Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПЕТЪР МОСКОВ, бивш министър на здравеопазването
ПЕТЪР МОСКОВ, бивш министър на здравеопазването

В пакета закони има недомислени неща, като задължителните квоти за инвалиди. Ако се приемат, утре майките ще са пак на улицата

ВТОРНИК,7,50 ч сутринта. Карам детето на училище и слушам радио. Там една жена, която каза, че е социолог, и един мъж, който каза, че е Нидал Алгафари, настойчиво ме питат дали съм на страната на майките, или на страната на бездушни чиновници, които тровят живота на хората. Майките са протестиращите пред МС, бездушникът е Валери Симеонов.

При така поставен въпрос нямам дилема, за майките съм и мисля да отида да подкрепя протеста. Аз съм демократ, ценя човешките права и ме е страх дори да си представя какъв ежедневен ужас е животът на близките на дете инвалид. Освен това като цяло не харесвам управлението и тук чашата преля. После, докато чакам 10 мин на червено, осъзнавам, че първоначалната ми реакция е погрешна. Погрешна е не защото Алгафари е ПР на БСП, а социоложката не се занимава с наука, а прави политически внушения. Погрешна е, защото дилемата, пред която ме изправят медиите, е фалшива.

Симеонов казва, че законът е лош и приемането му под натиск ще има лоши последствия, след което типично по валерисимеоновски се аргументира по неприемлив начин и с неправилни думи. Както се казва “език мой, враг мой”. Тезата за това, че законът е лош, обаче е вярна и ще се опитам да обясня защо.

Една от основните причини пакетът закони да не бъде още приет (това е поводът за продължаващия протест на майките) са текстовете за задължителни квоти за назначаване на инвалиди във всяка една стопанска дейност в държавата. Не зная защо майките на деца с тежка инвалидност с невъзможна ресоциализация стоят зад това искане и дали знаят за него. За тези, които го смятат за приемливо, ще дам няколко примера от вече действащи норми в тази посока.

1. В момента в центровете за спешна помощ действа правило, според което

10% от наетите

работещи трябва

да са с ТЕЛК решение

(инвалиди). Ако на мястото има назначен здрав човек и за него кандидатства инвалид, то директорът на ЦСМП трябва да уволни здравия и да назначи инвалида. Това са норми, записани в браншово споразумение, и въпреки съпротивата на синдикатите относително лесно могат да бъдат променени. Сега се предлага това да се разпише в закон. В софийската Спешна помощ работят 952-ма човека, значи приблизително 100 от тях трябва да са инвалиди според искания закон. Значи, ако подкрепя искането на “майките”, всъщност подкрепям закон, който казва, че при всяко десето повикване на СП при болния трябва да дойде медицинска сестра с ТЕЛК за психическо заболяване и санитар с инсулт да сваля пациента по стълбите до линейката. Не мисля, че майките на деца с инвалидност искат такова нещо, но то следва от закона, който искат. Не мисля и че Симеонов греши, като казва, че е недомислено и под натиск. Вие как мислите?

2. Последното (надявам се, за много време напред) правителство на БСП, ДПС и “Атака“ през 2013 г. промени ЗОП и въведе норми, които даваха допълнителни точки при кандидатстване за обществени поръчки, ако фирмата е на инвалид. За всичко, от кламери за общината до строеж на магистрали. На теория много прогресивна норма, която дава на инвалидите шанс за реализация. На практика през 2015 г.

заварихме всички

разбойници,

които бръмчат на ЗОП,

оборудвани с фирми на инвалиди и кандидатстващи за обществени поръчки при облекчени условия спрямо почтения бизнес. Бяха нужни много усилия да се променят тези безумия, като спазят законови срокове, за да се изпълнят национални програми. Всички знаете, че подобно законодателство, което създава изключения от общите правила за определени групи, се нарича по целия бял свят лобистко и прокорупционно. Вероятно не всички знаете, че вносители са цялата БСП начело с г-жа Мая Манолова.

Най-лесно се

краде зад

завесата на

нечие нещастие!

Трябва да си ръб като Симеонов, за да се изправиш в публично обречен спор срещу гневни жени с разрушен живот и техните болни деца и да им кажеш, че ги използват.

Мога да продължа с още много конкретни факти, но мисля, тези са достатъчни. Решението е в цялостна промяна на системата за диагностика, подпомагане и реинтеграция на инвалидите. Ако не се направи, новите 150 млн. лв. ще отидат при досегашните милиард и половина. И утре тези жени ще са отново на улицата с гнева си, страданието си и искането си за право на достоен живот. Защото парите ще са отишли по схемите на фирмите за помощни изделия и при безкрайните роднини на брадчедите. В предишния мандат не ми достигна време да го направим. Сега министър Ананиев направи първата стъпка, но тя не е достатъчна. Целта трябва да бъде не да се спестяват пари, а да бъдат насочвани там където са нужни. За това сме ги отделили от данъците си. А доколкото В. Симеонов е ресорен вицепремиер, той трябва да изиска завършването на реформата. Готовите текстове са в чекмеджето на министъра от 2016 г. Оставката му трябва да се иска, ако не го направи.

И да, предпочитам дървар като Симеонов да препсува, че сляп човек не може да бъде пожарникар и да се опитва да променя системата, пред соанирани лелки, които да обсъждат на научни конференции казуса с бенефициентите със специфични зрителни потребности, като служители в системата на МВР.

И не, Волен Сидеров и Корнелия Нинова не могат да са алтернатива на нищо. Най-многото, което могат да бъдат, е нова заставка на “Мосфилм”.