Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вътрешният иинистър Младен Маринов /в средата/ съобщи днес в Стара Загора подробности за задържането на тримата граждани на Молдова, обрали банкомат в града в четвъртък.
Вътрешният иинистър Младен Маринов /в средата/ съобщи днес в Стара Загора подробности за задържането на тримата граждани на Молдова, обрали банкомат в града в четвъртък.

Проверяват ги за същото престъпление и в Казанлък

Трима граждани на Молдова са задържани като извършители на обира на банкомат в Стара Загора, това съобщи днес в града министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Устройството бе взривено рано сутринта срещу четвъртък, по "горещи следи" извършителите са арестувани след обяд на същия ден на входа на Пловдив в района на "Скобелева майка".

Сигнал за инцидента е подаден в 3 часа и 8 минути на 27 септември от частна охранителна фирма. Похитеният банкомат, който бил зареден във вторник, се намира в хранителен магазин в крайния старозагорски квартал "Железник". Магазинът затваря в 22 часа, около него в 3 часа през нощта е пусто, затова и няма пострадали при инцидента.

Нападателите успели да отмъкнат около 60 хиляди лева. Почти цялата сума е намерена у тях и в автомобила им при задържането. Чужденците сварили да обърнат част от откраднатите левове в евро. Те ще бъдат проверени дали имат участие и в обира на банкомат преди повече от месец в Казанлък, който до момента не е разкрит. Възрастта на тримата е 30, 24 и 22 години. Най-възрастният сред тях - Александър Х., вече имал в криминалното си досие 3 присъди в родината си, научи неофициално "24 часа".

В момента тече и международен обмен между службите, тъй като било възможно молдовците да са замесени и в други престъпления на територията на Европейския съюз.

Техни сънародници неотдавна похитиха банкомат в Пловдив. След като полицията разкри пловдивската група, сега се оказва, че молдовците били формирали и старозагорска. Засега не е доказана връзка между двете.

Има тенденция да се увеличават престъпленията, извършени от чужденци в България, обобщи министър Маринов. Затова е много важен контролът по границите ни, да се знае кой влиза и излиза от страната, каза още вътрешният министър.

В конкретния случай тримата молдовци не пребивават временно в страната. Те са влизали и излизали от нея многократно, тъй като режимът ни с Молдова е безвизов, но тук са имали логистика. Според зам.-началника на отдел "Криминална полиция" в Главната дирекция "Национална полиция" Димитър Кошов, нападателите били добре подготвени за престъплението, което са извършили. Те били подбрали подходящ за "мисията си" обект - затворен магадин в краен квартал, край който няма интензивно движение на автомобили и хора.

Тримата чужденци са задържани за 72 часа с прокурорско постановление, съобщи окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Дичев. Прокуратурата ще поиска съдът да ги остави за постоянно в ареста. "Вече се повдигат обвинения на тримата, като всичките им права са гарантирани, те имат адвокати", увери Дичев. Ако бъдат признати за виновни, похитителите на банкомата рискуват да останат до 10 години зад решетките.