Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радован Крейчир се яви в съда в Йоханесбург през 2013 г. по обвинения в отвличане и опит за убийство.
Радован Крейчир се яви в съда в Йоханесбург през 2013 г. по обвинения в отвличане и опит за убийство.

Грозни подробности от живота на беглеца в Южна Африка разкрива в 17-страничен доклад укриващият се и задържан там чешки мафиот Радован Крейчир. Чехът разказва, че бил подложен на мъчения от полицаите, които го арестували, и как същите бивши старши полицейски служители подправяли улики, които да вкарат него и другите обвинени зад решетките. Независимата полицейска дирекция за разследване проверява твърденията на Крейчир.

Бизнесменът бяга от родината си, където е осъден задочно на 11 години затвор за пране на пари. Чехия иска екстрадирането му, но той твърди, че съдебните му проблеми се дължат на опит за разчистване на политически сметки. Крейчир беше арестуван през 2007 г. при посещението си в Южна Африка с фалшив паспорт. Оттогава той започна дълга съдебна процедура, за да избегне екстрадирането си, а съдебните заседания по случая непрекъснато се отлагат по различни причини. Друго обвинение срещу бизнесмена е опитът му да се представи за онкоболен, за да получи убежище в Южна Африка.

Българинът Иван Савов
Българинът Иван Савов
С Крейчир бе свързан и българинът Иван Савов, който през 2013 г. бе арестуван и разследван от властите за укриване на милионите на чешкия беглец, съобщава местният в. “Стар". Българинът оцелял при бомбен атентат преди време, който очевидно бил свързан с аферите на чеха. Пушки, задействани от разстояние, бяха инсталирани зад табелата на кола, паркирана пред магазина му за диаманти в Бедфордвю. Чехът описа покушението като заето от филм за Джеймс Бонд.

Крейчир заедно с още двама бе осъден през 2015 г. по обвинения в опит за убийство и отвличане. Към обвиненията му се добавя и намерение за продажба на наркотици.

Сега Крейчир твърди, че проблемите му с правосъдието дошли в резултат на сделка за $ 350 000 със старши политик и негов роднина, която сключил да получи документи за убежище и защита от чешките власти. Мафиотът се жалва, че през 2011 г. платил на роднината на политика над $ 170 000, но до 2013 г. те не изпълнили своята част от сделката.

Според Крейчир скоро след като започнал да търси парите си обратно, срещу него започнало разследване, разказва News24. Докато южноафриканските власти проверяват твърденията на мафиота, имената на замесените не могат да бъдат съобщени.

Крейчир се поздравява с охранител при пристигането си в съда през 2013 г.
Крейчир се поздравява с охранител при пристигането си в съда през 2013 г.

От години Южна Африка е рай за бегълците. Те се чувстват в безопасност в държава, в която престъпността и корупцията на високо равнище вървят ръка за ръка, подпомагани от много незаконни отрасли, които плащат по-добре от всякога. Секторът на недвижимите имоти също е особено привлекателен за чуждестранни фондове със съмнителен произход.

Южна Африка далеч не е единствената страна с подобна слава, но няма съмнение, че организираната престъпност има условия да процъфтява в Южна Африка. Страната може да се похвали с идеална комбинация от география, корупция и престъпност, които заедно оказват незаменима помощ за онези, които искат да изчезнат. Според местни медии балканските престъпници са развили едни от най-широките мрежи в Южна Африка. Много от високопоставените бегълци живеят с години извън радара на властите и обикновено биват разкривани от медии.