Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Свободата, любовта

са ми всичко на света.

Любовта ми е с цената

на смъртта.

Бих отдал за свободата

любовта.

Шандор Петьофи

Гените са преносители на биологична информация, която се унаследява, мемите - на културна информация, която се “имитира”.*

Човек е това, което са неговите гени и меми, генетиката и меметиката, които притежава.

Ние имаме Христо Ботев, Васил Левски, Иван Вазов, Пейо Яворов, Панчо Владигеров, Константин Павлов, Илия Минев, студентите от Софийския университет, написали и разпространили позиви срещу танковете, които потушиха Пражката пролет през 1968 г., Христо Фотев и знаменитата му поема “Книга за свободата”:

Тя - Свободата - се изгражда и руши

не в директивите - а в нашите души!

Имаме ги, но не ги “имитираме”, мозъчните ни огледални неврони не ги отразяват. Имаме хубави гени, но лоши, “страхливи” меми.

Унгарците имат Ференц Лист, Лайош Кошут, Шандор Петьофи, Ендре Ади – “най-скръбния син на земята”, Атила Йожеф, Бела Барток, Ласло Наги...

Затова през 1956 г. осъществиха първия масивен народен гняв срещу комунизма, смазан от съветските танкове - “пред очите” на американските политици. Затова са избрали Виктор Орбан за министър-председател. А ние сме изпратили Сергей Станишев, Георги Пирински и други социалисти и либерали в Европейския парламент в Страсбург и Брюксел - на сито, на хиляди евро.

Когато мигрантите дойдоха в Европа, Ангела Меркел им каза “Елате всички!” Сега и френският президент, прилагайки либералните клишета за нормите на демокрацията и човешките права, е любезен към тях.

Забравил или не иска да си спомни, че френски, английски и американски самолети прогониха режима на Полковника в Либия и така отприщиха потока от хиляди бежанци към Европа. За да стане Еврабия? - както прогнозираше италианската журналистка Ориана Фалачи.

Лекарството

на Орбан

“Дами и господа, сънародници, унгарци по света, днес Европа не е свободна. Свободата започва с говоренето на истината. Днес в Европа е забранено да се говори истината... Забранено е да се казва, че тези пристигащи не са бежанци и че Европа е заплашена от миграцията. Забранено е да се каже, че

имиграцията носи престъпност

и тероризъм в нашите страни. Забранено е да се каже, че в Брюксел се съчиняват схеми за транспорт на чужденци тук, колкото може по-бързо и да бъдат заселени сред нас....”.

И сега Европарламентът, като съветските танкове през 1956-а, иска да смаже гласа на унгарците – ако не изпълнят препоръките на Параграф 7 на 56-те хиляди еврократи. През 1992 г. първи Хелмут Кол призова към съпротива на тези „еврократски побойници“ (eurocrats bashing) и оттогава те често са обект на критични анализи.

No pasaran! (няма да мине),

дами и господа евролиберали и тези от Европейската народна партия! Освен Италия, Чехия, Полша, Словакия, евродепутати от ГЕРБ и други свободолюбиви европейци ще подкрепят унгарците.

Защото те помнят заветите на Шандор Петьофи: “О, свобода наша, сладка, мила, новородена, бъди дълголетна на тази земя, живей, докато на света живее макар и само един унгарец...”

Orban dixit

Ако еврократите унижат унгарците, пак ще се отложи настъпването на “нещо ново, европейско, хубаво, голямо, вечно“ – перифразирайки една мечта на Ендре Ади, който в началото на XX век в “След конюнктурните човечета” написа:

Сега пируват конюнктурните човечета,

но за строежа камъните вече са готови.

Все пак ще дойдем да извършим

нещо ново, маджарско, хубаво, голямо, вечно.

––––––––––––––––––––––––

*На 25 април 1953 г. списанието Nature публикува статията на Джеймс Уотсън и Франсис Крик за молекулната структура на наследствеността. На 10 декември 1962 г. Уотсън, Крик и Морис Уилкинс са удостоени с Нобелова награда за медицина. През 1976 г. Ричард Докинс публикува книгата си The Selfish Gene. Той за първи път описва гените на човешката културна трансмисия – нарича ги “меми” (гръцки, mimemе, mimetismos – имитирам). Мемите са думи, идеи, знания, парадигми, които “имитираш” в семейството, училището, университета... Те се “отразяват” в мозъка и душата на човек – той/тя се идентифицира с културата и морала на другите, избира ги за модели за подражание, за да създаде, ако успее, своя култура и морал.

Четете още:

Фатална красота: Райски плаж на Закинтос взема жертви

Ти купи ли си сп. "Космос" за дългия уикенд? (видео)