Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кубрат Пулев и Хюи Фюри СНИМКА: Йордан Симeонов
Кубрат Пулев и Хюи Фюри СНИМКА: Йордан Симeонов

- Кубрат, остават дни до двубоя ти с Хюи Фюри в “Арена Армеец”. Това ли е големият мач, който дълго време мечтаеше да направиш в България?

- Определено мисля, че това е наистина голям мач в световен мащаб за тежката категория на професионалния бокс. Досега в България не е организирано подобно нещо, брат ми Тервел също ще се бие за европейска титла, заложена е световна такава при жените. Ще има и много ожесточени срещи между българи. Така че няма да е нескромно, ако кажа, че това ще е най-голямото боксово шоу в страната ни до момента.

- Очакваш ли да се напълни залата?

- Да, доколкото знам, са останали по-малко от 3000 билета, които най-вероятно ще бъдат изкупени до събота. Надявам се, че феновете оценяват значимостта на това събитие, а моята основна цел е да ги зарадвам.

- Тежат ли ти големите очаквания към теб?

- Не ги мисля толкова, свикнал съм с тях. В крайна сметка

това е моята

радост – да

правя хората

щастливи Наистина много искам да се изкефят на това грандиозно боксово събитие. Такива мачове се помнят дълго.

- Успя ли да се подготвиш добре за сблъсъка с британеца, който няма да е никак лек?

- Да, чувствам се добре, във форма съм. Усещам много енергия в себе си, направо страшна работа. Трябва и да съм уверен, защото отговорността е голяма и не искам да разочаровам българските фенове.

- Отново заложи на високопланинската база “Белмекен” като основен етап от подготовката ти. Специално ли е за теб това място?

- Да, и преди съм го казвал. Разполагаме с уникална база на 2000 метра надморско равнище, където продължават да идват спортисти от цял свят. Единствено ми е болно, че

това място

не се развива

както трябва

Нужни са инвестиции, подобряване на условията за тренировки и възстановяване. Легловата база също не отговаря на съвременните изисквания. Но като цяло свърших много работа горе и се надявам това да даде резултат в мача.

- Плюс или минус за теб е това, че не си играл от близо година и половина? Тежката категория е доста рискова и травмираща, но същевременно, като си извън ринга, губиш ритъм…

- Може би малко в минус е това за мен. По принцип

трябва да имам

по два мача

в годината,

за да не губя

ритъм

За съжаление обаче, това не зависи само от мен. Двама боксьори, с които трябваше да се срещна, отказаха. Отправяха заплахи, лаеха по мен, а накрая се уплашиха и избягаха. Но важното сега е, че този мач с Фюри е факт. Много неща се случиха през последната година, напуснах и агенцията “Зауерланд”…

- Сега по-добре ли се чувстваш и съжаляваш ли, че не предприе този ход по-рано?

- Има неща в живота, които се случват в точния момент. Трябваше да се съобразявам с много фактори и това попречи да се разделим по-рано. Извървяхме дълъг път в преговорите, но накрая стигнахме до решение. Всъщност получи се прецедент – за първи път състезател плаща неустойка от 150 000 долара, за да се махне. Някой вероятно би ме помислил за балък, защото платих тази сума при оставащи само 2-3 месеца от договора ми със “Зауерланд”. На практика можеше да отида на почивка за 2 месеца и образно казано да изкарам едни 150 000 долара, вместо да ги извадя от джоба си. Щях да организирам мача с Фюри през януари и готово. Но аз, като вярвам в нещо и като не се чувствам добре в дадени обстоятелства, не мога да чакам. В годините съм доказал многократно, че парите не са от първостепенно значение за мен.

- С оглед на тези решителни ходове вярваш ли все още така силно в спечелването на световна титла?

- Разбира се, но в момента съм се концентрирал единствено върху мача в събота.

- Какви са реално шансовете ти да се намесиш в тази битка, след като в момента има трима изявени боксьори – непоклатимия Антъни Джошуа, подобния на него нокаутьор Дионтей Уайлдър и завърналия се екзекутор на Владимир Кличко – Тайсън Фюри?

- Напълно реални са ми шансовете. Тежката категория става много интересна

и вярвам, че

мога да се

преборя

за титла при добра подготовка, стечение на обстоятелствата, ако щеш. Но нека да му дойде времето, нещата трябва да се случват стъпка по стъпка. За мен е важното с всеки мач да се развивам.

- Преди време пътува до Чикаго и преговаря за евентуални мачове там. Актуална ли е все още тази твоя идея да се биеш отвъд океана?

- Разбира се, защо не? Както в Чикаго, така и в Лас Вегас. Мога да се бия по целия свят, всичко е въпрос на интерес и организация. Но нека, живот и здраве, да победя в събота и после ще ги мислим тези неща.

- Приятелката ти ще те подкрепя ли от трибуните в “Арена Армеец”?

- Тя си преценява дали да дойде, или не. Казал съм да си реши как ще се чувства най-добре. Сестра ми например не иска да идва повече в залата. Последния път, като гледа мой мач на живо, беше прилошало - чак излизала навън да се плиска с вода.

- Още ли държиш на решението си, че ще се ожениш, след като станеш световен шампион?

- Естествено, но ще видим за кого (избухва в смях).