Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Зам. главният прокурор Иван Гешев оглежда съкровището, което е иззето като веществено доказателство по делото срещу бандата.
Зам. главният прокурор Иван Гешев оглежда съкровището, което е иззето като веществено доказателство по делото срещу бандата.

Златният венец е имитация, твърдят обвинените

Антимафиоти от ГДБОП осуетиха сделка за 2 млн. лв. на банда иманяри, търгували с културноисторически ценности. Те задържаха 4-ма от уличените в Симеоновград, преди да приберат парите.

Арестуваните искали да продадат златен венец от 4-и век пр. н.е., който по значение и стойност може да се сравни с този, намерен в Голямата Косматка край Шипка.

Ценното бижу е иманярска находка и тепърва ще се установява откъде е изкопано.

“Щом сделката е била за 2 млн. евро, представете си тогава колко по-голяма е археологическата стойност на този златен венец”, каза зам. главният прокурор Иван Гешев. Според експерти венецът е от антично злато.

Иззетото съкровище като веществено доказателство по делото
Иззетото съкровище като веществено доказателство по делото

За да мине сделката на иманярите с купувачите без усложнения, правителството дало на полицията 2 млн. евро, разказаха източници на “24 часа”. Това най-вероятно е станало

през агенти

под прикритие

сред продавачи и купувачи, което пък улеснило разкриването на престъплението.

На 8 октомври щурмуваците от ГДБОП първоначално задържали 7 души, но само на 4-ма от тях - Димитър Андинов, Петър Влаев, Антон Ивов и Недко Добчев, който е агент от ДАНС в Хасково, арестът бил удължен до 72 ч.

Сийка Милева, която е прокурор по разследването, каза, че задържаните са обвинени за участие в група за държане, отчуждаване и трафик на културни ценности.

Антимафиот пази съкровището.
Антимафиот пази съкровището.
След арестите член на групата предал доброволно на разследващите торква и 2 гривни.

Вчера в спецпрокуратурата артефактите бяха изложени в прозрачни найлонови пликове, тъй като са иззети като веществени доказателства по делото. Пазеха ги 3-ма въоръжени антимафиоти.

“Оттук съкровището отива за експертизи в Националния археологически институт към БАН. Предполагаме, че има и други артефакти, но все още не са намерени”, обясни Гешев.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов поясни, че колегите му имали

информация за

предстояща

сделка

с културни ценности от края на юли т.г. Неотдавна обаче службите пресекли опит съкровището да бъде продадено в Турция.

Ролята на агента от ДАНС Ненко Добчев била да координира срещите на групата с купувачи и да проверява колко са надеждни те. Бил им е и охрана, каза зам. главният прокурор. И увери, че служителят ще бъде предаден на КПКОНПИ, която да ревизира имуществото му. Друг от задържаните бил активен иманяр допреди 15 г.

“Венецът е имитация на тракийско изделие, а гривните и торквата са в персийски стил. Изработени са от злато и сребро. Направени са така, че да изглеждат стари и антични”, оправда се в съда един от обвинените - Петър Влаев.

До късно вчера се решаваше дали 4-мата обвинени да останат зад решетките. Зам.-директорът на Националния археологически институт към БАН Христо Попов каза, че у нас могат да бъдат посочени 4 венци, подобни на този, намерен у бандата. “Те са близки помежду си. Предметите, които са открити след акцията, най-вероятно са произведени или свързани с Източна Гърция или Персия”, обясни експертът.

Една от гривните
Една от гривните