Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Младен Маринов на срещата с посланиците.
Премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Младен Маринов на срещата с посланиците.

Прочетох чудовищни неща, избухна премиерът

Заплаши да не подкрепи Манфред Вебер за шеф на ЕК - човекът на Меркел във вторник в Туитър размаха пръст на София, в сряда пак там поздрави правителството

Извика посланици и им обясни как е редно да работят

Безпрецедентно остри думи отправи в сряда премиерът Бойко Борисов към европейските партньори на България. Той го направи на съвместна извънредна пресконференция в Министерския съвет с вътрешния министър Младен Маринов и главния прокурор Сотир Цацаров веднага след като двамата обявиха задържането на заподозрения за убийството на русенската журналистка Виктория Маринова.

Три часа по-късно премиерът събра всички акредитирани посланици в София, за да им обясни как е редно да постъпват в такива ситуации - да потърсят официална информация, което нито един от тях не е направил.

Причината за реакциите на Борисов е международният

натиск за бързо

разкриване

на убийството и

обвързването му

със свободата

на словото

в България.

“В последните три дни прочетох чудовищни неща за България и нито едно вярно. Никой не се обади да попита какво се върши в тази ситуация. А разни сини и червени политици се скъсаха да пращат имейли и да ходят и да обясняват в Брюксел и Щатите какво се случва в България. Мигар това не се случва в други държави, или е някакъв изолиран случай? Очаквах, че това, което са ни учили - не само на правосъдие, разследване, като действие на полицията - да не се обвинява никой до категоричното доказателство, че това е виновният,

те ни разсипаха

от туитъри”,

заяви Борисов.

България може да оттегли подкрепата си за фаворита на Ангела Меркел и Европейската народна партия за нов шеф на Еврокомисията Манфред Вебер, стана ясно от изявлението му.

Допреди седмица Вебер бе единственият кандидат на ЕНП, но бе издигнато и името на бившия финландски премиер Александър Стуб.

ГЕРБ бе от първите европейски десни партии, които подкрепиха Вебер. Той обаче бил от първите европейци, които повдигнали с пост в туитър темата, че убийството на Виктория може да е заради работата ѝ като журналист.

“За България

се заговори като

за Малта

и Словакия”, мотивира гнева си Борисов. След Вебер критични статуси пуснаха и еврокомисарите Вера Йоурова и Франс Тимерманс. “Отново смел журналист пада в борбата против корупцията и за истината. Българските власти трябва незабавно да изправят отговорните пред съда”, написа последният преди дни.

Минути след изявлението на премиера

Вебер пусна

нов туит,

с който поздрави българските власти за разследването и бързото залавяне на убиеца. Той е опитал да се свърже с Борисов и по телефона, както са направили и други европейски политици. Но българският премиер не отговарял на обажданията. Той щял да обсъжда темата на срещата на ЕНП и на Европейския съвет, които са следващата седмица.

Изявление на посолството на САЩ от вторник пък станало повод посланиците да бъдат привикани на среща с Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Младен Маринов и вицепремиера Красимир Каракачанов.

Преди да заливат България с негативизъм, дипломатите е трябвало първо да потърсят мнението на правителството, което не направили, обяснил премиерът на този разговор. На него присъстваха почти всички посланици, включително на САЩ Ерик Рубин, на Великобритания Ема Хопкинс и на Русия Анатолий Макаров.

Премиерът близо час говорил за възмущението си от пресилената международна реакция на убийството. Заради международния натиск и

за да не се

пречи на

разследването,

МВР е било

принудено да

разпространява

фалшиви новини, разказал на дипломатите Борисов. И заявил, че на въпроси по темата ще отговаря на техните премиери в Брюксел.

На излизане нито един от посланиците не коментира събирането.

Юнкер поздрави премиера, а Нинова му се скара

“Българските власти действаха бързо и ефективно. Имаме пълно доверие, че българските власти ще осигурят справедливост за семейството и близките на Виктория Маринова.” Това съобщение в туитър пусна кандидатът за нов шеф на Еврокомисията от ЕНП Манфред Вебер минути след като премиерът Бойко Борисов заплаши, че ще преосмисли подкрепата си за него.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пък приветства бързите и активни действия на премиера Борисов и българските власти, съобщиха в прессъобщение от ЕК.

“Поздравявам българските власти за бързината и точността в разследването, които доведоха до задържането на убиеца”, написа в туитър шефът на Европарламента Антонио Таяни. Той изрично отбелязва, че подбудите на извършителя не са били свързани с работата на жертвата.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова обаче се скара на Бойко Борисов за гневната му реакция. “Премиерът нападна всички европейски институции, които се изказаха по случая, а такава агресия в момента не е необходима. По-скоро трябва да си зададем въпроса: защо дойде тази реакция?”, коментира тя. “Не е ли това оценка за България отвън? Проблемът не е у тях, проблемът е тук - вътре, и се казва недоверие”, категорична бе Нинова.

За срещата идва американският посланик Ерик Рубин.
За срещата идва американският посланик Ерик Рубин.