Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пред Народното събрание отново бе мъжът с разкървавената глава от антимонополните бунтове през 2013 г.

Там беше и “индианецът” Николай Гацев, изгонен от СДС, а сега привърженик на президента

Пълен хаос и липса на единна идея показаха протестите, започнали от 16 септември пред Народното събрание, поискали оставка на правителството.

В множеството се появиха познати от други масови шествия, но и нови, изненадващи лица като например бившата съдийка Румяна Ченалова.

"Ще бъда на всеки протест срещу статуквото... Протестите не свалят правителства и не ги създават на улицата. Те са единичните изстрели преди голямото сражение. Защото има закони. Има правила. Има личности", написа тя в профила си във фейсбук.

Освен Ченалова

в множеството се появиха добре познати лица

от различни видове шествия и манифестации през годините. Забелязан е например Милан Генадиев - мъжът, чиято глава бе окървавена при протестите срещу първото правителство на Бойко Борисов през февруари 2013 г.

Тогава премиерът подаде оставка именно заради пролятата кръв. Генадиев е строителен предприемач. В няколкото си телевизионни интервюта след сблъсъка си с полицията преди 5 г. той заяви, че малко преди това бил в провинцията, случайно минавал покрай северния вход на парламента и за първи път участвал в протестите. И обвини за инцидента агресивните агитки в комбина с униформените.

"Видях как към няколко цивилни лица от протестиращите се насочи офицер и им каза:

“Минаваме на

втори вариант”

Мога да ги разпозная и сега", каза Милан Генадиев тогава. После допълни, че са го набили, защото бил в предните редици, като силите на реда ритали, блъскали и удряли с палки включително и жена му.

Без да подозира, че предприемачът ще се появи отново сред бунтарите 5 г. по-късно, тогавашният директор на СДВР старши комисар Валери Йорданов обяви, че колегите му виждат на много от протестите едни и същи лица. Според него през 2013 г. имало доста подстрекатели, които подбуждат към неподчинение и агресивни действия към полицаите и към всички събрали се.

На 16 септември 2018 г. Милан Генадиев отново се е смесил с редиците на протестиращите пред Народното събрание. Разбира се, без превръзката на главата, но въпреки това е разпознат от наблюдателни свидетели. Този път няма как да каже, че случайно е минавал покрай парламента.

Познато лице от други протести беше това на руса жена, която само преди един месец бе заснета от камерите. Това беше при нашумелия случай на баба Дора в ямболското село Шарково, чиито 60 кози трябваше да бъдат евтаназирани заради заплахата от чума. За разлика от 16 септември тогава на страната на възрастната жена се включи активно и БСП начело с лидера си Корнелия Нинова.

Тя заяви, че няма да допусне да умъртвят стадото на жената,

трогнала мнозина със снимката, на която прегръща една от козите си и плаче.

Червената шефка седна в селска каруца и преговаряше по телефона да оставят живи животните на баба Дора. В същото време на заден план бе и русата дама, която на 16 септември бе забелязана в София пред парламента.

Също участник в протестите през февруари 2013 г. и на 16 септември 2018 г. е бившият седесар Николай Гацев. Преди 5 г. той

привлече вниманието с индианските шарени пера на главата си

Тогава обяви, че е това е демонстрация срещу статуквото и управлението.

Всъщност фенът на Ташунко Сапа е чест участник във всевъзможни събирания - от такива на обикновените сеирджии до протести. Той успява да предизвика скандали на много места. Бивш общински съветник е, неуспял кандидат за лидер на СДС преди години и изгонен от синята партия. На една от националните конференции устрои истинско шоу пред делегатите. Той не само шумно оспорваше лидерството на тогавашния председател Мартин Димитров, но внесе срещу него сигнал в прокуратурата, оплаквайки се от нелегитимни решения.

Точно преди 3 г. Гацев попадна във всички медии, като се появи в костюм и със същите индиански пера на главата зад официалните лица точно преди 3 г. на празника на София - 17 септември.

Никой не разбра как е успял да влезе в охраняемата зона, но освен там попадна и в снимките на фотографите и кадрите на телевизиите.

Миналата година Николай Гацев от дясно мина вляво, като призова президента Румен Радев да основе партия на недоволните и от червените, и от сините, и от всички управлявали през последните 28 г.

В свои интервюта Гацев възхвали държавния глава като единствения истински генерал. "Ние сме излъганите в мечтите си през прехода", каза бившият седесар. И от името на всички разочаровани обяви, че множество от

някогашни сини и бивши червени

биха застанали

зад негова партия. На 16 септември екссъветникът, за да не остави съмнение на кого симпатизира, посети президентството в деня на отворените врати и след това се включи в протеста.

Поведението на Гацев даде повод на някои наблюдатели да твърдят, че зад недоволството сега стоят леви сили, въпреки че организаторите изрично подчертаха, че не приемат социалисти в редиците си. Депутат от БСП дори се дистанцира.

"Имаше наши хора, които искаха да отидат, но като разбраха, че не са желани, се отказаха. Ние нямаме нищо общо с това. Ако бяхме го организирали, щеше да има много повече участници", коментира пред "168 часа" народният представител Александър Симов.

В първия ден на "националното недоволство" организаторите настроиха тълпата против журналистите. Малкото присъстващи се развикаха: "Продажници", "В България няма медии" и "Вие сте мърши" и изгониха репортерите и тв камерите между кордона полицаи и Народното събрание.

Едрият мъж с мегафона не даде нито едно интервю. Но впоследствие стана ясно, че част от

протестиращите

са говорили доброволно

и без никакви проблеми с екип на "Шоуто на Слави". И това вероятно не е изненадващо, защото исканията им доста напомнят тези, за които от години настояват сценаристите и шоуменът. Разликите са малки.

Пред Народното събрание поискаха оставка на кабинета, но не и нов парламент. Той трябвало да назначи временно правителство от граждани, които да проведат избори за Велико народно събрание. То от своя страна щяло да промени конституцията, така че България да се управлява вече по швейцарски модел - чрез референдуми. "Пряко да се избират всички хора, които ще участват в администрацията на тази държава, както и да могат да се отзовават. Всеки трябва да носи политическа отговорност за последните 29 г.", заяви човекът с мегафона. Русанов обясни, че са му отправени смъртни заплахи заради протеста. "Не се страхувам, тук съм заради промяната", каза още българинът от Лондон.

Слави Трифонов, за който се твърди, че подготвя нова партия и тя дори фигурира в социологическите проучвания,

също иска нов тип управление

и мажоритарна система за избор на депутати. Шоуменът и сценаристите му дори предизвикаха референдум и внесоха подписите в Народното събрание и няколко дни стояха отпред в знак на протест, че не се приемат исканията им. В крайна сметка не успяха да постигнат нищо.

Разликата между двете групи е, че сегашните протестиращи настояват и за пряк избор на всички висши административни постове. И повтарят желанието, изразено още от царя през 2001 г., да могат да се отзовават депутати. Това, заедно с искането да се потърси сметка от всички управлявали от 1989 г. досега, е въдичката, която са се надявали да клъвнат много хора. Но засега не успяват.

Странното е, че протестиращите не атакуват нито една конкретна личност Ц министър, депутат или президент, а съвсем неопределено са против ДсистематаФ. Това трудно може да събере привърженици, коментират източниците на Д168 часаФ.

Плановете им включвали на следващ етап

да водят дела срещу България в Страсбург за геноцид

срещу българския народ, но намеренията може да се променят, след като се видя, че нямат достатъчно поддръжници.

При това въпреки организираните участници от страната. Бдителни граждани забелязаха струпаните автобуси около Националния стадион "Васил Левски" и зала "Фестивална". Възможно е според службите част от тях да са били от структурите на т.нар. движение ДВъзражданеФ, чийто лидер Костадин Костадинов също бе забелязан на протеста.

Той стана известен през миналата година с това, че отказа да получава полагаемата му се държавна субсидия за партия, взела над 1% от гласовете на парламентарните избори. Финансовото министерство обаче обяви, че липсва процедура, с която парите да не бъдат преведени, защото ще се наруши законът.

Така че не е ясно дали думите на Костадинов за безсребърна политика са се случили. Той започна с протестите срещу правителството още през март, когато струпа хора да искат оставката на кабинета, но пак със слабо присъствие. Сега пак е събрал структурите на движение "Възраждане" в Добрич и Варна и ги е докарал в София, коментираха полицаи.

Организаторите на рехавия протест обещали много пари на участниците - всеки да получи по 200 лв., съобщиха източници от МВР пред "168 часа". Това означава, че са били предвидени близо 7 млн. лв. при разчетите пред Народното събрание да се появи сериозно множество от 34 000 на обявения в социалните мрежи бунт уж на българите от чужбина.

Събирането на недоволни ставало чрез групата във фейсбук "Против геноцида

на Борисов и всички досегашни управляващи мафии", закрита малко преди протеста, и няколко други подобни групи. Но дадената дума увиснала във въздуха. Според източниците на вестника не е ясно къде точно се е изгубила сумата Ц дали изобщо е стигнала до посредниците, които да ги разпределят из по-ниските нива.

Задкулисните играчи се надявали, че ще успеят да изкарат много хиляди, както през 2013 г. на улицата излязоха около 100 000 души в цяла България. Но

механичното преброяване на хората не означава,

че те ще се включат

в протеста. Те са харесали една от страниците във фейсбук, управлявани от заговорниците срещу Бойко Борисов и призоваващи към масово народно недоволство, но са си останали вкъщи.

Организаторите не са изчислили, че одобрението на начинанието в социалните мрежи е едно, а революционните действия на площада - съвсем друго.

Заигравките с националната струна

също не помогнаха.

Най-посещаваната група на протестърите (близо 100 000 харесвания) е наречена "Само за истински българи" и в нея, естествено, са се включили и патриотично настроени хора, които очевидно нямат нищо против правителството. От службите обясняват, че всички емигранти са по-големи националисти, отколкото живеещите у нас. Просто заради носталгията по детството или младостта, прекарани тук.

34 000 души обаче са проявили виртуален интерес към обявеното като голямо събитие на българите от чужбина срещу кабинета. Но на място се появиха около 300 души.

Совалките за вдигане на народното недоволство започнали от

няколко месеца,

като в последните 60 дни вече били особено интензивни, разкриха източници от службите пред "168 часа". ДАНС засякла какво се подготвя и уведомила премиера, шефа на парламента и президента, както се полага.

Управляващите също се задействали и взели контрамерки - изпратили свои хора да се свържат с помощниците, за да парират бунта отвътре. Така успели да блокират включването на голям брой българи в протеста. Освен това службите допълнително нагнетили напрежението, като целенасочено изтекла информация за подготвяния бунт.

"Това си беше чисто активно мероприятие. Пуснаха предварително съобщение, че имат данни за провокации, бой и кървища и развалиха схемата на задкулисните играчи", коментираха полицаи.

Протестиращите заявиха, че ще си вземат почивка и ще продължат, но не е ясно следващия път колко души ще се съберат.

Четете още:

Малък протест тръгна да бута правителството (Снимки)

Румънците скочиха срещу правителството. 20 000 протестират, 440 са ранени при сблъсъци с полицията

Строителният предприемач Милан Генадиев, чиято глава бе разкървавена през 2013 г., протестира и сега (на долната снимка).  СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Строителният предприемач Милан Генадиев, чиято глава бе разкървавена през 2013 г., протестира и сега (на долната снимка). СНИМКА: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Тази жена участва и в защита на козите на баба Дора (снимката вдясно), и за оставка на правителството.
Тази жена участва и в защита на козите на баба Дора (снимката вдясно), и за оставка на правителството.