Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Каракачанов и Симеонов говориха заедно пред медиите след 2-часовата среща.
Каракачанов и Симеонов говориха заедно пред медиите след 2-часовата среща.

Със сигурност патриотите остават в голямата коалиция. Чакат думата на премиера след вота на недоверие утре

Валери Симеонов остава в “Обединени патриоти”. Малката коалиция обаче пак не е цяла - вече я бойкотира Волен Сидеров.

Такъв развой получи днес драмата при патриотите, след като ден по-рано Симеонов заяви пред “24 часа”, че само Красимир Каракачанов - вечната синя каска в тяхната коалиция, може да му иска оставката, защото той го е предложил.

Съветът на ОП се събра вчера - ден преди гласуването на вота на недоверие към правителството, за да реши поне временно кризата в малката коалиция. Той обаче се състоя в двоен формат вместо в пълен състав. Сидеров, който иска оставката на бившия си кум Симеонов, не се появи на срещата в Партийния дом. Обясни във фейсбук, че причината е снетото доверие от НФСБ към него като председател на парламентарната група на патриотите. 6 дни никой от ВМРО не реагирал, за да го защити.

Двамата вицепремиери отложиха старта на коалиционния съвет в очакване лидерът на “Атака” все пак да дойде. Но в крайна сметка проведоха срещата без него.

“Изразих становището си пред г-н Симеонов, а той надълго и нашироко обясни какво е искал да каже (с репликата за “кресливите жени” и за “уж болните деца”) и че не е искал да обижда майките”, обясни Каракачанов. И препоръча Симеонов да се изразява по-ясно и по-внимателно да си прецизира думите, за да не дава повод за спекулации. Той на свой ред пък за първи път от началото на скандала поднесе някаква форма на извинение, като обясни какво всъщност искал да каже. (Виж думите му долу - б.а.)

Симеонов подчерта, че

всички искания

на майките са

удовлетворени,

а протестът продължава. Бюджетът за 2019 г. предвижда увеличение с 55% на парите за хората с увреждания.

“Разбирам жените, но няма какво да се лъжем - от първия ден на тези протести някои партии се опитват да “яхнат” тези протести”, каза Каракачанов. Според него от първия ден - и от трибуната на парламента, и през омбудсмана, депутати от БСП и други партии използвали протеста чисто политически. Каракачанов

разпознал

при майките и

протестиращи

от 2013 г. на

Орлов мост.

“Оставката на вицепремиер означава падане на правителството и аз бях много впечатлен, че г-жа Нинова ме призова аз да съм човекът, който да свали правителството, искайки оставката на г-н Симеонов”, коментира Каракачанов. Това автоматично значело

БСП и ДПС да се

върнат на власт.

“Второ, ако изгоним НФСБ от управлението, какво чака правителството? Да разчитаме на Марешки ли? За мен това не е алтернатива. Няма аз да бъда причината за сваляне на правителството”, отсече Каракачанов.

Оставка на Симеонов означавало да се появи Марешки, който “така или иначе тропа на вратата и чака да се намести на стола при първа удобна възможност”, обясни още по-образно Каракачанов и се зарече, че с този човек той няма да работи. Както не подкрепял оставката на Симеонов, така

не искал и

смяната на

Волен Сидеров

като председател на парламентарната група.

Изчерпах своите възможности на синя каска, предупреди военният министър.

Надявам се отсъствието на Сидеров да е засега, ние отново ще го поканим, каза Валери Симеонов. Не отрече, че НФСБ може да ревизира позицията си срещу това Волен да остане лидер на ПГ. Няма проблем, който не може да бъде решен, заключи Симеонов.

Запитан от “24 часа” как ще удържат занапред целостта на коалицията, след като сега Сидеров се дръпна от нея, Каракачанов каза: “Сега коалицията не е цяла. Досега опитвахме с дипломация, но според нас

последните

6-7 месеца

бяха загубени

- през тях коалицията не работи, ние се занимаваме с вътрешни проблеми и ангажираме обществото с неща, които не са нормални, вместо да се ангажираме с тези, заради които сме се събрали, заради които хората са ни вкарали в парламента и които сме вкарали в управленската програма. Оттук нататък

решението е едно

- който работи,

да работи в

коалицията.

Срещите между партньорите в ОП трябва да са всяка седмица.

Тази вечер премиерът Бойко Борисов се върна от посещение в ОАЕ и Египет. Очаква се след днешното гласуване на вота на недоверие и заседанието на кабинета той да повика на среща тримата лидери на патриотите. Това е единственият начин Сидеров да се присъедини към колегите си, стана ясно днес.

По-рано днес Симеонов призова всички организации, заговорили за контрапротест в негова защита, да не го правят. “Благодаря, но няма нужда да затрудняваме движението в центъра на София”, апелира вицепремиерът.

Симеонов почти се извини - не е

изрод, нито звяр, викали му “убиец”

“В моите думи упрекът не е към децата. Валери Симеонов не е изрод, Валери Симеонов има инвалид в дома си. Има очи на главата си и то много добре се вижда, че част от децата, които са изкарани в тези колички, имат физически недъзи, те са с деформирани крайници. Нима някой от вас всичките допуска, че аз съм такъв изрод, ненормалник, човекомразец, че ще кажа, че тези деца се преструват на болни? Прочетете внимателно какво съм казал - аз казах в аспекта, че майките ги представят за болни деца, а от друга страна ги държат на пек и на дъжд и на студ. За мен това не е нормално. Вчера пак имаше няколко такива дечица изкарани. Това не е нормално. Аз не съм звяр.”

С тези думи пред журналистите Симеонов поднесе своеобразно извинение за думите си, които възпламениха държавата.

“Тези хора са обидени, но знаете ли как се държаха те на съветите, на които се обсъждаше въпросът с повишаването на помощите за хората с увреждания? Доста невъзпитано”, върна Симеонов. Когато минавал той и хора, които са също инвалиди, според вицепремиера майките им викали “убийци”. “Убийци!” - и на мен ми го викаха, викаха го и на Коралски, и на другите хора с увреждане, които присъствали на срещата.

“Тези жени ли са моралният критерий на България? Много хора са обидени, но не се държат като тях”, заключи Симеонов.

Депутатите да го

изслушат утре,

поиска БСП

Изслушване на вицепремиера Валери Симеонов като първа точка от заседанието на Народното събрание утре поиска БСП. Червените внесоха днес искане за това в деловодството на парламента.

Оттук нататък БСП е в стройна и бърза организация по подготовка за предсрочни избори, заяви соцлидерката Корнелия Нинова. Затова червените щели да засилят срещите си из страната и представянето на “Визия за България”, за да я превърнат в конкретна предизборна програма.

“През годините с Бойко Борисов сме били сериозни политически опоненти. Не мога да не призная, че е изглеждал като човек, който владее ситуацията, има всякакви механизми да овладява всякакви кризи. Сега за първи път ми изглежда безсилен и безпомощен като премиер да реши проблема”, коментира Нинова по повод отказа на Симеонов да подаде оставка. Досега Борисов прехвърлял проблемите на Красимир Каракачанов и на Волен Сидеров. “Това не е нито лидерско, нито премиерско. Когато държавата ти е в такава криза и обществото е настръхнало, изглежда зле да си безсилен и да не можеш да се справиш със ситуацията”, допълни соцлидерката.

“В сряда (утре - б.р.) изслушване не може да има - първа точка е вотът на недоверие. Ако НС реши, ще изляза пред депутатите до края на седмицата”, изрази готовност Симеонов.