Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Или повече въпроси, отколкото отговор

на това “Какво е Независимост?”

“Мързел и малодушие са причините, поради които една толкова голяма част от хората остават все пак охотно през целия си живот непълнолетни. Ето защо е толкова лесно те да бъдат зависими от другите, които се самообявяват за техни опекуни.” - Имануел Кант, 30 септември 1784 г. в Кьонигсберг, Прусия

Независимостта на България е провъзгласена с Манифест към народа на 22 септември 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в Търново.

Може ли човек да бъде независим? Този въпрос се отнася и за държавите.

Господа политици, сътрудничество, базирано на зависимост, е васалитет, а не независима държава.

“Сътрудничество и независимост правят силата” е по-полезен девиз

за България, отколкото "Съединението прави силата" – още повече че това е буквален превод на белгийския девиз L’Union fait la force.

Сто и десет години продължаваме да търсим независимия човек - Homo independence quaero. И неговата висша изява - реципрочния-и-независим човек (Homo recipendence - от Homo reciprocans и Homo independence).

И отговорите на въпросите:

Кое доминира – сътрудничество или зависимост, алтруизъм или егоизъм, Homo recipendence или Homo economicus (консумиращия, печелещия само за себе си “рационален” човек)?

Има ли, както в "Произход на видовете" на Дарвин, реципрочен алтруизъм в произхода на държавите и обществата? Стабилността и благоденствието на една страна подкрепят ли се от другите страни? Или егоцентризмът на big brothers в Брюксел, Вашингтон, Москва и Пекин преобладава над някои страни?

Колко съпричастни и независими хора per capita от населението има в Европа, САЩ и Китай? Ще допускаме ли да ни унижават с наказателните акции на “Параграф 7” от Договора на ЕС?

Осъзнаваме ли великия смисъл на saperе aude? - стреми се да знаеш, да мислиш и действаш независимо.* Стремим ли се да имаме интелектуална и морална независимост, да не оставаме непълнолетни, незрели, nonage – да имаме куража да изричаме мислите си публично, да признаваме постиженията на “ближните” – да престанем да страдаме съответно от агорафобия и меритофобия.

И да тръгнем

по пътя към Независимостта

"Искам да чета, да попивам знания и да се подобрявам, искам да сбъдна мечтите си, да подобря част от света и вярвам, че Вашият опит би ми бил от огромна полза" - това написа една студентка след първата ми лекция по клетъчна биология за новата учебна 2018-2019 година.

Иначе, какъв е този българин и каква е тази България, ако е зависима?

*Имануел Кант използва sapere aude за мото на есето си "Отговор на въпроса: Какво е Просвещение?" Ето част от него: "Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил.

Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго.

Sapеre aude! Имай смелост да си служиш със собствения разсъдък! – ето това е девизът на Просвещението". И на българската Независимост.