Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доналд Тръмп СНИМКА: РОЙТЕРС
Доналд Тръмп СНИМКА: РОЙТЕРС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще увеличат ядрения си арсенал, "докато другите се вразумят", повтаряйки намерението си да изтегли страната си от споразумението от 1987 г. за премахване на ядрените оръжия със среден и малък обсег, сключено с Русия, предаде ДПА.

"Това е заплаха, отправена към когото си поискате. И тя включва Китай, и тя включва Русия, и тя включва всеки друг, който иска да играе тази игра. Не можете да правите такова нещо. Не можете да ме разигравате", заяви Тръмп във Вашингтон, преди да потегли за предизборна проява в щата Тексас, предава БТА.

Той добави, че Москва "не се е придържала към духа на това споразумение или към самото споразумение". С този аргумент той обясни плана си за изтегляне на САЩ от договора от 1987 г.

"Китай не е включен в споразумението. Китайците трябва да бъдат включени", добави той.

Тръмп припомни, че САЩ имат повече пари, отколкото която и да е друга страна. "Ние ще увеличим ядрения си арсенал. Докато останалите се вразумят. И когато те го направят, тогава ние всички ще проявим мъдрост и ние ще спрем всичко. И между впрочем ние не само ще го спрем, но ще намалим (ядрения арсенал), нещо, което аз бих искал да направя", каза Тръмп.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в интервю за Ю Ес Ей Тудей, че вярва, че смъртта на саудитския журналист Джамал Кашоги е "заговор, който не се е развил по плана", предадоха Ройтерс и ТАСС.

Тръмп каза още, че е обсъдил ситуацията с престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман.

"Той каза, че няма нищо общо с това, че кралят на Саудитска Арабия също няма нищо общо с това", каза Тръмп, визирайки принца. Президентът обаче отказа да отговори на въпроса дали вярва на това обяснение.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че членове на престъпна банда и хора, произхождащи от Близкия изток, са сред многохилядния керван от мигранти, които от няколко дни напредва през Мексико към САЩ, предаде Франс прес.

"Вземете камерите си, отидете сред хората и търсете. Ще откриете МС-14, ще откриете хора от Близкия изток, ще откриете всякакви хора", каза Тръмп пред журналисти в Белия дом, преди да отпътува за предизборна проява в Тексас.

"И знаете ли какво? Ние не им разрешаваме да идват в нашата страна. Ние искаме сигурност, ние искаме безопасност. Видях информации и има какви ли не хора сред тази група от мигранти", каза Тръмп.

Той визира конкретно престъпната банда Мара Салватруча (МС-13). По-голямата част от членовете й са от салвадорски произход. Тя се зароди в Лос Анджелис през 80-те години, но днес сее ужас също и в Гватемала, Хондурас и Салвадор. През май Белият дом определи членовете й като "яростни животни". Тръмп път редовно я споменава, за да оправдае антиимигрантската си риторика.

Вчера в серия от туитове Тръмп упрекна армията и полицията на Мексико, че са неспособни да спрат кервана от мигранти.

Той обяви и намаляване на помощите за три централноамерикански страни - Хондурас, Салвадор и Гватемала, обвинявайки ги, че са неспособни да спрат хората да ги напускат и да се отправят към САЩ, за да влизат там незаконно.

Над 7500 мигранти се отправиха в понеделник сутринта, след втора прекарана нощ в Мексико, към САЩ. Голяма част от кервана от мигранти потегли на 13 октомври от Сан Педро Сула, град в северната част на Хондурас.

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието каза, че керванът трудно ще достигне до крайната си дестинация, предаде ДПА. Само 1000 души от общо 7500-те мигранти се вслушаха в призива на Мексико да поискат бежански статут. Другите, които отказват легализирането на положението си, трудно ще достигнат до САЩ или ще могат да останат в Мексико.

Бъдещият мексикански външен министър Марсело Ебрард обеща, че страната му ще инвестира повече средства в Централна Америка с цел да спре потока от мигранти, идващи пеша в Мексико с надеждата после да стигнат до САЩ, предаде Франс прес.

Той припомни, че в Мексико има приток от половин милион мигранти от Централна Америка, който е един от най-големите в света.

Ебрард обеща значителна промяна на мексиканската миграционна политика, предоставянето на повече работни визи и инвестиции в Хондурас, Гватемала и Салвадор.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да прокара в Конгреса предложение за съкращаване с около 10 процента на данъците за хората със средни доходи, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Пред репортери в Белия дом той заяви, че неговата администрация ще излезе с решение в тази насока в идните две седмици. Тръмп иска да прокара съкращаването на данъците преди изборите на 6 ноември, на които ще бъде подменен съставът на Камарата на представителите и на част от Сената на Конгреса.

Но Конгресът сега не е в сесия, защото конгресмените водят кампания за изборите на 6 ноември.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че "не е удовлетворен" от обясненията на Рияд относно убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, предадоха световните агенции.

"Не съм удовлетворен от онова, което чух", каза Тръмп пред репортери в Белия дом. Той съобщи, че е разговарял със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Тръмп изрази учудване, че саудитците са обявили срок от един месец, за да извършат разследване.

"Това е дълъг срок. Няма никакво основание за това", каза той.

"Имаме хора в Саудитска Арабия, имаме хора в Турция. Ще научим много повече в идните дни", заяви президентът.

Същевременно американският министър на финансите Стивън Мнучин се е срещнал днес с принц Мохамед бин Салман, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение в Туитър на саудитската държавна телевизия.

Вчера Мнучин заяви, че обясненията на Саудитска Арабия относно убийството на журналиста "са добра първа стъпка, но не са достатъчни", допълвайки, че е преждевременно да се обсъждат санкции срещу Рияд заради инцидента.

Саудитският престолонаследник и Мнучин "подчертаха важността на стратегическото партньорство" между САЩ и Саудитска Арабия, се казва в туита на саудитската държавна телевизия.

Двамата са изтъкнали и значимостта на това стратегическо партньорство в реализирането на плана на саудитското кралство, наречен "Визия 2030", предвиждащ глобални реформи - от икономиката до обществените порядки, допълва ТАСС.

Принцът и Мнучин са обсъдили и възможностите за засилване на сътрудничеството в търговията и инвестиционния сектор и взаимодействието в борбата с корупцията и с финансирането на тероризма.

Мнучин е на обиколка в близкоизточния регион, припомня Франс прес.