Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тримата патриоти излизат от централата на ГЕРБ през май миналата година - дни, преди да бъде подписана коалицията, която сега така трудно опазват.
Тримата патриоти излизат от централата на ГЕРБ през май миналата година - дни, преди да бъде подписана коалицията, която сега така трудно опазват.

Сидеров и Симеонов си проговориха на нервен обяд в ресторанта, в който Волен се ожени - задължително заедно на евроизборите, за да не ги сполети съдбата на кабинета “Орешарски”, който си тръгна след вот за Брюксел

Поне месец отсрочка е даден на горещия въпрос кой да води листата през май

Шефът на парламентарната група на “Обединени патриоти” Волен Сидеров е поканил в ранния следобед в сряда съпредседателите на малката коалиция - вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, в ресторанта, в който преди 13 месеца вдигна сватба и празнува рожден ден.

В “Къщата с часовника”, където сяда често, а понякога и свири на барабани, лидерът на “Атака” е сключил примирие с председателя на НФСБ, чиято оставка като заместник министър-председател искаше допреди часове. А Симеонов не е повдигнал въпроса за оттегленото седмица по-рано доверие към Сидеров като шеф на парламентарната група.

Голямата цел е запазване на управлението и изпълнение на пълен мандат до пролетта на 2021-а. А тя минава през силно представяне на вота догодина - тогава

ГЕРБ и

“Обединени

патриоти” трябва

да имаме повече

евродепутати

от БСП и ДПС,

взети заедно.

Това са говорили тримата лидери на масата на помирението. Ако не се представят силно на вота за Европарламента догодина, има риск управлението да падне предсрочно - точно по схемата, по която през 2014 г. Лютви Местан прекрати живота на правителството “Орешарски”. След евровота тогавашният лидер на ДПС даде пресконференция в Народното събрание, на която, съвсем неочаквано за Сергей Станишев, обяви края на коалицията зад кабинета. Причината бе именно фактът, че БСП и движението са спечелили сборно по-малко евродепутати (8) от ГЕРБ и другите десни (9), което е доказателство, че управлението вече не е легитимно.

Това е ключовият момент - на 26 май 2019 г., когато България гласува за Европейски парламент, доверието в ГЕРБ и “Обединени патриоти” да бъде препотвърдено.

Обядът в “Къщата с часовника” е определян като успешен от всички участници - именно защото първата крачка е и тримата да си говорят. До 14 ч в сряда се знаеше, че Сидеров иска да оглави листата, а Симеонов е категорично против. Темата за състава на евролистата и най-вече за водача ѝ съвсем естествено била подмината по време на обяда, за да не взриви диалога. Патриотите се надявали с бавни и деликатни стъпки да напредват и по конкретиката.

След като се обединили, че трябва да излязат на изборите заедно, тримата си дали време до края на ноември, ако трябва - и повече, за да уточнят окончателния формат, по който ще излязат пред избирателя, и поименно кандидатите.

Най-широко-

скроен се

показал Сидеров,

който имал желанието малката коалиция не само да излезе цяла, но и да привлича още политически сили към себе си за евровота. Понеже във всички възможни конфигурации все някой с някого не говори, той се наел да е парламентьор - между Каракачанов и Николай Бареков, и между лидера на ВМРО и Веселин Марешки. Особено с втория отношенията на военния министър са взривоопасни. По време на вота на недоверие Марешки поиска от кабинета да си тръгнат и Симеонов, и Каракачанов. “Аз разговарям с всички. Всеки има право да си иска, всички отношения могат да бъдат изяснени”, каза вчера пред “24 часа” очерталият се като парламентьор между всички Сидеров на въпрос възможно ли е Каракачанов да склони да обясни защо е изоставил ББЦ преди 4 г. - въпрос, който евродепутатът постави като условие. (Виж долу - б.а.)

“Бареков ми е връзката с консерваторите”, призна пред “24 часа” Сидеров, който е сигурен, че ще успее да продължи паралелно и с партньорите си в парламента, и с евродепутата.

По информация на “24 часа” самият Бареков е бил категорично против Сидеров да бърза с помирителната среща със Симеонов и Каракачанов.

Междувременно се разбра, че и Марешки стяга коалиция за европейските избори. Потърсен от журналисти за коментар вчера, лидерът на “Воля” не отрече, че ще участва на тези избори - и той като представител на консервативната идеология. В съюз с партията си Марешки си представя да привлече зелени, земеделци и социалдемократи. Той можел да разговаря с Волен Сидеров, но бил абсолютно против Бареков и Каракачанов.

Отделно и от ВМРО се кълнат, макар и неофициално, че никога не биха тръгнали на общи действия с Бареков.

Бареков къса с “Атака”, ако не получи от

Каракачанов обяснение защо го е предал

“Днешните събития силно ме разколебаха във възможността да се работи за голяма консервативна коалиция с т.н. Патреоти. Поведението на Валери Симеонов е срамно и обидно за човечеството. Абсурдно е даже да се мисли и за коалиция с неговите партньори, които все още го крепят на власт, и то във вицепремиерско кресло.” С тези думи във фейсбук евродепутатът и лидер на партия “Презареди България” Николай Бареков вчера замрази подготвяната коалиция с партията на Волен Сидеров. Лидерът на “Атака” бе с Бареков на срещата на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа (АКРЕ) в Кишинев преди седмица и подаде молба за членство. А Бареков дори обяви, че двамата с Волен ще се борят за 4 мандата в ЕП на евровота догодина.

След вчерашната новина за примирието между 3-мата патриоти обаче Бареков призова Каракачанов да отговори на въпроса: “Кое го накара през 2014 г. да предаде мен и ББЦ, които му вкарахме протежето Джамбазки в Европарламента?”. Иначе като член на ръководстото на АКРЕ не можел да е гарант за приемането на “Атака”. Бареков обвини лидера на ВМРО, че проиграл възможността патриотично-консервативна сила да вземе поне 25% на последните парламентарни избори и да сложи ГЕРБ и ДПС в ъгъла.

Поведението на Симеонов е фашистко, Каракачанов проявява “безкраен охлювен конформизъм”, а “Атака” се държи колебливо, отсъди Бареков. Затова се чакал “абсолютно прогнозируемият резултат от 0 депутати на евроизборите и пълна маргинализация на родна почва на консервативната вълна, заляла САЩ и Европа”.

Николай Бареков предупреди пред "24 часа", че може да спре процедурата по приемане на "Атака" в АКРЕ.
Николай Бареков предупреди пред "24 часа", че може да спре процедурата по приемане на "Атака" в АКРЕ.