Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Русия е основната заподозряна в разследването на причините за мистериозното заболяване на служители от американските посолства и консулства в Куба и Китай, съобщи Ен Би Си Нюз.

Разследването на ФБР, ЦРУ и други агенции е засякло информация за участие на Москва, съобщава каналът, като се позовава на трима държавни служители и други двама източници, пожелали анонимност.

Подозренията за руска връзка идват от прехванати комуникации

и данни от радиоелектронно разузнаване

Според телевизията намерените доказателства обаче не са достатъчни, за да има публично обвинение срещу Русия. От ФБР отказват да коментират информацията. Официалният представител на Държавния департамент Хизър Науърт заяви: "Не сме направили заключение кой стои зад атаките".

През юли американските власти обявиха, че провеждат разследване на инциденти в Куба - мистериозното заболяване на сътрудници от посолството. Симптомите са започнали през 2016 г. и до средата на 2018 г. са констатирани при 26 американски граждани.

Пострадали от "странните атаки" са дипломати, сутрудници на ЦРУ, един военен и представители на други органи. Сред симптомите на болестта с неизяснен произход са нарушение на слуха, шум в ушите, главозамайване, болка в главата, умора. Според Държавния департамент

симптомите напомнят лека травма на мозъка

Точната диагноза не е ясна.

Инцидентите престават да се случват към септември 2017 г., но се появяват нови през април и май тази година. Сред новите жертви в Куба е работник, изпратен временно в мисията в Хавана. Той е поразен от мистериозната болест часове след пристигането си в страната.

След един случай през есента на м.г. Държавният департамент заяви, че група дипломати са се върнали от китайския град Гуанчжоу заради мистериозно заболяване, което напомня черепно-мозъчна травма.

Заболелите са се оплакали на лекарите от сходни необичайни симптоми. След пострадалите е евакуираният от консулството в Гуанчжоу в Южен Китай служител по сигурността Марк Е. Лензи. Той получава разстройство на слуха – чува звука на каменни топки, които се търкалят по метална фуния. Пред в. "Ню Йорк таймс" Лензи заяви, че е живял в същия блок в комплекса "Кантон Плейс", където е бил апартаментът и на предишния консул, евакуиран в САЩ през април.

Жилището на друг дипломат със симптомите на странната болест е в съседна елитна сграда близо до консулството в Гуанчжоу, посочва изданието.

Изследват

и близките

на работилите в американското консулство.

По данни на Ен Би Си Вашингтон смята, че дипломатите са се разболели вследствие на използването на електромагнитно оръжие, което може да е било прилагано заедно с други технологии. Проучвали инцидентите лекари твърдят, че е възможно да е употребено и неврологично оръжие - излъчване на ултразвукови вълни, електромагнитни вълни или микровълни, които могат да увредят мозъка.

От 2017 г. въоръжените сили на САЩ правят опити

да възпроизведат

поразяващите технологии

чрез обратно инженерно проектиране. Тествали различни устройства върху животни, твърдят пред Ен Би Си държавни служители и помощници на конгресмени.

Част от работата се провежда в рамките на изследователска програма в базата на Военновъздушните сили на Къртланд в Ню Мексико, където има гигантски лазери и лаборатории за тестване на електромагнитни оръжия с висока мощност.

Кубинските власти, които са провели собствено разследване, твърдят, че нямат участие в причиняването на мистериозното заболяване.

Точният мотив за атаките не е ясен, но е сигурно, че инцидентите са навредили на отношенията между САЩ и Куба и Вашингтон е извел от острова повечето свои дипломати и агенти.

По думите на чиновник САЩ "не смятат, че това е случаен акт", пише "Маями хералд". Вестникът коментира, че

целта на Русия може

да е конфронтация на САЩ с Хавана

Не е ясно доколко съмненията за руска вина при произшествията в Куба се отнасят и до тези в Китай, където разследването е все още на ранен етап. "Според мен Русия използва тези атаки, за да забие клин между САЩ и Куба, а също така и между САЩ и Китай, за да стабилизира руското влияние", казва анализаторът по отношенията с Хавана Уилям Леогранд.

Макар и да е трудно да се докаже използването на "оръжие на бъдещето" в атаките и да се прогнозират дипломатическите последствия, има призиви в Конгреса и сред други държави да се даде незабавен отговор на руската атака.

Какво каза Франк Мора, бивш заместник-министър на отбраната на Съединените щати, по повод случилото се четете в печатното издание на "168 часа".

Четете още:

Подозират Путин в сваляне на пътнически самолет и взривяване на блокове

Русия започна най-големите военни учения в съвременната си история. Подготвя се за "голям конфликт"