Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мартин Чикалов на сцената   СНИМКА: РОСЕН ДОНЕВ
Мартин Чикалов на сцената СНИМКА: РОСЕН ДОНЕВ

25-годишният Петър Здравков, който уби балетиста от Държавна опера-Варна, Мартин Чикалов, отказва да дава показания. Пред съдия обаче е разпитан негов приятел, който е бил в колата му във фаталната вечер на 10 септември.

“Законът му позволява да не дава показания и той се възползва от нея. По случая има достатъчно свидетели, включително и негов приятел, който е бил с него в автомобила. Всички са дали показания, другият мъж е разпитан пред съдия и може да се каже, че показанията им дават пълната картина на инцидента. Установено е какво се е случило”, каза за “24 часа” и.д. окръжен прокурор на Варна Радослав Лазаров.

Държавният обвинител допълни, че все още се събират данни за шофьора и не се знае дали има криминални регистрации. Знаят се само двата акта, които са му съставяни затова, че шофира, въпреки че няма книжка. Прокуратурата ще поиска от Варненския окръжен съд младият мъж да остане в ареста с постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража” до началото на процеса срещу него.

“Това, че е избягал от местопроизшествието и не е оказал помощ на пострадалия, от правна гледна точка е с по-тежка квалификация от убийството по непредпазливост”, коментира прокурор Лазаров.

Според свидетелските показания

Петър е карал с превишена скорост

Изпреварил е една кола малко преди да блъсне пресичащия Мартин. Най-потресаващото в случая е, че пред очите на много хора той буквално помел балетиста, който изхвърчал на няколко метра и изобщо не спрял. Продължил да кара с натрошено предно стъкло. На около 200 м от мястото на сблъсъка спрял колата и двамата с приятеля си, който пътувал с него, избягали и зарязали старото БМВ на пътя.

Петър се предаде сам в полицията около 20 часа след инцидента в присъствието на адвоката си, след като го издирваха навсякъде. Затова кръвната проба, която му е взета, не може да установи дали е имал алкохол в кръвта си по време на инцидента, но може да се тества за наркотици. Резултатите все още не са излезли.

В сряда вечерта стотици варненци се събраха пред сградата на общината, преминаха през центъра на града и спряха пред сградата на областната управа в морската столица. Хората искат спешни законодателни промени, по-тежки наказания и адекватни присъди за убийците на пътя.

С едноминутно мълчание в памет на Мартин преди премиерата на “Магьосническо езеро” започна новият сезон на Драматичен театър “Стоян Бъчваров”. И Държавна опера-Варна, ще почете паметта му на 25 септември, когато в Летния театър ще се играе първият спектакъл за новия сезон - мюзикълът “Зоро”, в който Мартин трябваше да танцува.

Мартин е завършил балетната

паралелка на Музикалното училище

“Добри Христов” във Варна

Свързва успешния си творчески път най-напред с Бургаската опера, където като премиерсолист е изиграл главните роли в редица балетни спектакли. На варненската балетна сцена изпълнява ролите на Ханс в “Жизел”, Принца в “Лешникотрошачката”, танцува в “Дон Кихот”, “Пепеляшка”, “Кармен Денс”, “Зле опазеното момиче” и във всички спектакли на Държавна опера-Варна. В балетната гала за Международния ден на балета през тази година той се открои с участието си в творба със съвременна хореография в партньорство със Силвия Христова.