Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Направиха всичко възможно, за ме изкарат виновен", казва пред монакски вестник Войчех Яновски, обвинен за поръчител при убийството на милиардерката и близка на кралското семейство Елен Пастор.

Мъжът е неин зет и се изправя пред съда заедно с още 9 души за смъртоносно ранената си тъща и шофьора й близо до болница в Ница. Яновски е възпитаник на Кеймбридж и шеф на технологична фирма и нефтени дружества в Монако.

На първото заседание на подсъдимата скамейка застанаха шестима от десетте обвиняеми, сред които и Яновски. Те ще бъдат съдени за престъпен заговор, убийство, поръчителство на убийство или съучастничество.

По време на убийството Войчех Яновски е и почетен консул на Полша в Монако. 69-годишният мъж първоначално признава вината си за организиране на убийството, но впоследствие оттегля показанията си. Адвокатите му твърдят, че не е имал правна помощ в ключови моменти от разследването, според Би Би Си.

"Ще отговоря на всеки въпрос", казва той на започналия процес, цитира думите му медията.

Коя е Елен Пастор?

Семейството й е известно като второто по влияние в Монако след кралското семейство Грималди. Тя е потомък на италианския каменоделец Жан-Баптист Пастор, който пристига в Монако през 1880 г. През 30-те години на миналия век предприемачът и синът му Гилдо започват да строят имоти по крайбрежната ивица, да събират наеми и изграждат бизнес империята си. През 1966 г. принц Рение дава на Гилдо разрешение за строеж на високи имоти по крайбрежието. Вместо да продава имотите, семейството започва да ги отдава под наем.

Елен Пастор е последната от трите деца на Гилдо и има син и дъщеря от два брака. Фондът на семейството е разпределен между няколко компании и се оценява според различни източници

между 12 млрд. и

над 20 млрд. евро,

съобщи Би Би Си. До смъртта й семейството е собственик на няколко от най-престижните имоти по крайбрежието и контролира 15% от жилищния фонд на Монако. Пастор рядко напуска луксозния си дом в Монако. Сред любимите й забавления е шофирането около Монако в лондонско такси. На погребението й присъства принц Алберт II.

Как е нападната?

На 6 май 2014 г., малко след 19,00 часа, 77-годишната дама напуска болница в Ница, където е била на визита при сина си Гилдо Паланка-Пастор, прекарал инсулт. Стрелец открива огън срещу нея и шофьора и Мохамед Даруич с късоцева пушка.

Даруич почива от нараняванията си четири дни по-късно, а Пастор – вследствие на тежките рани - на 21 май. В дните преди смъртта си успява да даде на следователите описание на нападателите си и е планирала да предостави допълнителни доказателства.

"Боя се, че искам да ви видя отново, защото имам още какво да кажа", казва тя на следователите.

Полицията е проследила около

3,5 милиона телефонни обаждания

и за няколко седмици предприема няколко ареста. Следователите стигат до извода, че началото на заговора е поставено от Войчех Яновски. Той възлага убийството на своя фитнес треньор Паскал Дариак, който на свой ред използва своя зет Абделкадер Белхатир, за да намери потенциални убийци.

Паскал Дариак е сред обвиняемите. Двама заподозрени от Марсилия, за които се твърди, че са извършили убийствата, са проследени чрез камери за сигурност, мобилни телефони и ДНК, намерена в шише душ гел, оставено в хотелска стая. Самин Саид Ахмед отрича да е стрелял, а Ал Хаир Хамади – да е действал като негов съучастник. Предполагаемият им договор за поръчката възлиза на 140 000 евро по данни на полицията, според Би Би Си.

Защо е убита?

Разследващият магистрат твърди, че бизнесът на Яновски е бил на прага на банкрут, когато дъщерята на Пастор - Силвия, с която той живее от 28 години и имат дете, се разболява от рак през 2012 г. Тогава той разбира, че е изправен пред финансова катастрофа. Елен Пастор осигурява на зет си и дъщеря си месечно възнаграждение от 500 000 евро, но само докато дъщеря й е жива. Фитнес треньорът на Яновски казва: "Яновски ме измами... Той каза, че тъща му е чудовище", според Би Би Си.

Първоначално дъщерата на богатата наследница Силвия Пастор е разпитана от полицията, а след това - изключена от разследването.

Прокурорите по делото твърдят, че са проследили значителни

финансови трансакции по сметките на Яновски

в месеците преди убийствата, твърди Би Би Си.

Първоначално магистратите работят по версията за връзка на убийството с организираната престъпност, но след това започват да подозират зетя на Елен Пастор и го обвиняват за съучастник в престъплението. В ареста Яновски признава, че е поръчител на убийството и че е действал, воден от страст към партньорката си, която била тормозена и малтретирана от майка си.

Адвокатът му Елик Кампаня твърди, че той е оттеглил първоначалните си признания поради "неразбиране на значението на термините, използвани от полицията". Той допълва, че полицията е говорила с него на английски, а той не разбира нюансите на езика.

Процесът ще продължи пет седмици.

Четете още:

Богатите също плачат: Как за няколко часа 13 турски милиардери станаха милионери

В Лондон почина саудитският милиардер и търговец на оръжие Аднан Хашоги