Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът се обърна към нацията на 28 септември.
Президентът се обърна към нацията на 28 септември.

Историкът с непоносимост към партиите - Георги Марков, се радвал, че има офицер за държавен глава. А офицерите трябвало да имат самочувствие, защото партиите ги мачкали

Националното съгласие, за което призова в извънредно обръщение към нацията държавният глава Румен Радев, е било инспирирано не от една, а от две инициативи. Първата е комитет, чието начало поставя преди 3 години акад. Георги Марков от БАН още по времето на президента Росен Плевнелиев. Формулата е съгласие, помирение, единение на нацията, заяви днес самият той пред “24 часа”.

Понеже изследва войните и с оглед наближаващата 100-годишнина от гражданската война (Войнишкото въстание от 28 септември 1918 г.), акад. Марков предложил инициативата отрано -

на президента

Плевнелиев,

но той не проявил интерес. Сега обаче държавният глава Румен Радев прегърнал идеята, когато от комитета го посетили на 19 септември. И произнесе призива за единение на българската нация точно при навършването на 100 г. - последния петък, 28 септември.

АКАД. ГЕОРГИ МАРКОВ
АКАД. ГЕОРГИ МАРКОВ
Сред членовете на комитета начело с акад. Марковса актьорите Васил Михайлов и Цветана Манева, Нешка Робева, шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева, ректорът на УНСС проф. Стати Статев, още професори от същия вуз и други популярни общественици. СУ “Св. Кл. Охридски” също е представен - в лицето на междувременно прекратилия преподавателската си дейност проф. Огнян Герджиков - премиер през 2017 г. на служебния кабинет, назначен от президента Радев. (Останалите имена в списъка на комитета виж долу.)

Паралелно с това е създадено и сдружение “Инициатива за единение по национални цели и просперитет”, оглавяван от акад. Стефан Воденичаров

АКАД. СТЕФАН ВОДЕНИЧАРОВ
АКАД. СТЕФАН ВОДЕНИЧАРОВ
, бивш шеф на БАН. Към популярните имена на отделни общественици в него са включени и такива на индустриалци и цели съюзи като този на тракийските дружества.

“За мен е обида

да ме спрягат

като политик.

Аз имам непоносимост към партийност и дисциплина. Вляза ли в политиката, ставам един от тях и губя обективност”, заяви пред “24 часа” акад. Георги Марков по повод очакванията, че с хората зад призива за единение държавният глава може да направи политически проект.

Иначе историкът признава, че като човек с офицерско потекло се радва, че в лицето на президента Радев имаме силен върховен главнокомандващ. Това според него било важно, понеже офицерите трябвало да имат самочувствие, а партиите трябва да престанат да ги мачкат.

КОИ СА ДРУГИТЕ В КОМИТЕТА "МАРКОВ":

Доц. Агоп Гарабедян

Акад. Дамян Дамянов

Емил Кало

Проф. Димитър К. Димитров

Арх. Кръстан Нешев

Акад. Антон Дончев

Никола Б. Вапцаров

Любомир Кючуков

Инж. Огнян Станчев

Проф. д-р Динко Динков, УНСС

Проф. д-р Пламен Павлов

Акад. Ангел Гълъбов

Проф. Пламен Митев

Проф. д-р Боян Дуранкев, УНСС

Доц. Петко Христов

Гл. ас. д-р Иглика Мишкова

Проф. Петър Ангелов, Съюз на художниците

Акад. Кирил Боянов

Проф. д-р Илияна Марчева, БАН

Жени Цветанова

Георги Чернев

Проф. Орлин Загоров

Проф. д-р Пламен Пантев

Проф. д-р Искра Баева

Проф. Михаил Мирчев

Проф. д-р Александър Любенов Илиев

В списъка е бил и покойният проф. Божидар Димитров.