Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Факсимиле: bbc.com
Факсимиле: bbc.com

В Лондон на 82 години днес почина саудитският милиардер и търговец на оръжие Аднан Хашоги, съобщи семейството му в комюнике, цитирано от Франс прес и БТА.

Милиардерът, известен с екстравагантния си и разточителен начин на живот, страдаше от болестта на Паркинсон. Според комюникето на близките той е починал, заобиколен от децата си.

Хашоги е роден през 1935 г. Баща му е бил личен лекар на саудитския крал Абдул Азиз. През 60-те до 80-те години на миналия век Аднан Хашоги е посредник при оръжейни сделки между САЩ и Саудитска Арабия, за което получавал комисионни, възлизащи на десетки и стотици милиони долари. В началото на 80-те години състоянието му се изчислява на милиарди долари и той е смятан за един от най-богатите хора на планетата, отбелязва ТАСС.

Името на Хашоги е замесено в много финансови скандали. Той е един от ключовите посредници в сделката за доставка на американско оръжие за Иран при ирано-иракската война през 80-те години. В края на 80-те години Хашоги е изслушан в Конгреса във връзка със скандала "Ирангейт" за тайна продажба на американско оръжие на Техеран, за да бъдат освободени американски заложници в Ливан и за финансово подпомагане на никарагуанските контри. Обвинен е също, че е съдействал в прането на пари на бившия филипински диктатор Фердинанд Маркос. През 1988 г. Хашоги е арестуван в Швейцария и е предаден на САЩ във връзка с обвинения във финансови машинации. През 1990 г. той е оправдан от американски съд.

Хашоги беше чичо на покойния Доди ал Файед - последният партньор на принцеса Даяна. Сестра му Самира беше омъжена за собственика на прочутия универсален магазин "Хародс" - бащата на Доди, Мохамед ал Файед.