе като съдружник и управител във всичките му фирми. От нея има три деца.

След смъртта на Дочка Банева дъщеря ѝ Раиса Иванова го съди за 20% от наследството ѝ. Оказва се, че Банев е прехвърлил общото им имущество на фирми.

Бизнесменът беше за кратко собственик на ФК “Берое” - Стара Загора, и остави футболистите без заплати. След това клубът беше купен от държавната ТЕЦ “Марица-изток”.

Не са тайна и близките контакти на семейството с политици от всички партии. През 2014 г. Евгения Банева беше независим кандидат за депутат. Остана на последно място от всички в листата, като спечели едва 0,2% от гласовете. Николай Банев беше кандидат за президент през 2016 г., когато събра 4100 гласа. Тогава Митьо Пищова спечели 14 000.