Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът на САЩ Доналд Тръмп  СНИМКА: Ройтерс
Президентът на САЩ Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви пред репортери, че не е разговарял със саудитския крал Салман, но добави, че ще се обади скоро на монарха в момент, когато нарастват въпросите за изчезването на известния саудитски журналист Джамал Кашоги, предаде Ройтерс, цитираа от БТА.

Делегация от Саудитска Арабия пристигна в Турция в рамките на съвместно разследване на изчезването. На 2 октомври Кашоги влязъл в саудитското консулство в Истанбул, за да получи документи за предстоящата си женитба. Турските власти и годеницата му обаче заявиха, че той така и не излязъл.

"Ще разберем какво се е случило", каза Тръмп пред репортери в Синсинати, където беше във връзка с политически митинг, цитиран от Асошиейтед прес.

Турската годеница на Кашоги Хатидже Дженгиз заяви, че годеникът й не бил нервен, когато влязъл в сградата на консулството, и не е имал подозрения, че ще му се случи нещо лошо.

Тя заяви в писмени отговори на зададени й от Асошиейтед прес въпроси, че последните му думи към нея, преди да влезе в сградата, били "Ще се видим после, мила". Дженгиз добави, че двамата щели да се оженят тази седмица и планирали да водят съвместния си живот между Истанбул и САЩ, където Кашоги живее в самоналожено изгнание от една година.

Турските власти не коментират съобщенията правителството в Анкара да е уведомявало американското, че разполага с аудио и видео доказателство, че той е бил убит в консулството.

В отговорите си до Асошиейтед прес Дженгиз посочва, че турските власти не са й казвали за никакви записи и че Кашоги официално все още се води "изчезнал".

Тя потвърди съобщенията, че Кашоги носел часовник "Епъл", когато влязъл в сградата, и добави, че разследващите проверяват мобилните му телефони, които той оставил при нея.