Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Над 300 невинни загиват, за да може Русия да започне война с Чечня

Едва ли има любител на конспирациите, който да не е чувал за намесата на Джордж Буш в свалянето на кулите близнаци през 2001 г. с цел да започне война с Изтока. Оказва се, че руснаците са много по-напред в подобни практики, взривявайки няколко сгради за да оправдаят нахлуването си в Чечня.

Годината е 1999. В няколко поредни дни Руската федерация живее в шок. На 4 септември кола, пълна с експлозиви взривява жилищен блок с руски войници, убивайки 64-ма от тях. Друга бомба е трябвало да избухне по пътя, по който са минавали линейките с ранените, но полицята е успяла да я детонира.

На девети септември 400 килограмова бомба избухва в мазето на 9-етажна сграда в Москва, убивайки 94-ма. Четири дни по-късно осеметажна сграда е изравнена със земята. Загиват 124 човека. На 16 септември камион избухва пред друг блок. Жертвите са 17.

Тези четири терористични атаки се случват в началото на президентството на Путин и новия курс на руската политика. Обяснението на Москва е, чеченски терористи са виновни за ужасяващите нападения. Но това твърдение и до ден днешен буди съмнения, защото така и не е проведено сериозно разследване на смразяващите кръвта събития. А липсата на доказателства, че терористи са отговорни за взривовете, води до предположенията, че руската държава или директно или индиректно е поръчала сградите да бъдат сравнени със земята за да има причина да започне нов военен конфликт.

И в двата случая няма нито факти, които да сочат, че тезата е вярна, нито че е пълна измислица. Факт е обаче, че двама от заподозрените извършители се оказват агенти на Федералната служба за сигурност. Заловени са, но само са разпитани и след това са пуснати на свобода. На същия ден е предотвратен пореден атентат, а веществото от бомбите е отнесено в две различни лаборатории за изследване.

Така и не става ясно какъв е бил експлозивът, защото часове по-късно министърът по сигурността се появява в национален ефир, твърдейки, че петият атентат всъщност е бил тест за обществото, защото в чантите, в които уж имало бомба, всъщност имало само захар. Така и не обяснява обаче защо са били всички тези усилия захарта да се прати за изследване в лаборатория.

Няколко месеца по-късно журналистът Павел Волошин публикува интервю с руски войник, който видял именно тези торби със захар. Той трябвало да пази оръжейна на 20 мили от мястото, където по-късно ще бъдат открити саковете със захар.

Още там етикетът върху тях също твърдял, че в саковете има подсладител. Но когато пазачът си взел малко, за да си сложи в чая, усетил доста неприятен вкус. От страх да не е отровен войникът изпратил веществото за тест. Оказало се, че саковете са пълни с хексоген - едно от най-мощните взривни вещества, което навело мъжа на мисълта, че Федералната служба за сигурност все пак е имала намерение да проведе и пети атентат.

На 23 септември 1999 г., Путин нарежда първите въздушни удари над Чечня и войната започва. През 2000 г. излиза биографичната му книга, където той пише:

"Да взривим собствените си сгради? Вие сте луди"

Година по-късно започва войната на Александър Литвиненко с Путин. Той съдейства да се издаде книгата "Да взривиш Русия", която подкрепя теорията, че Федералната служба за сигурност стои зад убийството на цивилни, за да може Русия да намери причина да започне война в Чечня. През 2002 г. Сергей Юшенков прави филм по труда на Литвиненко - "Покушението над Русия", и дава началото на разследване на атаките.

На 17 април 2003 г. Юшенков е убит. Застрелян е близо до дома си в Москва. Неговият политически сътрудник Юрий Шчекоквикин умира две седмици по-късно от мистериозна болест. Той започва да повръща. Седмица след това изпада в кома и цялата му коса окапва. След смъртта му документите от аутопсията са засекретени и дори семейството му няма достъп до тях. Причината обаче е ясна на всички - радиоактивно отравяне.

Едва ли Путин някога ще признае, че е замесен във взривовете в Москва, но за свалянето на самолет, пълен с пътници, пое пълна отговорност. Причината изглежда на пръв поглед благородна - президентът на Руската федерация получил информация, че на борда на въздушното превозно средство има бомба, предназначена за саботирането на олимпийските игри в Сочи. Путин получава обаждане малко преди церемонията по откриването да започне: "Самолет, пътуващ от Украйна към Истанбул, иска да кацне в Сочи", чува в слушалката той. Според неговата версия двамата пилоти разбрали, че на борда на самолета има бомба, и предупредили спецчастите. Те от своя страна осведомили Путин каква е процедурата в подобни случаи - на стадиона в Сочи имало 40 хил. човека. На самолета - 110.

Той трябвало да бъде свален. "Правете каквото трябва по план", категоричен е президентът. За щастие обаче тревогата се оказва фалшива. Пътникът просто бил пиян и не знаел какво говори. Така самолетът продължил да се движи към Истанбул, без да бъде поразен от руска ракета.