Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Част от дрогата, заловена от антимафиотите
Част от дрогата, заловена от антимафиотите

Бойко Герасков, основен подсъдим по дело за трафик на 14,5 т хашиш, прекаран с кораба "Оушън Лайън" от Мароко до Бургас, е на път да излезе от килията. Спецсъдът му наложи в четвъртък 30 000 лв. гаранция.

Герасков е зад решетките от 3 г. и 6 месеца. Той ще излезе на свобода, ако и апелативният спецсъд потвърди мярката и парите бъдат платени до 14 дни.

Адвокат Калин Ангелов обаче заяви, че клиентът му не разполага с достатъчно средства, и поиска мярка “подписка” или домашен арест. Герасков обеща, че няма да бяга, а ще стои в къща в софийското село Войняговци. “Ако трябва, сложете ми и електронно наблюдение (с гривна - бел.ред.)”, каза той.

“Храната в затвора е лоша. Преди имаше порцион, сега - не. Прозорците не са уплътнени, пълни са с дупки, а през зимата температурите са ниски. Във ваша власт е да прекратите тази агония”, обърна се Герасков към съда.

Прокуратурата призова да не го пускат, за да не се укрие както преди години. Навремето след издирване Герасков бе заловен в Испания и после бе върнат у нас.

Спецсъдът сега го пусна с мотива, че арестът му вече 4-та г. “надвишава разумния срок”. Герасков имал здравословни проблеми - страдал от хепатит, имал проблем с щитовидната жлеза, и в затворническата болница заради липса на персонал не можели да му осигурят адекватно лечение. 

Пратката с хашиш за 73 млн. лв. бе разкрита през 2012 г. 132 пакета са намерени в камион на ГКПП Видин, а останалото - в склад в родното село на Пената - Мировяне.

Първоначално подсъдимите по делото бяха 10. Един обаче почина след тежко заболяване, а друг бе застрелян в София. За смъртта му има обвинени, но не и осъдени.