Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Русия започна най-големите военни учения в съвременната си история. Подготвя се за "голям конфликт"

НАТО предупреди, че Русия се подготвя за "голям конфликт", информира ДПА.

Русия започнаха най-големите военни учения в съвременната история на страната. В ученията "Восток-2018" в Източния военен окръг участват 300 000 войници, над 1000 самолета, хеликоптера и дрона, 36 000 танка, бронетранспортьора и други бронирани машини и 80 кораба. Това са най-големите военни учения в Русия от 1981 г. насам, като те ще продължат до 17 септември. В игрите участват войници от Китай и Монголия.

Тези маневри "показват, че руските сили се подготвят за голям конфликт", се казва в съобщение на Алианса. Допълва се, че ученията "отговарят на модел, който ние виждаме от известен период: по-агресивна Русия, която значително увеличи бюджета си за отбрана и военното си присъствие".

През последните няколко години ние отчитаме значително укрепване на руското военно присъствие, включително в Балтийско море и Черно море, както и в Средиземно море, се подчертава още в съобщението.

Освен това Русия показва готовност да използва военна сила срещу съседите си, държави като Украйна и Грузия, поясняват от НАТО.