Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЖЕНАТА ВАМП: Мая Манолова беше обвинена във вампиризъм от колегата си Пламен Цеков.
ЖЕНАТА ВАМП: Мая Манолова беше обвинена във вампиризъм от колегата си Пламен Цеков.

 

 

Ако човек следи редовно изявите на родните политици и слуша внимателно изказванията им, ще си помисли, че по време на изборите е гласувал не за управници, които трябва да решават съдбините му, а е избирал сценаристи за комедийно шоу.
Логично ще си направи извода, че е наел най-некадърните кадри в шоубизнес индустрията. Не само защото шегите им са плоски, безвкусни и често съдържащи сексуален намек, но и защото отдавна не забавляват родната публика. Традиционно през последните години всички дебати по сериозни теми в парламента се обръщат в комедийни спектакли, а изказванията - в сатирични скечове. Драмата в тези комедии е, че вместо да решават истинските проблеми, депутатите се надцакват кой е по-остроумен и духовит и не усещат как пресичат тънката граница, деляща премерената шега от

откровената простащина

В подобен словесен капан попаднаха двама представители на управляващото мнозинство, подразнени от парламентарните акции на червената депутатка Мая Манолова. Блондинката от Кюстендил успя на няколко пъти да вдигне кръвното на колегите си от ГЕРБ и беше набедена във вампиризъм. Докато разнищваха казуса с промъкналия се в "Държавен вестник" текст за либерализиране на рекламата за наркотични вещества, Манолова така разгневи гербаджията Пламен Цеков, че той директно я сроди с Дракула.
"Ако беше 12 часа полунощ и имаше пълнолуние, щяхме да сме свидетели на друго събитие с участието на г-жа Манолова", коментира зам.-председателят на здравната комисия, а ден по-късно побърза да уточни, че не визирал вампирската същност на Манолова, а припознал у нея самодива.
Няколко месеца по-късно соц-блондинката успя да вбеси друг от хората на Бойко Борисов.
"Толкова ли не можахте да намерите един член, който да ви задоволи, та да спрете да говорите тия неща," изригна срещу непрекъснатите й реплики относно закона за Сметната палата Георги Андонов.
Пленарната зала избухна в смях, а след заседанието младият гербер започна да се обяснява, че е разбран погрешно и визирал конкретен член от закона, а не

физиологичен орган

Всъщност махленските закачки със сексуален привкус бяха сред основните ораторски похвати на политиците тази година. След като Волен Сидеров открито обвини Яне Янев в хомосексуализъм, лидерът на РЗС беше пометен и от обвинението, че е тормозил сексуално свой подчинен. 29-годишният Светослав Стефанов бомбардира парламента със сигнал до комисията по вътрешна сигурност, че докато е работил за партията на Янев той неколкократно е изявявал желание да правят секс и го е тормозел с есемеси с

неприлични покани

"Аз съм 100% хетеросексуален. Никога и по никакъв повод не съм се занимавал с каквито и да е било педерастки истории", не сдържа нервите си Яне.
В стремежа си да защити лидера и да докаже смехотворността на тези обвинения депутатът от РЗС Емил Василев внезапно обяви: "На 22 октомври бях брутално изнасилен от Искра Фидосова в мъжката тоалетна на Народното събрание. Има пукната плочка, а един от умивалниците се клати." След като втрещи аудиторията с нестандартния си сексуален сценарий за филм, излъчван в малките часове, поддръжникът на Яне побърза да уточни, че това е провокация. Целта била да покаже колко лесно може да бъде опетнено нечие име. Така и не стана ясно защо Василев е избрал да се заиграе точно с Фидосова, и то в мъжката тоалетна в парламента.
Сред класиците, произвели едни от най-големите изцепки през годината, челно място заема и министърът без портфейл - бързата уста Божидар Димитров. След като цял Димитровград скочи срещу него заради изказването, че градът е най-големият пазар за живи животни и без малко не ни скара с Турция заради изявлението, че южната ни съседка трябва да изплати милиони за имотите на тракийските българи, ако иска да бъде приета в ЕС, историкът вкара друг автогол във вратата на правителството.
"Защо бе, майка му стара, защо толкова злоба бе?! Е, това не мога да си го обясня при тоя шибан народ, при тия шибани колеги... Ние, българите, сами ще се изядем, наистина!" възмути се Димитров в коментар за откритите мощи на свети Йоан Кръстител край Созопол. След това мърморейки уточни, че не е имал предвид целия народ, а само група археолози.

Скандалите

продължиха, а заедно с тях се сипеха шеги, остроумия и закачки. Докато депутатите се смееха, на избирателите им се плачеше. Заради финансовата криза едно от най-обсъжданите имена и през този политически сезон беше това на Симеон Дянков. Финансист номер едно отнесе най-много забележки, квалификации и препоръки. Повечето червени депутати бяха категорични, че най-добрата антикризисна мярка е премиерът да отстрани вицето си.
"Заради гафовете във финансовата политика смятам да предложа Симеон Дянков за почетен член на БСП. Ковчежник номер 1 има сериозни заслуги за стабилизиране на социалистическата партия след загубата на изборите", разсмя колегите си бившият министър на икономиката Петър Димитров, а съидейниците му от партийната организация в Благоевград обобщиха, че Дянков се държи като медицинска сестра, която не знае какво върши и постоянно пита доктора.
Самият финансов министър не се впрягаше особено на злостните коментари относно компетентността му и наблегна на изявленията за външния си вид.
"Сергей Станишев

прилича на съсел

а аз на Брад Пит, само че съм с очила", изцепи се в предаването на Росен Петров Дянков. Вместо да послуша прегорелия в политическите игри Йордан Цонев, който го посъветва "да си затвори малко устата и да си отвори ушите", "слънчицето" на Бойко Борисов продължи да остроумничи и се забърка в един от най-големите политически скандали на 2010 г. В шоуто на Иван и Андрей вицето повдигна вежда и отговори на въпроса дали президентът Първанов е млад милиардер с думите - "По-скоро не е млад". Държавният глава привика Дянков и изненадващо изкара стенограма от записания между двамата разговор, в който министърът се обяснява като чавдарче пред дружинен ръководител какво точно и защо е искал да каже.
"Симеон Дянков няма защо да играе ролята на Иванушка Глупака, който не схваща, че когато от определението "млад милиардер" отречеш половината, означава, че си съгласен с другата половина. Интересно ми е как би отговорил г-н Дянков, ако някой го попита: Вярно ли е, че министър-председателят е млад демагог", сряза българския Брад Пит бившият външен министър Ивайло Калфин.
Агресивната игра на президента вбеси герберите. Те настояха за импийчмънт на Първанов, чието обсъждане в пленарната зала роди

безброй бисери

и крилати фрази.
Дебатите се превърнаха в типичен пример как сериозната политическа дискусия може да се трансформира в безвкусно комедийно шоу.
"Искането за отстраняването на президента е изключително сериозна работа и затова не можем да премълчим или да подминем с усмивка това свободно съчинение, наречено мотиви. Конституцията не е готварска книга, че всеки да се рови в нея и да търси, каквото му е угодно", възмути се червеният юрист Любен Корнезов и закова искането за импийчмънт със сентенцията - "Напънала се планината и родила мишка".
Мъдростите на опитния Корнезов нагряха лидера на "Атака", който захапа микрофона на трибуната в пленарната зала и започна

словесна престрелка

със социалистите.
"Все едно Джак Изкормвача да изнася лекция в защита на жертвите на серийните убийци. Човек, като слуша изказванията на проф. Корнезов, ще реши, че все едно е попаднал в шоуто на проф. Вучков", улови точно атмосферата в парламента Волен Сидеров.
Лидерът на "Атака" припозна в изказванията на червения юрист обикновени скечове, но не можа да се овладее и сам да излезе от пародийния шоусценарий. Малко по-късно, след като видя, че соцдепутатът напуска пленарната зала, Сидеров прекъсна изказването си и подвикна: "А, Корнезов излезе, отиде да си допие."
Атакистът не пропуснa да захапе и любимия си политически опонент Яне Янев на любимата си неполитическа тема "хомосексуализма".
"РЗС разкри истинския си облик. Преди три дни тази оредяваща партийка сложи подписите под мотивите за импийчмънта на президента. Днес РЗС обърна, типично за тях, резбата", коментира решението на Янев да оттегли подкрепата си за отстраняването на президента Сидеров.
Червеният депутат Антон Кутев побърза да засече набралия скорост оратор и вмъкна, че не приема изявленията на човек, "който замерва стюардесите с кюфтета" - визирайки проблемите на лидера на "Атака" с "Луфтханза".
"А вие с вашата високоморална позиция на собственик на фирма за долно бельо изобщо не трябва да се появявате на бял свят, тъй като сте потомък на масови убийци. Да се скриете един път завинаги", постави финала за деня Сидеров.
В друг от

култовите епизоди

на шоуто в парламента главен герой стана новият здравен министър. Ексцентричното назначение на Анна-Мария Борисова събуди любопитството на електорат, депутати и журналисти още с първата си поява пред обществеността.
"Който пие всяка сутрин 8 литра прясно мляко, той дете ще стане яко", втрещи аудиторията с уводните думи от представянето си Борисова. Римата веднага породи коментарите на специалисти - изпиването на такова количество е безумие, тъй като човешкият организъм няма как да го преработи.

Новата министърка

ни най-малко не се впечатли от отзвука и заяви, че ще бъде пестелива на думи, но силна на дела. Докторката отказа да отговаря на въпросите на депутатите при първото си посещение в парламента, тропна с юмрук по масата и предупреди журналистите: "Ще ми позволите аз да реша сценария. Аз моята къщичка съм си я подредила и двора съм си помела. Трябва да помогнем и на другите да си пометат. Трябва ни ред и дисциплина. Това на българина не му харесва, защото той е волна птица, която обича свободата", шашна с поетичните си заложби Анна-Мария Борисова.
В историята на смешки 2010 ще остане и разказът на премиера за запознанството с новата министърка: "Срещнах проф. Борисова там, преди Търново на един разклон. Поговорих с нея около половин час, горе-доле разбрах какво мисли." Към думите му новото попълнение заяви, че за да я покани в екипа си, Борисов отишъл направо на вилата й, защото нямал търпение да види един честен човек.
Именно честността беше темата, по която масово се упражняваха народните избраници. Но със златни букви в списъка с анекдоти за 2010 ще остане едно.
"За мен 50 хил. лв. са много пари. Искам да разбера защо е толкова висока гаранцията - Масларова ще избяга ли някъде? Че аз съм публична личност - къде ще отида да се укрия и защо? Нито съм пренасяла наркотици, нито съм убивала, нито съм крала, нито съм извършила нещо незаконно. Сградата в Стара Загора е най-колосалната корупция в България? Аз не съм я изнесла на филийки вкъщи. И тези 50 хил. лв., ако някой си мисли, че съм надиплила пари вкъщи, просто жестоко се лъже. Колкото аз съм присвоила 11 млн. лв., толкова и Георги Димитров е запалил Райхстага", опита се да комбинира възмущението с шегата Емилия Масларова в коментара си относно решението на прокуратурата да я освободи под гаранция, докато срещу нея върви разследване за длъжностно присвояване в особено големи размери.
И тази година само един цитат от сандъчето с мъдрости на червения депутат Андрей Пантев от дебата "за" и "против" пушенето на обществени места е достатъчен, за да обобщи словесната вакханалия на веселите парламентаристи:
"Правото да пушиш все още не означава агресия спрямо другите. Тъпите дискусии в Народното събрание и глупавите речи там, дъхът на някого от устата или някой просташки парфюм са не по-малко неприятни, а може би и вредни по тази логика."

ШМЕНТИ-КАПЕЛИ: Станишев беше набеден, че прилича на съсел.
ШМЕНТИ-КАПЕЛИ: Станишев беше набеден, че прилича на съсел.
ХОЛИВУД: След като Симеон Дянков се видя като Брад Пит, негови колеги оприличиха асистентката му Ирина Велкова на родната Анджелина Джоли.
ХОЛИВУД: След като Симеон Дянков се видя като Брад Пит, негови колеги оприличиха асистентката му Ирина Велкова на родната Анджелина Джоли.