Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ВОЛЕН СИДЕРОВ
ВОЛЕН СИДЕРОВ

Всеки от двамата лидери иска да бутне врага, затова и се докараха до позиция или единият, или другият

Кристина Кръстева

536 дни след клетвата в Народното събрание управляващата коалиция сякаш няма как да продължи в този си състав заедно.

Много преди да е станала факт, единственото общо между Валери Симеонов и Волен Сидеров остава желанието пенсията да стане 500 лв. По ирония на съдбата точно приоритетът, за чието включване в управленската програма настояваха най-много “Обединени патриоти” (ОП) - борбата с фалшивите телкови пенсии, и който бе подкрепен и от ГЕРБ, взриви основата на управляващата коалиция.

Това се случи във вторник, когато след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ръководещият го вицепремиер Валери Симеонов си позволи репликата, че протестиращите майки на деца с увреждания са “кресливи жени с уж болни деца”.

Тогава депутатката от “Атака” Миглена Александрова поиска пред “24 часа” оставката на лидера на НФСБ от поста му на зам. министър-председател. “Срамувам се, че има такъв вицепремиер от квотата на патриотите”, мотивира се тя. 2 дни преди това пък зам.-шефът на НФСБ Валентин Касабов провокира Сидеров, като обяви пред медиите, че лидерът на “Атака” вече не е шеф на парламентарната група на “Обединени патриоти”.

И макар двата лагера, отношенията между които особено се изостриха в последните два месеца, след като преди това линията на напрежение цепеше ВМРО и НФСБ, периодично да започват престрелка, този път нещата изглеждат нерешими. Може би заради това през последните дни изказвания не правят нито Сидеров, който е на визита в Молдова, където подаде молба за членство на “Атака” в Алианса на европейските консерватори и реформисти, за да застане рамо до рамо до Николай Бареков.

Не говори и Симеонов.

Войната се води

от техните

приближени и

от техните

телевизии,

чиито репортери причакват вражеския лидер с притискащи въпроси, пратени като бухалка от другия. Воюват и сайтове, приближени до двамата лидери. В цялата суматоха го отнесоха “Господари на ефира”, които пуснаха злополучната реплика и бяха обвинени в манипулация. Дори имотите на фамилията Халваджиян и техни странични проекти бяха осветени в битката за защита на Валери Симеонов.

В същото време двамата лидери, които се докараха до положението или единият, или другият, трескаво търсят начин да минимизират загубите и да залепят разлепената основа на властта. Очевидно надпреварата между тях е кой да привлече по-голяма част от общия им електорат - 9,31 процента на последните избори.

Кои останаха

актуалните каузи

на Сидеров?

- Да свали Симеонов от вице. Поиска го и през август, преди това намекваше и в ранното лято. На 3 септември лидерът на “Атака” и на парламентарната група на “Обединени патриоти” заяви съвсем не партньорски: “Цялата държава се занимава днес с настроенията и изнудванията на един човек.” Преди това Симеонов бе заплашил, че ще си тръгне, след като премиерът Борисов бил решил еднолично да иска оставките на трима министри заради трагедията край Своге, отнела живота на 20 души. Тогава Сидеров настоя Симеонов да не се връща в правителството, а на мястото му да бъде поставен друг представител на малката коалиция.

Мотивът - шефът на НФСБ мачкал бизнеса и бил човек на Сорос.

- Иска главен секретар на МВР, макар че Цветан Цветанов заяви, че не е чувал доскорошният главен секретар на “Атака” и бивш главен секретар на МВР Светлозар Лазаров да се връща отново на най-високата професионална длъжност в министерството;

- Иска да вземем страната на Москва в спора за украинската църква. Отправи съкрушителни критики към Симеонов и по тази линия, като определи коментарите на вицепремиера относно конфликта между Русия и Украйна така: “Валери Симеонов закрива и разкрива автокефални църкви като дискотеки в Слънчев бряг - това вече е недопустимо! Да всяваш разкол в църквата, е типичната Соросова работа.”;

- Сидеров, който през 2014 г. води листата на “Атака” на последните европейски избори, се надява да е номер 1 и в общата на “Обединени патриоти” за вота за Европейския парламент през май догодина. Симеонов обаче негодува явно срещу русофилството на кумеца си и много пъти отлагаше темата за вота. Последно провокира Сидеров, като отсече - щял да каже какво мисли НФСБ след месец. През това време лидерът на “Атака” потърси нова легитимация на своята партия на форум на Алианса на консерваторите и заедно с Бареков обяви, че ще се борят за 4 кресла в Европейския парламент.

Бареков очаква и ВМРО да се присъедини. Което при раздяла с НФСБ не е невъзможно. Още повече че се говори за готовността на Красимир Каракачанов да подкрепи Волен за водач, като остави под №2 в листата евродепутата и негов заместник във ВМРО Ангел Джамбазки.

Кои останаха

приоритетите

на Симеонов?

- Иска да го оставят да си води битките с шума по курортите, с мутрите по плажовете, с олигарсите. Бори се за втори лифт на Банско и за изработването на план за пълноценното използване на Витоша;

- Да се справи с Мая Манолова, която веднъж изгони от заседание на тристранката, а после директно обвини, че е побъркала цялата държава със законодателните си опити. Вероятно оттам дойде крайно грешното му изказване срещу майките на болните деца, на които омбудсманката стана съюзник. Истината е, че собствената му майка от години е в инвалидна количка и при всяка възможност той лично я разхожда дискретно в морската градина на Бургас;

- Да координират с него изказванията в “Обединени патриоти”. Досега неизменно избухва заради несъгласувани с него действия и изявления от другите партньори в малката коалиция. След което се опитва да ги “затапи”;

- Да се отлепи от русофилството на Волен и да направи всичко, за да му попречи да се кандидатира на евровота;

- Да отиде към коалиция с традиционна десница. Не само настани партията си в знаковата сграда на “Раковски” 134, но и открито има топли връзки със СДС. Затова в отговор Волен се обяви за консерватор, т.е. между двамата тече и надпревара за това кой е по-разпознаваемият партньор вдясно. Роля в този сюжет има и третият в малката коалиция - Каракачанов, който през годините винаги е бил подозиран в топли чувства с БСП.

В стремежа на Симеонов да е отявлено десен обаче има колизия - автентичните представители на този политически спектър излъчват доброто старо буржоазно възпитание. Докато Симеонов е всичко друго, но не и куртоазен. При него душата може да е дясна, но езикът му е далеч от деликатността.

Най-вероятният

вариант: ново затишие

до нов скандал

Най-вероятният вариант за изход от ситуацията е управляващото мнозинство да... продължи до края на мандата в същото темпо.

Който следи поведението на Бойко Борисов към партньорите Волен Сидеров и Валери Симеонов, знае, че премиерът ще изчака. Фактът, че и двамата патриоти мълчат в последните няколко дни, означава, че опитват да намалят негативния отзвук от циганския оркестър, с който Волен изпрати група чужденци в столичен ресторант и гнева от крайно неуместната дори извадена от контекста реплика към майките на деца инвалиди.

Важно е какво ще се случи в понеделник, когато пред Министерски съвет пак има протест и той е за оставка като вицепремиер на Валери Симеонов. Някъде в мрежата преди часове се появи едно важно уточнение от лагера на майките - те не искат да пада правителството, защото така няма да могат да бъдат гласувани законите, които да помогнат на децата им.

Вероятно Валери Симеонов няма да подаде оставка и ще чака гневната буря да утихне.

Почти сигурно министър-председателят ще предпочете да не бърза и да се опита да запази сегашната коалиция цяла. Ето защо Съветът на коалицията, който се състои от тримата съпредседатели на “Обединени патриоти”, Борисов, Цветан Цветанов и трети представител на ГЕРБ, най-често Томислав Дончев или Владислав Горанов, се очаква да е след гласуването на вота на недоварие към правителството в сряда. А може и по-следващата седмица.

Срещата се провежда традиционно в понеделник сутрин в кабинета на премиера, но международната му програма измести графика тази седмица.

Телевизията

на Симеонов

изстреля Сидеров

в политиката

Волен Сидеров проби в политиката преди 13 години през медията на съученика си от математическата гимназия в Ямбол Валери Симеонов - телевизия СКАТ.

Година по-късно лидерът на НФСБ, който тогава още е член на партия “Атака”, кумува на лидера си. Ето как се развива политическата кариера на Сидеров през годините:

- 1989 г. - става член на Комитет 273 и на “Екогласност”. Включва се в СДС в зората на синята партия;

- 1990 г. - става главен редактор на вестник “Демокрация”;

- Кандидат за кмет на София на изборите през 2003 г., спечелени от Стефан Софиянски;

- Създава предаването “Атака” по телевизия СКАТ, собственост на Валери Симеонов;

- 2005 г. - регистрира партия и пробива с нея в Народното събрание, където е четвърта политическа сила. Понеже не успява да получи регистрация на “Атака” до датата на вота, се явява с тази на Съюза на патриотичните сили и воините от запаса “Защита” и на “Нова зора”, а впоследствие влиза в конфликт с техните представители. Сидеров е неизменен депутат от 11 юли 2005 г. (40-ото НС) до момента, вече в пети парламент;

- 2006 г. - кандидатира се за президент и стига до балотаж, който губи от Георги Първанов;

- Кандидатира се за президент и през 2011 г. на изборите, спечелени от Росен Плевнелиев;

- Води листата на “Атака” за евроизборите през 2014 г., но партията не успява сама да прати евродепутат. Тогава ВМРО играе с Николай Бареков и неговата ББЦ, която вече се казва “Презареди България”.

Бе шеф на

общинския съвет

в Бургас, преди да

напусне “Атака”

Валери Симеонов е завършил с пълно отличие ямболската математическа гимназия, откъдето датира дружбата му с Волен Сидеров. Роден е в Долни чифлик, Варненско, но поради естеството на работата на баща му, който е полковник в армията, като малък е живял на различни места.

- През 1991 г. създава първата си частна фирма за монтаж на таксиметрови апарати, откъдето идват и средствата за старта на кабелната телевизионна мрежа в жилищен комплекс “Меден рудник”. Той е мажоритарен собственик на телевизия СКАТ, която тръгва на 24 януари 1994 г.;

- Синдикален лидер на КТ “Подкрепа” и един от основателите на СДС - Бургас. Заедно с Волен Сидеров е сред създателите на партия “Атака”. Като представител на тази политическа сила е бил и шеф на общинския съвет в Бургас;

- Ноември 2009 г. - напуска “Атака” с още 10 съветници от партията;

- На 17 май 2011 г. заедно с Валентин Касабов и Данчо Хаджиев учредява партия “Национален фронт за спасение на България” (НФСБ);

- През 2014 и 2017 г. е избран за народен представител съответно от листите на “Патриотичен фронт” и “Обединени патриоти”. Председател на ПГ на “Патриотичен фронт” в 43-ото НС;

- 10 юни 2016 г. - среща се със Сидеров за сближаване на позициите, след като двамата не са общували един с друг цели 7 г.;

- Съпредседател на коалиция “Обединени патриоти” - част от сегашното управление на страната. Вицепремиер по икономическата и демографската политика в настоящото правителство на Бойко Борисов.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ