Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

От общо 7 обвиняеми, Варненският окръжен съд намери двама за виновни за смъртта на четирима работници при събарянето на хотел "Вероника" в комплекс "Слънчев ден" край Варна. Собственикът на фирма "Дигинг" Георги Георгиев ще лежи зад решетките 3 години при общ режим, а техническият ръководител на фирма "Бултранспорт груп" ЕООД Пламен Николов, който бил координатор по здравословните и безопасни условия на труд, получи 3 години, отложени с 5 години изпитателен срок. Двамата трябва да заплатят по 100 000 лв. на наследниците на починалите. Останалите петима бяха оправдани.

Трагедията се разигра на 8-и април 2015-а година. 11-етажната сграда се срина по време на ремонт. Под отломките бяха извадени телата на Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов, които според патолозите са загинали на място.

Делото влезе в съда през юли 2017г., като подсъдими бяха общо 7 души. Представлява над 4200 страници материали, събрани в 24 тома, както и 8 тома класьори. Досега са били изслушани 43 свидетели и 12 вещи лица, изготвили 5 съдебни експертизи. Общо 12 адвокати участваха в делото, защитаващи всички страни. Варненската окръжна прокуратура бе внесла обвинения срещу 7 души, които, според държавното обвинение, би трябвало да носят отговорност за инцидента. Георги Георгиев, собственик на фирма „Дигинг“, наета от подизпълнителя, строителният надзорник Валентин Пенчев от фирма "Инекс консулт" ООД, който бил консултант, изпълняващ строителния надзор и координатор по здравословни и безопасни условия на труд. От същата фирма подсъдима бе и експертката по строителен надзор Виолета Ганева. Обвинени бяха още инспекторът по здраве и безопасност в "Планекс" ООД и координатор по здравословните и безопасни условия на труд Валентин Тонев, техническият ръководител на обекта Мехнур Манав, Пламен Николов от фирма "Бултранспорт груп" ЕООД и Йовко Русев, който бил координатор по здравословните и безопасни условията на труд.

Припомняме, че за реконструкцията на хотел „Вероника“ „Слънчев ден“ АД наема строителната фирма “Планекс”. Поради липса на лиценз за изнасяне на строителни материали “Планекс” наемат подизпълнител за събарянето – “Бултранспорт груп”. На свой ред “Бултранспорт груп” наема “Дигинг”. След срутването от последната фирма твърдят, че контрактът с тях е само за наем на техника и реално не са подизпълнители на обекта. Според обвинението на прокуратурата обаче именно управителят на тази фирма вкарва хора да събарят колоните на рухналия хотел. Държавното обвинение счита още, че и останалите обвиняеми имат принос към случилото се.