Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джуди Халваджиян с водещите на “Господари на ефира” Мария Игнатова и Димитър Рачков  СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Джуди Халваджиян с водещите на “Господари на ефира” Мария Игнатова и Димитър Рачков СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Интервю на Паола Хюсеин за в. "24 часа"

Не смятам, че “Господари на ефира” ще има проблем с Нова тв, защото те също осъзнават, че това е неразумна постъпка на един репортер

Сега излизат мишките, засегнати от нас под някаква форма, и обясняват как и на тях така им се е случило

- Защо отстранихте репортера Димитър Върбанов от “Господари на ефира”, г-н Халваджиян?

- Защото е недопустимо това, което видяхме всички, което се случва извън склада. Никой не може да си позволява да нарушава по този груб начин и да манипулира нещата. Аз разбирам, че той го е направил в момент на еуфория, на адреналин, но по никакъв начин такова нещо не може да бъде подминато. Няма как. Ние сме хората, които в цялата си история се борим за истината. Затова смятам, че репортерът направи една голяма глупост, и ние по никакъв начин не искаме да се свързваме с нея. Защото се борим против такива неща.

- Какво ви каза той, защо го е направил?

- До последния момент беше във филм и твърдеше, че си е ударил главата и затова е отишъл в болницата. Аз, честно казано, така и не разбрах защо е отишъл в болницата, но виждайки това, което всички видяхме, разбирам, че е нещо много, много лошо.

- Каква е историята, която той разследва?

- Историята няма нищо общо. Тя е абсолютно достоверна. Това е проблемът, че той

с това си действие

абсолютно изтри реалната

тема, която е много важна

Преди 3 месеца за този склад ние сме обърнали внимание на институциите и те не си мърдат пръста за това, че има храни с изтекъл срок на годност. Никой не взима мерки по въпроса. Той затова се връща там, защото има сигнал, че тези храни продължават да бъдат съхранявани. Не знаем дали продължават да бъдат дистрибутирани в мрежата, но фактът, че още са в склада и не са унищожени, е голям проблем. Така че темата си е абсолютно достоверна и ние в “Господари на ефира” я излъчихме. Оттам нататък сцената, която той прави извън склада, няма нищо общо с репортажа. Това е ситуацията.

- Нова тв също излъчи репортажа.

- От Нова тв не са ми се обадили да ме питат каква е ситуацията. Действат първосигнално, звънят на репортера, което е нормално, не ги обвинявам в това, доверяват му се, както и ние му се доверихме, и той им разказва тези неща. Те какво да направят?

- Във вашето изявление обяснявате, че медиите са описали, че това е жесток побой.

- Разбира се, че медиите. Ние никога не сме твърдели, че той е бит. Нека всички да си видят архива и да проследят. Ние нямаме нищо общо с това, че някакви сайтове излязоха с гръмки заглавия. Проблемът е, че поради факта, че Върбанов и на нас не ни каза истината, ние нямаше как да сме крайни в позицията и да отречем всичко. Защото в крайна сметка имаше сблъсък, те го изхвърлиха от склада - това, което ние видяхме и показахме. Жалко е, защото Митко Върбанов с много години работа за “Господари на ефира” е помогнал на страшно много хора, накарал е много институции да си свършат работата. За съжаление обаче, това нещо остава последно.

Не би трябвало да

забравяме всичко,

което той е направил, но нямаме друг избор, освен да се разделим с него.

- Притеснявате ли се, че това ще подкопае доверието в “Господари на ефира”?

- Ако хората имат акъл в главата си, не би трябвало. Аз разбирам, че това е недопустимо, но хората трябва да разберат, че това е решение на един репортер. Самото предаване и трудът на всичките тези хора, които работят за “Господари на ефира”, не трябва да бъдат пренебрегнати или да се поставят под общ знаменател затова, че репортерът е изпаднал в тази ситуация и е направил тази глупост. Хората, които не могат да погледнат по-далече от носа си, може би ще обединят нещата.

- Нова тв също публикува изявление, в което се казва, че ще бъде потърсена отговорност на продуцента. Нещо случи ли се, какво означава това?

- Те излязоха с тази позиция, преди ние да излезем с нашата позиция, с която обясняваме, че отстраняваме репортера. Не знам каква друга отговорност ще се търси.

- Може ли да има разрив между вас с Нова тв?

- Винаги може да има разрив. Знаеш, че през годините “Господари на ефира” винаги сме били в разрез с всичко. Нашата философия е една, на повечето медии е друга. Не смятам, че ще имаме проблем с Нова тв, защото те също осъзнават, че това е глупост на един репортер.

- Случвало ли ви се е и друг път да бъдете подведен от ваш репортер?

- Да, макар че подведен не е точната дума. Грешки се е случвало да има. Важното е, че взимаме мерки навреме, когато видим в материала нещо, което не отговаря точно на ситуацията. Но в този случай бяхме много сериозно подведени от него, защото той до последно твърдеше, че си е ударил главата, получил е комоцио и т.н. - нещо, което се оказа, че не е така.

- Включително и премиерът от Ню Йорк призова за бърза реакция срещу извършителите.

- Така са му казали и съвсем логично е реагирал. Друг е въпросът, че прокуратурата действа по инерция. В момента, в който видяха материала, обърнаха палачинката и сега обясняват как те също са подведени, как ще вземат мерки. Но те от дълги години не взимат мерки в държавата, само се правят, но това е друга тема.

- Знаете ли дали са повдигнали обвинение срещу репортера, както се чу в петък?

- Не знам.

- Защо за вас и предаването истината е важна?

- Защото предаването е създадено с тази цел - винаги да я показва и всичко се крепи на тази истина.

Няма как да се бориш

с несправедливости,

ако не търсиш истината

Затова е много важна и затова много ме боли от това, което се случи, защото това го прави един репортер, с когото дълги години работим. Все още не мога да си обясня тази глупост, която направи.

- Дали Нова тв ще поиска да гледа и да контролира всяко следващо предаване?

- Кое да гледа предварително, като материалът, който сме излъчили по темата, е достоверен и няма и една запетайка, която да е невярна. Това е нещо извън репортажа, което се е случило.

- Как може човек да се бори с лъжата?

- На всеки може да му се случи.

- Подозирате ли други свои репортери, че може да са правили подобни неща, да са симулирали?

- Не. Смятам, че работя с екип от много съвестни хора, които в момента са страшно възмутени от това, което и те видяха, от това, което е направил Върбанов. Затова смятам, че хората просто знаят за какво са “Господари на ефира”.

- Защо “Господари на ефира” се утвърди като едно от малкото разследващи предавания? Въпреки че е забавно шоу, хората го възприемат като институция, особено когато става въпрос за битовата несправедливост.

- Да си зададат въпроса много журналисти, които сега, след тази случка, ги виждам как са яхнали метлата. Изведнъж станаха големи философи да обясняват за морала, а те от години правят елементарни туристически репортажи. Гилдията отдавна е загинала, но те не трябва да се ядосват на “Господари на ефира”, а на себе си, че в годините се предадоха и се оставиха да ги командват и нямат позиция. Това е истината. А “Господари на ефира” всекидневно има позиция по всички теми. Затова някои хора ни критикуват, защото не сме им удобни. Но ние винаги имаме позиция и ще продължаваме.

- Колко трудно е да се прави разследваща журналистика у нас?

- Много е трудно.

- Заплашвани ли са и друг път вашите репортери?

- Винаги се получават някакви заплахи, но ние много бързо се справяме с тях. Сега в такава ситуация излизат мишките, които са засегнати от нас под някаква форма, но в момента им идва самочувствието и започват да обясняват как и на тях така им се е случило. Смешна работа.

- Някакви други последствия в екипа ви ще има ли?

- Всеки, който си позволи да прави такова нещо, ще бъде отстранен. Съвсем логично е. Няма да толерирам такова нещо. Всеки един, който работи за “Господари на ефира”, трябва да е наясно за отговорността, която носи за всичко онова, което сме изградили през годините. Те трябва да са наясно с това, когато ходят и правят какъвто и да е материал. Никой не може да симулира, никой не може да минава границата. Не е честно спрямо всички честни служители в предаването. Това е най-важното.

- По колко сигнала на ден получавате за нередности?

- Много е различно. Понякога по 50 на ден, друг път - 100, друт път - 200.

- Как решавате кои да проверите?

- Имаме много журналисти, редактори, които четат, гледат, съветват се и с мен, преценяваме, по някой път някоя от темите се проваля поради факта, че сме я проверили и не виждаме смисъл да я правим.

- Какво следва оттук нататък?

- Ще бъда още по-внимателен, но смятам, че това ще бъде една огромна обица на ухото за целия екип, за всички, които работят с него, да внимават и да знаят, че дълги години може да градиш нещо и с една глупост това нещо може да се срине. Затова всички трябва да бъдат много внимателни какво правят и винаги да го правят в интерес на обществото.

- В момента водещи на шоуто са Мария Игнатова и Димитър Рачков. Докога?

- В началото на ноември ще влезе Зуека на мястото на Мария.

- Тя къде отива?

- До Нова година мисля, че ще си почива, а след това ще преценим според проектите.