Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кметът на Брястово Станко Стоянов първи разбрал за трагедията, разиграла се зад тази заключена днес врата.
Кметът на Брястово Станко Стоянов първи разбрал за трагедията, разиграла се зад тази заключена днес врата.

Йонко Петков от Брястово не издържал на тормоза, наложен му от наркоманката Моника, разказват в селото

В четвъртък рано след обяд в къщата на Йонко Петков, на 62 години, в новозагорското село Брястово са открити 2 трупа - 17-годишната Моника лежала завита с одеяла върху леглото в една от стаите, а мъжът висял на въжена примка в гаража наблизо. При последвалия оглед полицаите открити предсмъртно писмо от Йонко, чийто съдържание е следствена тайна, потвърди днес окръжният прокурор на Сливен Пламен Стефанов.

Брястово е малко село с около 300 жители и всичко, което става там, се знае. В четвъртък преди обяд на постоянната компания в местното кафене направило впечатление, че съселянинът им Йонко Петков не се е появявал от вторник. Иначе пенсионерът бил от редовните посетители. Мъжете споделили наблюденията си с кмета Станко Стоянов, който веднага отишъл на място, за да провери какво се случва.

"С Йонко сме приятели, за последно го видях в понеделник сутринта към 8 часа - беше си взел кафе и дори ми поиска цигара. Видя ми се нещо омърлушен, но нищо повече", разказа днес пред "24 часа" кметът на Брястово. Местни твърдели, че от десетина дни неочаквано мъжът започнал много да пие.

Къщата на Йонко Петков е на края на селото, от двора му започва полето. Той не бил местен, купил я и се заселил тук преди десетина години. Когато пристигнал там, малко след 12 часа на обяд, кметът заварил вратата на дома отключена, ключовете били отвътре на бравата. В предната стая работел телевизор, но нямало никого. В задната, където живеела 17-годишната дъщеря на собственика Моника, кметът също първо не видял човек. След като се огледал по-внимателно, усетил, че от леглото, върху което имало натрупани завивки, висяла човешка ръка. После видял, че момичето е мъртво на леглото, от завивките се виждала само част от главата. Кожата й вече била мораво синя, направо черна. Лаптопът на момичето бил включен.

"Не позвъних на тел. 112, а направо на дежурния в полицията в Нова Загора, оттам веднага изпратиха оперативна група", добави Станко Стоянов.

Когато пристигнали, разследващите започнали оглед. Най-напред искали да проверят тавана на къщата, но той се оказал заключен. Тогава вниманието им привлякъл металният гараж отпред в двора. В него висял трупът на собственика, провесен на въже. В съседство се намирали лопата и брадва, с които най-вероятно бащата е убил дъщеря си, преди да посегне сам на живота си. Удрял я с тъпото на брадвата и с лопатата до смърт, такава е една от версиите на разследването.

Моника Петкова е ученичка от 11 клас на Професионалната гимназия по техника и технологии "Атанас Димитров" в Нова Загора. От там днес отказаха каквато и да е информация за медиите, само стана ясно, че със съучениците на убитото момиче е започнал работа психолог.

За никого в Брястово не е тайна, че тийнейджърката била и наркоманка. Когато се друсала, ставала нетърпима, постоянно тормозела родителите си. Искала им пари, а вероятно и посягала на баща си, който не бил едър човек. Понякога в селото хората го виждали одран по лицето, но той все обяснявал, че падал по стълбите, докато режел салам за котката си. Въпреки това се оплаквал от поведението на дъщеря си и се питал дали пък да не я изпрати на лечение в психиатрията в Раднево, където лекуват и наркозависими.

Засега поне няма информация дали от гимназията й в Нова Загора са знаели това и дали са опитвали да вземат някакви мерки, за да променят поведението на ученичката си.

"Йонко се пенсионира в енергото и получаваше добра пенсия, но въпреки това често ми е искал пари назаем, за да ги дава на дъщеря си. После, разбира се, винаги ги връщаше. Последно разбрах, че от училището на Моника са се обадили на баща й на 26 септември, за да му съобщят, че тя отсъства от гимназията. Не зная къде е била и колко време се е губила", допълва разказът си кметът.

От тормоза на Моника страдала и майка й Венета. В селото разказват, че тя и Йонко нямали брак, но момичета е тяхно дете, родено пред август 2001 г. Венета имала 2 по-големи дъщери от предишен брак и преди 6 месеца избягала да живее при тях чак в Стара Загора, защото не можела повече да търпи изпълненията на третата си щерка. Моника и баща й останали сами в Брястово, дори той често я карал с лекия си автомобил на училище в Нова Загора.

Какво точно се е случило в дома на Йонко и защо толкова му е причерняло пред очите, за да убие детето си по толкова жесток начин, разследващите тепърва ще се опитат да разберат. В Брястово, където не помнят подобна драма, са потресени от трагедията. Там не знаеха кога от Съдебна медицина в Сливен ще освободят телата, за да подготвят погребението им. В селото нямат техника, ще трябва да изкопаят двата гроба на ръка.

Днес домът, в който най-вероятно във вторник или в сряда са се разиграли трагичните събития, беше заключен. Единственото живо същество беше котката на Йонко, която самотно обикаляше опустялата къща, в която още свети една от стаите. Вижда се, че дори стопанинът не сварил да обере гроздето от асмата си на входа на двора. Той нямал други животни, преди време гледал зайци, но се отказал.

В същото време приятелите на Моника заляха фейсбук с траурни съобщения, те жалят по погубената без време младост на момичето.

В този метален гараж разседващите открили висящия на въжена примка труп на Йонко Петков, на 62 години.
В този метален гараж разседващите открили висящия на въжена примка труп на Йонко Петков, на 62 години.
В задната стая на тази къща кметът на Брястово Станко Стоянов се натъкнал на трупа на 17-годишната Моника.
В задната стая на тази къща кметът на Брястово Станко Стоянов се натъкнал на трупа на 17-годишната Моника.
Кметът на Брястово Станко Стоянов разказа пред "24 часа", че с Йонко Петков били приятели от дълго време.
Кметът на Брястово Станко Стоянов разказа пред "24 часа", че с Йонко Петков били приятели от дълго време.
Единстветото живо същества в дома на семейство Петкови в новозагорското село Брястово днес беше котката им, която видимо страда, че не вижда стопаните си.
Единстветото живо същества в дома на семейство Петкови в новозагорското село Брястово днес беше котката им, която видимо страда, че не вижда стопаните си.