Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПОЗОР: Служители на БНТ май не са пожалили от кражби дори дограмата в БНТ.
ПОЗОР: Служители на БНТ май не са пожалили от кражби дори дограмата в БНТ.

 

 

Вярваме, не вярваме - това е положението!
Ако се съди по думите на бивши шефове, през последните години в БНТ се крадяло толкова много, че телевизията е била оглозгана до кокал! В буквалния смисъл - дори дограмата не е била пожалена...

Двете поредни статии на "168 часа" за случвалото се в държавната медия разбуниха до такава степен духовете, че между бивши и настоящи кадровици на медията започна люта словесна престрелка. Обвиненията в шуробаджанащина, кражби и източване на медията заприличаха на кримисериал. Към темата за роднински злоупотреби сега се добавят и елементи, които - ако не ставаше въпрос за издържана от данъкоплатците институция,
 

щяха да са направо комични

Според немалка част от настоящи шефове и работещи в БНТ, сред главните виновници за ситуацията е и бившият финансов директор Димитър Чапанов. Това наложи той да бъде потърсен от "168 часа" и да отговори обстоятелствено на отправените обвинения. В предишния брой "168 часа" написа, че фирма на считан за близък на настоящия главен юрисконсулт на БНТ Кремена Кадиева - Стоян Стоянов, дължи на телевизията 18 хил. лв. от времето, когато е държала барчето в телевизията. До ден днешен тези пари не са влезли в касата на БНТ, но заведени искове срещу фирмата "Дейта Стор - 07" няма. В коментар за вестника юристката Кадиева обвини бившия финансов директор Чапанов за ситуацията и заяви, че той не е информирал навреме за задълженията, а в момента фирмата не можела да бъде открита на посочения адрес. С въпросите към Кадиева "168 часа" попита дали собственикът на споменатата фирма наистина е неин родственик или кум. Отговорът беше само, че не й е родственик.
В отговор на обвиненията, че той е забавил информацията за задлъжнялата фирма "Дейта Стор - 07", бившият финансов директор на БНТ Чапанов заяви: "Г-жа Кадиева доста често обича да дава консултации по счетоводни и финансови въпроси,
без да е наясно с материята
Тя, като юрист и началник на отдел "Правен" на БНТ, следва да познава правилата за структурата и организацията на "Финансово-стопанска дирекция". В тези правила е посочено, че уведомителните писма се изготвят от ръководител сектор "Разчети" и началник отдел "Финансово счетоводен". Винаги при счетоводно приключване и уточняване на разчетите "Финансово-стопанска дирекция" е уведомявала отдел "Правен" за вземанията на БНТ. Такива писма са били изпратени и през 2008 г. и 2009 г. и в тях фигурират задълженията на търговското дружество "Дейта Стор - 07" към БНТ."
Димитър Чапанов допълни, че той лично е разговарял с юрисконсулта на БНТ по този въпрос. "Няколко пъти съм разговарял с г-жа Кадиева за задълженията на "Дейта Стор - 07", но отговорът беше, че "дружеството има известни затруднения, но ще внесе задълженията в най-скоро време". При издаването на обекта от търговското дружество се направи инвентаризация, която беше приблизително през месец май 2009 г. Няма как да издържи тезата за късното уведомяване - това лесно
 

би могло да се провери

по документи, като се видят изходящите номера на уведомителните писма, както и издаването на обекта и отписването на дружеството от търговския регистър. Това вече е е въпрос на проверка от страна на компетентните органи. Може би г-жа Кадиева ще даде отговор и на въпроса защо в продължение на година и половина не е заведено дело срещу търговското дружество "Дейта Стор - 07", обясни бившият финансов директор.
Той е категоричен, че собственикът на фирмата Стоян Стоянов е кум на Кадиева. "Имам такава информация, и то не от слуховете, които се носят в БНТ. По молба на г-жа Кадиева в един момент търсихме заедно с г-н Стоян Стоянов помещение за склад, което да се ползва от дружеството му. Лично от него знам за дългогодишното му приятелство с Иван (съпруга на г-жа Кадиева). Самият Стоянов ми сподели, че е кумувал на сватбата на Кремена Кадиева. Не ми се вярва да е злоупотребил с името й", разказа подробно Димитър Чапанов.
Накрая той съвсем наля масло в огъня, като заяви: "Ето един въпрос, който искам да отправя, без да ползвам анонимност, към г-жа Кремена Кадиева: Случайно да й е известно някой да е откраднал част от сменената дограма на ул. "Сан Стефано" 29? И случайно да знае в чий апартамент е монтирана тази дограма?"
 

"Аз знам отговора,

има и хора, готови да разкажат всичко с имената си. Но първо даваме шанс на г-жа Кремена Кадиева да отговори. Ако не го стори, тогава ще го направят други", отказа повече подробности бившият финансов директор.
По думите му той е бил атакуван изключително много в периода за избор на нов генерален директор, защото имало "сценарий за отклоняване на вниманието от много по-съществени проблеми, касаещи БНТ".
"Срещу мен се водеше анонимна кампания. Не зная чии интереси обслужваше. Бих посочил три причини за атаките срещу мен. На първо място са хората, чийто интереси съм засегнал при изпълнение на служебните ми задължения. На второ са неосъществените амбиции на хора, които не биха могли да преценят собствените си възможности. И на трето - отклоняване на вниманието от истинските виновници.

В България хората, които работят, искат да променят нещата и подхождат принципно към проблемите, си печелят много врагове. Всички тръбят, че са за промяна на статуквото, но когато опре лично до тях, казват: "Ама защо така, това ли трябва точно сега, защо от нас?" Сигурно аз и моят екип сме допуснали и много грешки, но в никакъв случай не сме извършили злоупотреба и не сме допуснали нарушение на законов или подзаконов нормативен акт.
 

Давахме публичност и прозрачност

По мое настояване на интернет страницата на БНТ се публикуваха разходите на националната телевизия", обяснява Чапанов.
През последните години упорито се говореше, че той самият е бил доверено лице на бившата генерална директорка Уляна Пръмова.
"Това се тиражираше от кръгове около генералния директор, за да се скрият истинските приятели на Пръмова, които и сега работят в БНТ на възлови места. На първо място това са г-жа Анкова (генерален директор), г-жа Кремена Кадиева (главен юрисконсулт), г-ца Севда Шишманова (член на Управителния съвет), г-жа Милена Цветанска (директор "Информация"), г-н Димитър Ценов, Емил Милдов..." категоричен е бившият финансов директор Димитър Чапанов.

 

Братът на шефа на автопарка се спасил от съкращение с болничен


Вече две седмици на "Сан Стефано" 29 продължават коментарите относно статията на "168 часа" за автопарка на телевизията.
Разказахме как при проверка са установени големи нарушения от шефа на "Автотранспорт БНТ" Николай Манолов - изразходвано гориво от коли, които нямат необходимия навъртян километраж за него, роднински назначения. Със снимки показахме как служители от автопарка си наливат от служебния бензин в туби. В коментар за вестника членът на Управителния съвет на медията Атанас Кацарчев, които отговаря за финансите и администрацията в телевизията, заяви, че Манолов наистина е уличен в тези нарушения, но не можело да бъде уволнен, тъй като извършилият проверката бивш финансов директор Димитър Чапанов и бившето ръководство на телевизията не са пожелали да направят това в срока, в който е било възможно. По този повод "168 часа" потърси коментар от Чапанов.
"Всичко, написано в "168 часа" в статията от 03.12.2010 г., свързано с автотранспорта в БНТ, е вярно. За съжаление не достигна време, за да бъдат изяснени и решени докрай проблемите там. Автотранспортът премина към "Финансово-стопанска дирекция" в края на 2007 г. Тогава, съвместно с моята заместничка г-жа Милушева, направихме анализ на дейността на звеното за периода май 2009 г. - март 2010 г. Този анализ беше съпроводен с извършени проверки. Констатирахме много нарушения, за които вашият вестник писа. На базата на тези нередности поисках писмени обяснения от г-н Николай Манолов, след което го наказах с предупреждение за уволнение, спазвайки изискванията на Кодекса на труда. Дотук се простираха моите правомощия. Не съм работодател на г-н Манолов и би следвало г-н Кацарчев да е запознат с КТ, а също така и с вътрешните правила на БНТ.
Димитър Чапанов хвърли допълнително светлина върху роднинските назначения в "Автотранспорт БНТ".
"Братът на Никола Манолов - Тодор Манолов, работи на възлова длъжност в автотранспорта на БНТ. Тодор беше съкратен през 2010 г. при последните съкращения, които извърших, но излезе в болнични и към настоящия момент нямам информация дали все още се води на работа в БНТ. На тези въпроси трябва да отговори новото ръководство", разказа бившият финансов директор.

 

 

Хора от фирмата длъжник пак печелят поръчки в БНТ

По думите на главния юрисконсулт на БНТ фирмата на кума й "Дейта Стор - 07", която дължи хиляди на телевизията, не можела да бъде открита на посочения адрес.
Съществува обаче една прелюбопитна подробност. "Доколкото ми е известно, сменено е дружеството "наемател" на кафето в БНТ. Част от физическите лица, съдружници в новото дружество, което понастоящем стопанисва барчето, са работели във фирма "Дейта Стор - 07" ЕООД", обясни бившият финансов директор Димитър Чапанов. "Що се отнася до процедурата, проведена за избор на наемател, то тя изцяло е в прерогативите на отдел "Правен", там където са и процедурите по обществени поръчки. Като ръководител на това звено може би г-жа Кадиева би мога да даде по-точна информация как точно това дружество е спечелило", допълни той.

Къде отиват парите от приходите?

"БНТ се лишава от значителен процент приходи. Трябва да се види накъде са насочени паричните потоци, може би трябва да се изкажат и компетентните органи", смята бившият финансов директор Димитър Чапанов, също обвиняем от някои за лошото финансово състояние на държавната телевизия. "Най-лесно е да се хвърли тезата в публичното пространство, че основните злоупотреби са при разходването на средствата. Дали е в разходната или приходната част, всеки средноинтелигентен човек би си направил изводите", допълва той.
"Многократно съм изразявал своята позиция относно формиране приходите на БНТ. Тук е основният проблем на обществената медия и следва да се потърси отговорност. Във всички отчети за касовото изпълнение на бюджета на БНТ до Управителния съвет съм правил кратък анализ на приходите и съм сигнализирал за тревожната тенденция на спад. Драстичният спад на приходите личи от обстоятелството, че през 2007 г. приходите от реклама са 18 490 000 лв., а на първото полугодие на 2010 г. паднаха да до 1 825 000 лв. - при наличие на зимна олимпиада и световно първенство по футбол.

Почва разследване по статията на "168 часа"

Публикация на "168 часа" стана причина УС на БНТ да поиска обяснения от шефове в телевизията.
"Управителният съвет възлага на и.д. финансов директор да изиска от началника на отдел "Автотранспорт" на БНТ към Финансово-стопанска дирекция Николай Манолов писмени обяснения във връзка с изнесената информация във в. "168 часа", брой 49 от 03.12., стр. 23 в статията, озаглавена "Шеф на БНТ източвал телевизията. Шефът на автопарка Николай Манолов е източвал средства от БНТ години наред". И. д. финансов директор да внесе в Управителния съвет становище по изнесените в статията факти", се казва в протокол от 3 декември.

 

Чрез пресцентъра на БНТ "168 часа" потърси коментар от г-жа Кремена Кадиева, главен юрисконсулт на БНТ, и г-н Николай Манолов, ръководител на "Автотранспорт - БНТ".
До технологичното приключване на броя отговори нямаше.

Въпроси към Кремена Кадиева
1. В коментар на вашия отговор от миналата седмица, според който бившият финансов директор на БНТ Димитър Чапанов не е уведомил навреме за дълговете на фирмата "Дейта Стор - 7" ЕООД към телевизията, самият г-н Чапанов заяви пред "168 часа", че сте получили уведомителните писма навреме и той самият е разговарял с вас по въпроса. По думите на Димитър Чапанов вие сте му отговорили, че "дружеството има известни затруднения, но ще се издължи на телевизията". Вярно ли е това?
2. Г-н Чапанов разказа и че собственикът на фирмата "Дейта Стор - 7" ЕООД Стоян Стоянов сам е споделил пред него, че е ваш кум. Това се е случило, когато г-н Чапанов и г-н Стоянов са търсили заедно склад за фирмата - по ваша молба, както твърди г-н Димитър Чапанов. Каква е истината?
3. Чрез "168 часа" Димитър Чапанов задава публично въпрос към вас: "Имате ли информация дали някой е откраднал част от старата дограма на БНТ и в чие жилище е била монтирана тя." Твърди, че той самият знае много добре отговора, имало и хора, готови да говорят по въпроса, но първо искали да чуят вашия отговор. Можете ли да обясните защо Чапанов задава този въпрос точно към вас?

Въпроси към Николай Манолов
1. Как ще коментирате описаните от бившия финансов директор на БНТ Димитър Чапанов нарушения в автопарка на телевизията? Както и наказанието, което ви е наложено?
2. Вземали ли сте пари от премиите на подчинените ви служители - както твърдят те самите, включително и чрез сигнали до Етичната комисия в БНТ?
3. "168 часа" публикува снимки, на които се вижда как служители от автопарка точат служебен бензин в туби и го слагат в личните си автомобили. Вижда се и че охранителните камери или липсват, или са обърнати така, че да не улавят какво става вътре. Защо сте допуснали това?
4. Според бившия финансов директор ваши роднини са ползвали неправомерно коли на автопарка на БНТ. Какъв е коментарът ви? Как се озовава и преди десетина дни, посред нощ, джипът на сина ви в гаража на телевизията - въпреки заповедта след 18,00 часа там да няма външни коли? Това означава ли, че и синът ви е на щат в БНТ?
5. Води ли се и в момента брат ви на работа в БНТ - въпреки че според Димитър Чапанов е бил предложен за съкращаване?

 

Право на отговор
от синдикалните организации в БНТ

ЕДИНСТВЕНОТО вярно нещо в материала "Харчат на поразия за деца на служители" е, че синдикалните организации в медията са 8 на брой. За сведение на Вашите читатели всички синдикати в БНТ отговарят на изискванията на чл. 49 от КТ. Оттук нататък започват неистините, тиражирани от бившия финансов директор. Съгласно глава четиринадесета от КТ, средствата от фонд СБКО се разпределят от Общото събрание на пълномощниците в БНТ, според законовите изисквания на чл. 293, 294, 299 и 300 от КТ. Цялата сума, използвана за детски лагери през 2010 г., е 5947 лв. Суми за лекарства от порядъка на 10-15 хиляди лева се калкулират само в главата на Д. Чапанов, който според нас носи основна вина за финансовото състояние на медията. Протоколите от ОС на пълномощниците, както и отчети за разходваните средства по СБКО са във финансова дирекция и при поискване могат да бъдат предоставени.

 

ПРИТЕСНИТЕЛНО: Чрез "168 часа" бившият финансов директор на БНТ Димитър Чапанов зададе доста сериозни въпроси към висши кадри на телевизията, но те не пожелаха да отговорят.
ПРИТЕСНИТЕЛНО: Чрез "168 часа" бившият финансов директор на БНТ Димитър Чапанов зададе доста сериозни въпроси към висши кадри на телевизията, но те не пожелаха да отговорят.
ТИШИНА: Юристката на БНТ Кремена Кадиева не пожела да каже защо именно нея питат за евентуална кражба на дограма от БНТ.
ТИШИНА: Юристката на БНТ Кремена Кадиева не пожела да каже защо именно нея питат за евентуална кражба на дограма от БНТ.
В КРАЧКА: Бензинджията в автопарка на БНТ спокойно налива държавен бензин в туба - въпреки забраната!
В КРАЧКА: Бензинджията в автопарка на БНТ спокойно налива държавен бензин в туба - въпреки забраната!