Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Приятно съм изненадан, че хората уважават баща ми, казва синът му Пламен

l Привържениците му обжалват решението за демонтаж, а противниците - да го сринат

Въпреки решението за демонтиране на паметника на Пенчо Кубадински в родния му град Лозница, битката за бюста тепърва започва.

Привържениците на видния комунистически лидер и легендарен ловец се обявиха против и организираха серия от акции, за да покажат, че това няма да стане. Противниците искат тоталната ликвидация на бюста и разрушаването му.

“Приятно съм изненадан, че след толкова много изминали години хората отдават уважение и почит към баща ми. Малко смешно става да започна да го хваля”, сподели пред “168 часа” синът на Кубадински - Пламен, видимо развълнуван.

“Фактите говорят че благодарение на Кубадински трите тогава окръга – Шумен, Разград и Търговище, буквално се промениха към добро - заяви дългогодишният кмет на Търговище д-р Красимир Мирев. - А Лозница - от едно село израсна като приказно малко градче. За България е характерно, ако някой направи нещо, други да започнат да викат: "Защо, сега ли му е времето?”. Лично аз го приемам като една

много сериозна почит към този човек

И точка по въпроса”.

Лидери на извънпарламентарни партии обаче обявиха категорично пред “168 часа”, че монументът на деец, свързан с тоталитарния режим, инициирал провеждането на срамния за страната Възродителен процес, трябва да бъде демонтиран.

Паметникът бе открит с пищно градско тържество в Деня на Съединението - 6 септември. За церемонията пристигнаха с автобуси социалисти от цяла Североизточна България и столицата. Присъстваха депутати от БСП и бивши кметове. Лентата преряза синът на Кубадински. Купон в близкия ресторант,

полят с много бира, кебапчета и кюфтета,

ознаменува “грандиозното събитие” по думите на гости от Исперих и села в Разградско.

“Издигането на паметник на Кубадински потвърждава практиката от последните години в общини, където управлява ДПС, да се увековечават комунистически лидери, подстрекатели за насилствена смяна на имената ни - заяви председателят на НДПС Гюнер Тахир. - Монументът вече е факт. Така че е след дъжд качулка отмяната на решението на ОбС в Лозница.”

И до днес той няма обяснение как Кубадински, който е виждал само добро от турците, е тръгнал да ги побългарява. Тахир разказа неизвестен досега случай, когато д-р Сали Курдов е укривал Кубадински, като партизанин, и за отплата той му е сменил името по време на Възродителния процес.

“Без да има и капчица съвест

за това, че лекарят му е спасявал няколко пъти живота, излагайки себе си на опасност”, възмущава се Тахир.

Според него скандалният паметник, разделил обществото, трябва на всяка цена да бъде съборен. И се пита защо не се надигнат и други български партии, включително и патриотите.

“Заради въпросния монумент свиквам извънредно заседание на Изпълнителния политически съвет на Народна партия „Свобода и достойнство”, каза пред “168 часа” председателят й Орхан Исамаилов.

Според него съветниците буквално копирали мотивите от декларацията на партията, че първото им решение за поставяне на паметник на Кубадински противоречи на закона, гласуван от Народното събрание. Според него комунистическият режим е престъпен заради наложената асимилационна политика срещу българските мюсюлмани.

В документа на партията се призовават

изселническите дружества в Турция

да поискат незабавната отмяна на решението на лознишките съветници за поставяне на постамента на централно място.

Протестният текст съдържа упреци към областния управител Гюнай Хюсмен, че не е спрял „позорното решение”. И не е забранил откриването на паметника.

“Това е двоен стандарт от страна на ОбС при наличие на закон, заклеймяващ тоталитарния режим”, заяви Исмаилов. Той уточни, че ще бъдат предприети всички действия паметникът да бъде ликвидиран.

Срещу монумента със свои аргументи се обявиха в Открито писмо и интелектуалци – писатели, университетски преподаватели и журналисти.

“На първо място паметникът би бил един символ на комунизма, а те у нас са забранени със закон”, коментира пред “168 часа” проф. Михаил Неделчев, един от подписалите протестното писмо.

“Областното ръководство на ДПС Разград вече заклейми с декларация монтирането на паметник на Кубадински - заяви пред „168 часа” зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, депутат от Разград. - Колегите не одобряват този престъпен акт в една правова държава като България. Има закони и те трябва да се спазват.”

“Аз бях интерниран

по време на Възродителния процес - коментира и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. - Това бяха тежки дни, които до последния миг от живота не се забравят. И ние не трябва да допуснем те да се повтарят.” Той вече определи като неприемливо първото решение на съветниците в Лозница.

Той не знаел, че скулпторът на паметника – Бехчет Данаджъ, бил симпатизант на партията със сменено име, но въпреки това го е изработил.

“Срещу солиден хонорар, какво значение има, че е пострадал”, разсъждава Гюнер Тахир.

На заседание на местния парламент през май 2017 г. 12 съветници от ДПС и 5 от ГЕРБ гласуваха за поставянето на бюст-паметник на Кубадински. А докладната беше внесена от бившия кмет Айхан Хашимов. Той бе осъден условно за похарчени неправомерно около 630 хиляди лева от държавния бюджет за щети, нанесени от природно бедствие върху църкви и джамии в Лознишко. Но по време на съдебното заседание стана ясно, че буря в този район изобщо не е имало.

В разрешаването на казуса – дали да има или да няма паметник на Кубадински, се намеси и прокуратурата.

“Проведена беше специална среща с прокурори. Те разясниха, че

никой няма право

да ограничава гражданите

да приближават паметника и да поставят цветя”, сподели пред “168 часа” председателят на Инициативния комитет за изграждане на постамента Ботьо Ботев.

“Прокурорът обясни на кмета, че няма право да ограничава достъпа на граждани до паметника. А ние, ако сме допуснали някакво административно нарушение, ще бъдем санкционирани”, уточни Ботев. Той бе категоричен - ще обжалват пред Административния съд кметската заповед за поставяне на сигнална лента за забранен достъп.

Според Ботев след като кметът е издал това разпореждане, е създал разделение сред хората. По този начин умишлено се търсел големият скандал и “вдигане на аларма без мисъл за хората, които живеят на територията на общината”.

“Съзирам огромен пасквил в тази история с политическа окраска - заяви бившият кмет на Разград Денчо Бояджиев, депутат от БСП. - Ония времена през 90-те години на разделение между хората отдавна са отминали.”

Според него се залага на стари идеологически догми, които днес не са актуални.

В отмененото решение на Обс нямало никаква логика, тъй като много хора са дарили средства за монтирането на монумента и това било неуважение за субсидирането. А кметът бил поставен между чука и наковалнията.

“Съжалявам това младо момче (кмета - бел. ред.)”, коментира Бояджиев. Според него

"поръчителите на воя"

нямали никакво отношение нито към проблема, нито към Лозница.

“В Областна управа Разград вече е депозирана докладна за отмяна на решението на Общинския съвет в Лозница - заяви кметът Севгин Шукри. - В законоустановения срок, ако няма обжалване от Инициативния комитет, паметникът трябва да бъде съборен. Както смятат и съветниците.”

Той не отрече, че има разделение в обществото заради паметника. Като негатив кметът определи, че не извършено проучване сред жителите на мултиетническата община Лозница. Било взето мнението само на хората, които обичали Кубадински, но не и от мюсюлманската общност.

Четете още:

2 слона и 4 лъва да бъдат кордон на паметника на Кубадински

Да благодариш на Кубадински, Живков, Цола, Червенков и подобна смрад е все едно да благодариш на Хитлер

След протест на интелектуалци паметникът на Пенчо Кубадински ще бъде махнат