Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Намушкан по време на предизборната си кампания, той си изгражда образа на мъченик и печели избиратели.

Бразилия над всичко и Бог над всички!" - това е слоганът, който Жаир Болсонаро използва, за да привлече бразилците на своя страна. И успява. Той печели 46% от вота срещу 29% за опонента му на първия тур на президентските избори в Бразилия. Очаква се да доминира и на втория и да оглави петата по големина държава в света. На пръв поглед нищо особено - просто поредният президент.

Но Жаир Болсонаро е опасен. По-опасен дори и от Тръмп.

Бил е член на много различни партии през годините, но наскоро се присъединява към Социално-либералната партия (PSL), която го издига за свой кандидат за президент. Неговата принадлежност към предишната маргинална партия го превръща в политическа сила, която е на път да отбележи огромни успехи в законодателството на Бразилия.

Болсонаро е женомразец, хомофоб, расист, а възгледите му никак не са демократични. Също като Тръмп той обещава да върне славата на Бразилия, да я отърве от корупцията и хаоса. Политикът е и също толкова добър в използването на социалните мрежи.

Първото впечатление за Болсаноро е, че е прекалено откровен човек, който не обича да си спестява обидните коментари за жените, гей общността и изявленията за чернокожи или хора от смесени реси, които всъщност съставляват повече от половината от населението на Бразилия.

Своите виждания той споделя в продължение на години, но сега, когато е на път да стане президент, думите му придобиват нов смисъл. Гилерме Касароес, професор във фондация "Гетолио Варгас" на университета в Сао Паулу, казва пред в. "Вашингтон пост": "Преди пет години той беше просто още един конгресмен с антигей възгледи. Сега Болснаро, подобно на Тръмп се е превърнал в доста по-могъща фигура."

Трудно е даже да определим откъде да започнем. Болсоноро разочарова хората от общността в Куиломбола, които са потомци на афробразилските роби, а това според него предполага, че са мързеливи. "Мисля, че те дори вече не желаят дори да се размножават", казва бъдещият президент.

Негови са думите, че ако има гей син, той няма да може да го обича и предпочита да умре при катастрофа. Болсонаро скача и срещу депутатите, като казва на една от жените в парламента, че е толкова грозна, че никой не би искал да я изнасили.

"Тя не е мой тип. Никога не бих я изнасилил. Аз не съм изнасилвач, но ако бях, не бих я изнасилил, защото тя не го заслужава", каза Болсонаро през 2014 г.

През 2011 г. бразилецът не се замисли, преди да отговори на въпроса какво би направил, ако синът му се влюби в черна жена: "Няма да обсъждам спонтанността. В семейството ми няма подобен риск, защото синовете ми са много добре образовани".

Някои от привържениците му са фенове на острия му език. Други обаче мислят, че той трябва да смекчи тона за да не изгуби последователите си. По време на президентската кампания стотици опоненти на Болсонаро протестираха срещу него и дори го сравниха с Адолф Хитлер. Техният лозунг беше #EleNao, или "Не той". През септември Болсонаро дори е намушкан в корема с нож от свой противник, който твърди, че е "пратен на мисия от Бог". Това обаче никак не му попречи. Даже му помогна, като му даде статут на "мъченик", а опонентите му се почувстваха виновни и преустановиха "нападенията" срещу него за известно време.

"Просто искам да изпратя послание до бандитите, които се опитаха да отнемат живота на един семеен човек. Човек, който е надеждата за милиони бразилци - казва Флавио Болсонаро, синът на Жаир Болсонаро, след нападението. - Току-що го избрахте за президент."

Не е тайна, че бъдещият лидер на Бразилия изпитва носталгия към времената, когато страната е била под военна диктатура. Той ги нарича "славни".

През 2016 г. Болсонаро гласува за импийчмънт на тогавашния президент Дилма Русеф и посочи, че прави това в чест на починалия началник на тайната полиция в Сао Паул,, който е ръководил изтезанията на стотици по време на диктатурата. Самата Русеф е била затворник на режима.

За визитите си по време на президентската си кампания, Болсонаро избра пенсиониран военен генералза своя дясна ръка, който също има обезпокоителни възгледи, включително и такива, които предполагат връщането на военния режим, "ако е нужно".

Бъдещият президент гради солидни планове - той иска да подчини държавните училища на военните, смята да укроти насилието по улиците на Бразилия, като въоръжи "добрите граждани", а на полицаите ще раздава премии за всеки убит бандит.

Макар да има два развода и три брака, Болсонаро се смята за защитник на традиционните семейни ценности. И макар че и тримата му синове са професионални политици като него, кандидатът гръмко обявява, че щял да измете целия корумпиран политически "истаблишмънт".

А в същото време семейството му вече е натрупало милиони. Аналогиите с американския президент Доналд Тръмп не спират дотук.

За разлика от последния обаче Болсонаро неизменно дава на заден ход, когато го запитат за неговите расистки и хомофобски възгледи - всичко било казано само на шега, ставало дума за недоразумение, а думите му били извадени от контекста. Дори напоследък се опитва да е по-обран в думите си, като казва, че се опитва да направи Бразилия по-сигурна и по-добра за всички свои хора - макар че миналото му положение изглежда, че се противопоставя на това.

Болсонаро описва себе си като политически аутсайдер, макар че не е точно такъв. 63-годишният бивш военен офицер е служил седем мандата във федералния конгрес на Бразилия. Както Майк ла суза пише за в. "Вокс", кандидатът се е радвал на силни връзки с военните и се е извисил като "консервативен".

Също като Тръмп бразилецът използва социалните медии като трамплин за популяризиране на президентската си кандидатура и за да разпространи посланието си. Също като него се хвали с гласовете си, обвинява лявата работническа партия за неуспехите на Бразилия или обещава да "спасим Бразилия заедно".

Въпреки всички тежки думи

обаче Жаир Болсонаро води в президентската надпревара. Ала такъв е изходът, когато страната ти счупи рекорда с 60 000 убийства на година. Приоритетите се променят. Хората искат спокойния живот, който копието на Доналд Тръмп им обещава.