Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изобщо не става въпрос за война между институциите. Тук става въпрос за спазване на закона, коментира президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за последните изказвания на управляващите във връзка с неподписания указ за освобождаване от поста на главния секретар на МВР Младен Маринов, предаде БТА.

Законът не се коментира, а се спазва. Изглежда за правителството е непосилна задачата да спазят закона и това не е първият случай, добави държавният глава.

Елементарно е и е много лесно, стига да се изпълни това, което повеляват нормативните документи, каза президентът Радев, попитан дали има обозрим срок, в който е решил да подпише указа. Той добави, че винаги е отворен и готов за конструктивни решения. Елементарно е, трябва да се изпълни писмена съгласувателна процедура, която се дължи по закон, коментира отново той.

"Дай Боже всекиму такава изолация. А когато хора разбират от всичко и успяват да коментират всичко - от недвижима собственост до външна политика, виждате резултатът какъв е", коментира президентът твърдения, че е изпаднал във "външна изолация".

Попитан за сезирането от него на Конституционния съд по повод разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Административно-процесуалния кодекс, президентът заяви, че мотивите му са много прости и ясни. Законността не е услуга, която правовата държава предоставя на гражданите, а условие за нейното съществуване, коментира държавният глава, който смята, че редица разпоредби в предложението за изменение на АПК не съответстват на Конституцията.

Президентът Радев коментира актуалните теми днес в Букурещ, след участието си в срещата на върха на инициативата "Три морета". Днешната среща е вече първата стъпка, каза той, попитан дали има шанс да се излезе от политическото говорене в рамките на инициативата и да се стигне до конкретни ангажименти, финансиране и проекти. Радев посочи, че вече има практически инициативи като мрежа на търговско-промишлените палати, инициативата за общ инвестиционен фонд, като бизнес форума и участието на ЕК в лицето на председателя й, секретаря на САЩ по енергетиката, министъра на външните работи на Германия. Вече се търсят практически подходи да има повече поле за бизнес и за икономическо развитие, обобщи президентът Румен Радев.

"Днешната среща в рамките на инициативата "Три морета" е първа стъпка към поемането на конкретни ангажименти за реализацията на общи проекти. Очаквам за регионалната свързаност да допринесе и подписаното в Букурещ споразумение за сътрудничество за създаването на мрежа между търговско-промишлените палати на държавите от инициативата', каза още Радев.

Инициативата „Три морета“ трябва да постигне съгласие за критериите, по които се определя значимостта на съвместните проекти и се осигурява тяхното финансиране, подчерта в изказването си на форума държавният глава Румен Радев. По думите на президента участието на представители на толкова високо ниво е залог за търсенето на практически подходи за насърчаването на бизнеса, икономическото развитие и свързаността в региона.

В срещата взеха участие президентите и високопоставени представители на 12 държави, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери, министърът на външните работи на Германия Хайко Маас и висши представители на Европейска банка за възстановяване и развитие и Световната банка.

Снимки: Прессекретариат на президента
Снимки: Прессекретариат на президента