Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бизнесмени, които притежават щатски долари, стоят пред чейнджбюро в отговор на призива на президента Реджеп Ердоган към турците да продадат спестяванията си в долари и евро, за да подкрепят лирата в Анкара.  СНИМКА: РОЙТЕРС
Бизнесмени, които притежават щатски долари, стоят пред чейнджбюро в отговор на призива на президента Реджеп Ердоган към турците да продадат спестяванията си в долари и евро, за да подкрепят лирата в Анкара. СНИМКА: РОЙТЕРС

Катар обеща 15 млрд. долара помощ на Анкара.

В Турция горят айфони и долари след призив на Реджеп Ердоган

13 от общо 35-те милиардери в Турция са станали милионери заради срива на лирата, съобщи сп. “Форбс”.

От март 2018 г., когато изданието публикува своя списък с милиардерите, 35-те турски богаташи са загубили поне $ 23 милиарда, основно заради срива на валутата. От началото на годината тя загуби 45% от стойността си спрямо долара.

Сред 13-имата, които вече не са милиардери в долари, е Али Агаоглу, магнат на недвижимите имоти, познат като Турския Тръмп, както и Мустафа Латиф Топбас - един от приятелите на президента Ердоган и собственик на BIM, най-голямата верига за търговия на дребно от типа дискаунтъри. Двамата са с общо $ 540 милиона по-бедни, отколкото в началото на март.

От останалите 22-ма милиардери 8 са загубили поне по един милиард. Най-много от богатството си загуби строителният предприемач Ерман Иличак - $ 1,5 милиарда, и сега притежава $ 2,5 милиарда. Севим Асел, която бе най-богатата жена в Турция и дължи богатството си на най-големия конгломерат в страната - Koc Holding, е по-бедна с $1,4 милиарда. Най-богатият турчин - Мурат Юлкер, който контролира 320 хранителни бранда, също се е разделил с $1,4 милиарда. Неговото състояние се оценява на 3,5 млрд. долара към днешна дата.

Същевременно турската лира продължава постепенно да се възстановява.

Стойността на валутата бе

около 5,85 лири за долар

в четвъртък. Министърът на финансите на Турция Берат Албайрак планира да проведе конферентен разговор с повече от 3000 инвеститори, които желаят да разберат подробности за неговия план за стабилизиране на прегрялата икономика на страната, която се бори с висока инфлация и нестабилна турска лира. На телеконференцията Албайрак, който е зет на президента Реджеп Ердоган, ще отправи директни послания към инвеститорите.

Катар пък обеща 15 млрд. долара инвестиции в Турция, които ще бъдат насочени към финансовите пазари и банките, съобщи Ройтерс, цитирайки правителствен източник от Анкара.

Инвестиционният пакет бе обявен след срещата на президента Ердоган с гостуващия емир на Катар Тамим бин Хамад ал Тани. Засега няма официално потвърждение или подробности каква форма ще имат тези инвестиции, кога започва да действа планът и колко ще е продължителен.

Подкрепата за Турция от Персийския залив трябва да даде резултат в допълнителна подкрепа за лирата, след като централната банка в страната предприе мерки, като ограничи продажбата на валутата.

“Турската икономика

започна да се съвзема Основното ни очакване е, че това подобрение ще продължи”, заяви турският президентски говорител Ибрахим Калън. Той изтъкна, че Турция не подкрепя воденето на икономическа война, но е невъзможно да няма ответна реакция, когато страната е изправена пред атаки.

Турци са горили долари и унищожавали айфони в отговор на призива на турския президент за бойкот на американската електроника, предаде Ройтерс. Видеозаписи, демонстриращи негодуванието на местните жители от САЩ, циркулират из социалните медии.

Група таксиметрови шофьори от Истанбул, които са поставили на автомобилите си турския национален флаг, са провели протест край консулството на САЩ в града и сложили там черен венец.

В последно време отношенията между Вашингтон и Анкара силно се влошиха. САЩ наложиха санкции на двама турски министри и обявиха, че увеличават митата върху вноса на алуминий и стомана от Турция заради разногласия, свързани със задържането на американския пастор Андрю Брънсън. В отговор Реджеп Ердоган обяви бойкот на всички видове американска електроника и повиши митата за 22 вида продукти и стоки, внасяни от САЩ.