Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПАМЕТНО: След като Алекно ги предизвика с изказванията си, нашите размазаха Русия по време на Световната купа през 2007 г.
ПАМЕТНО: След като Алекно ги предизвика с изказванията си, нашите размазаха Русия по време на Световната купа през 2007 г.

Сгромолясването на част от фаворитите по време на Световното първенство по волейбол изправи косите на много федерации.
След края на мондиала започнаха да се появяват информации, че в края на годината ще настане такава "сеч" на треньорски глави, каквато волейболът отдавна не помни. Сега прогнозата е на път да се сбъдне.

Първа България официално се раздели с италианеца Силвано Пранди и избра за негов наследник най-успешния роден треньор през последните години - Радостин Стойчев, наставник на европейския и световен клубен шампион от Италия - "Трентино". Като че ли следващата официална новина по тази линия ще е именно от Апенините. Безумна формула и съдийски аванти успяха да пробутат азурите чак до полуфиналите на световното, но за никой не остана скрит фактът, че италианският тим
 

няма необходимите качества

за титла. Сега там са решени да предприемат кардинална промяна. Новината от последните дни е, че Италианската федерация е решила да освободи досегашния наставник Андреа Анастази и да избере на негово място Мауро Беруто.
Името на Беруто се е загнездило дълбоко в съзнанието на родните фенове. Ако се направи класация за най-мразени в България чуждестранни треньори, то Беруто като нищо ще я оглави. През последните години той бе наставник на националния отбор на Финландия. Под ръководството на Мартин Стоев тимът ни отнасяше здрав пердах от скандинавците. Надменният италианец открито се присмиваше на българите и дори си позволяваше коментари относно състезателите ни, които минаваха границата на добрия тон. Едно нещо обаче не може да се отрече - Беруто направи от Финландия силен отбор със състезатели, които като класа значително отстъпват и на българските, и на много други. През изминалия сезон Мауро бе треньор на елитния италиански клуб "Аква Монца Парадизо". Под негово ръководство тимът влезе безпроблемно в плейофите и завърши на 6-то място. Тази година вероятният нов треньор на адзурите е начело на отбора на "Любе Банка" (Мачерата) и
 

държи третото място

във временното класиране. Това е поредното доказателство, че Мауро Беруто е голям треньор въпреки трудния му, наричан от някои направо "непоносим" характер. Ако се вярва на коментарите по италианските медии, негова основна цел ще е да вкара повече млади италианци в национален отбор, тъй като в момента там се състезават прекалено голям брой натурализирани чужденци.
Засега изборът на Мауро Беруто за наставник на Италия не е най-голямата болка за България. За сметка на това треньорската рокада в Полша живо ни интересува. Жребият отреди на Европейското първенство догодина нашият национален отбор да бъде в една предварителна група с поляците, германците и Словакия. Тимът на Полша е актуалният шампион на Стария континент от 2009 г., но записа кошмарно слаб резултат на Световното първенство. Факт е, че отборът бе изправен пред много трудности, най-големите му звезди играха с контузии. В момента полската федерация разработва трескава програма за съживяване на отбора. Съществена част в нея е изборът на нов треньор и ако се съди по това, накъде накланят везните, то Радостин Стойчев ще има насреща си човек, който е
 

способен да ни създаде много ядове

Най-спряганият вариант за треньор на Михал Винярски и компания е новозеландецът Хю МакКъчън или "Златният Хю", както го кръстиха феновете в САЩ. Причината е ясна - до който отбор се докосне Маккъчън, той веднага печели златото. Именно под неговото ръководство през 2008 г. американците спечелиха Световната лига, шампионатът на Северна Америка NORCECA и олимпийската титла в Пекин. Веднага след Олимпийските игри новозеландецът напусна мъжкия национален тим на САЩ и стана треньор на дамския. Докато наследникът му Алън Найп едва успя да класира мъжете на САЩ за финалите на Световната лига през 2009 г., то за нула време МакКъчън окичи дамите със злато. Волейболисти от представителния тим на янките споделиха пред "168 часа", че ако Хю наистина поеме отбора на Полша, то там ще предстоят сериозни промени. Новозеландецът имал свои си изисквания и за воденето на подготовката, и за климата в отбора. Не допускал никакви изключения.
 

Интересна промяна предстои

и на кормилото на руския национален отбор. Със сигурност оттам си тръгва италианецът Даниеле Баньоли (2010 г. определено не беше годината на италианските треньори, б.а.) Руснаците завършиха на пето място на завършилото Световно първенство, което се прие като пълен провал. Още тогава се заговори, че Баньоли си заминава и започнаха да се лансират имената на Владимир Алекно (треньор на "Зенит" (Казан), на треньора на "Динамо" (Москва) Павел Борщ, на младежкия селекционер Сергей Шляпников. Засега везните накланят към Алекно. По време на гостуването в София, където богатият "Зенит" получи силен шамар от нашия ЦСКА в мач от Шампионската лига (армейците победиха с 3:2), Владимир Алекно отклони въпросите ще поеме ли националния тим на Русия. Пред руските медии той обаче обяви, че сам няма да се кандидатира, но ще си помисли, ако федерацията го покани. Както Мауро Беруто, така и Алекно не е сред любимците на българските фенове. Той бе начело на Русия през 2007 г. Тогава националният ни отбор срещна руснаците на Европейското първенство в Москва и загуби. Владимир Алекно също коментира пренебрежително тима ни и заяви директно, че националният разпределител Андрей Жеков е "посредствен" състезател. След два месеца двата тима се срещнаха по време на Световната купа в Япония. С лъвска игра България измъкна победата, а до ден днешен това се счита за един от най-добрите мачове на Жеков.


Тренто без загуба, слабак разкова "Тонно Калипо"

ПРОДЪЛЖАВА полюсното представяне на отборите с български национали в Италия.
Тимът на Радостин Стойчев "Трентино" записа десета поредна победа. От началото на шампионата Матей Казийски и комапния нямат загуба и се превърнаха в рекордьори на Апенините. Матей не игра в този мач, на полето не влязоха и другите двама българи в отбора - Цецо Соколов и Валентин Братоев.
С победа в последния кръг се окичи отново и тимът на Кунео на Владо Николов. Инфарктна загуба допусна "Рома" с Виктор Йосифов. Римляните загубиха в петсетов мач, спечелен от "Модена" на Силвано Пранди. Виктор изигра поредния си силен мач и завърши с 11 т. (4 блока и 64% ефективност в атака). Загуба записа и "Кастела", където играе Дани Милушев. Тимът е на предпоследното 12-о място в класацията. Една позиция над него е "Тонно Калипо" от Вибо Валентия, където играят бившият център на "Лукойл" Николай Николов и Методи Ананиев. Отборът им бе сразен от непретенциозния тим на РПА-ЛуиджиБачи (Сан Джустино)с 3:0. Ананиев влезе като резерва в третия гейм. Николов игра през цялото време, но записа едва 3 точки.


И "Модена" сложи Пранди на прицел

СЛЕД като бе освободен от националния отбор на България, Силвано Пранди е на път да си тръгне и от "Модена".
Тимът, който може да се похвали с доста звезди в състава си, се представя изключително неубедително от началото на сезона. Преди седмица открито се заговори за смяната на Пранди, но последната победа над "Рома" спаси положението. При още една загуба до края на годината (остават още два кръга) бившият наставник на националите ни най-вероятно ще си тръгне от "Модена".


Веласко остава начело на Испания

"ЛИСИЦАТА Хулио Веласко" ще бъде треньор на националния тим на Испания до Олимпиадата.
След Световното първенство се заговори, че той е вариант и за наставник на България. Дали федерацията е имала такова намерение, официално не се знае, но самият 58-годишен специалист заяви, че никой от българска страна не е разговарял с него. През 80-те години Хулио Веласко бе треньор на Италия и спечели две световни титли.

НЕПОБЕДИМ: МакКъчън окичи със злато мъжкия и женския национален отбор на САЩ. Сега е на път да оглави Полша.
НЕПОБЕДИМ: МакКъчън окичи със злато мъжкия и женския национален отбор на САЩ. Сега е на път да оглави Полша.
ЗАВРЪЩАНЕ: Владимир Алекно може отново да поеме Русия.
ЗАВРЪЩАНЕ: Владимир Алекно може отново да поеме Русия.
УНИКАТ: Дори и след контузия, която го прати в количка, Беруто продължи да дирижира играта на Финландия.
УНИКАТ: Дори и след контузия, която го прати в количка, Беруто продължи да дирижира играта на Финландия.