Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Археолозите все още не могат да сглобят пъзела със загадъчното Хотнищко съкровище и предназначението на магическите украшения. СНИМКИ: Димитър Кьосемарлиев
Археолозите все още не могат да сглобят пъзела със загадъчното Хотнищко съкровище и предназначението на магическите украшения. СНИМКИ: Димитър Кьосемарлиев

Очевидци си спомнят, че милиционери ходели от къща на къща, за да търсят безценните артефакти на 7 хил. години

Част от популярното златно съкровище от Хотница може да е изчезнала още през 1957 г., когато то е открито. Тази хипотеза изрази пред сп. "Досие" археологът, който от години проучва праисторическото селище Стефан Чохаджиев. Специалистът няма твърди доказателства, но прави свое разследване и вече има доста данни, че съкровището днес може би не е това, което е било.

Съмненията му тръгнали покрай работата на терен и случайни разговори с местни, бивши работници и част от хората, участвали в разкопките преди 60 г. От тях разбрал, че още докато проучвали терена, някои от жителите от околните села вероятно са откраднали част от златните артефакти.

"Хора ми споделят, че след това дни наред милиционери обикаляли по къщите наоколо и "со кротце, со благо" събирали част от изчезналото съкровище - разказва Чохаджиев. - Откривателят му Николай Ангелов пише в дневника си, че са разкривали обекта в продължение на 2 дни и са нощували там. В разкопките е участвала и съпругата на Димитър Овчаров - Мария, с която също разговарях."

Милиционерите дни наред събирали частите на Хотнишкото съкровище. И до днес не е ясно какво всъщност са "прибрали" крадците.
Милиционерите дни наред събирали частите на Хотнишкото съкровище. И до днес не е ясно какво всъщност са "прибрали" крадците.

Стефан Чохаджиев се срещнал и с Богдан Султов който бил в експедицията, проучваща терена.

"Бог да го прости, той си спомни, че Николай Ангелов го изпратил точно тези дни на керамичните центрове в Павликени - казва Чохаджиев. - Когато се върнал Султов научил, че милиционери обикалят от къща на къща, за проверяват дали някой не е откраднал златни предмети от находката."

Тоест още тогава е имало доста основателни съмнения, че нещо липсва.

"Според някои представителите на реда са открили част от съкровището, но друга изглежда не са успели - казва Чохаджиев. - Разговарях с един все още жив очевидец на всичко това, който преди седмица ми каза, че е имало 2-3 големи къщи, построени с необясними средства за тогава. Но всичко е възможно. Разбира се нямам никакви доказателства, мога единствено да се съмнявам", казва Чохаджиев.

Дали заради това или поради друга причина, съкровището от Хотница, смятано за по-старо дори от Варненското, днес не е това, което някога е било.

"Разполагам с оригиналните снимки, когато е открито от колегата Николай Ангелов - твърди Чохаджиев. - Металните халки или обеци са представлявали едно кълбо, сега всеки си ги подрежда по свой вкус - едни правят от тях огърлици, други в редици, аранжират ги по най-различен начин."

Днес съкривището може да се аранжира по всякакви начини, но те нямат нищо общо а първоначалния му вид.
Днес съкривището може да се аранжира по всякакви начини, но те нямат нищо общо а първоначалния му вид.

Какво може да е предназначението на тази топка от златни халки днес едва ли някой може да каже. Още повече когато най-вероятно липсва някаква част от съкровището.

"Истината е, че днес няма как да се установи как е изглеждал накитът, ако разбира се е бил само един - усмихва се Чохаджиев. - Както се казва "Совите не са това, което бяха."

Въпросът става още по-интересен, тъй като съкровището не е открито в древно жилище.

"Там няма пещ, затова допускаме, че може да е някакво светилищие - смята археологът. - Във всеки случай не е с традиционна функция за обитаване, съвсем малко е по размери."

Той също като останалите си колеги праисторици е категоричен, че цялата тази високонапреднала за времето си цивилизация е една безкрайно интересна загадка. С невероятно богат духовен живот, който почти не се е различавал от материалния, за разлика от днес.