Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Престъпна група от 4-ма, сред които и агент на ДАНС, били заловени по време на сделка, когато искали да продадат златен венец за 2 млн. евро. Това стана ясно на извънреден брифинг на спецпрокуратурата и службите.

В края на юли била получена информация от ДАНС в ГДБОП, че се готви сделка с културно-исторически ценности. В понеделник службите са реагирали по неотложност и първоначално задържали седем души в Симеоновград, които се опитали да продадат 400-грамов златен венец от античността.

На четирима от тях, сред които и агентът от ДАНС, са повдигнати обвинения за участие в банда, занимаваща се с търговия на културно-исторически ценности. Те имат и обвинения, че предлагали за отчуждаване движими културни ценности, каза прокурорът, който разследва случая, Сийка Милева.

По време на пресконференцията тежковъоръжени антимафиоти от ГДБОП пазеха културните ценности, задържани от групата. Изложени бяха освен златния венец, две гривни и златна торква.

Зам.-директор на института по археология към БАН Христо Попов каза, че артефактите са уникални и най-вероятно датират от втората половина на 4 век преди н.е.

"Откъде е придобита тази иманярска находка, тепърва ще установяваме", каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Сделката за златния венец била с българи. Преди известно време обаче имало опит съкровището да бъде изнесено в Турция.

Ролята на служителя на ДАНС била да координира срещите на иманярите с купувачи. Той е проверявал надеждността им, обясни Гешев.

Трима от обвинените са осъждани. 

Днес от спецпрокуратурата ще поискат постоянен арест от съда на обвинените.

Очаквайте подробности!

Сделката за златния венец била с българи. Снимки: Румяна Тонева
Сделката за златния венец била с българи. Снимки: Румяна Тонева